Foto: Shutterstock
Slikts miegs bieži nozīmē arī nelāgu pašsajūtu, nogurumu un pazeminātas darbaspējas nākamajā dienā. Lai no tā izvairītos, ir svarīgi ne tikai laikus doties gulēt un samazināt dažādu traucēkļu ietekmi, bet arī pievērst uzmanību tam, kas tiek lietots uzturā.

Piedāvājam iepazīties ar septiņiem "Prevention" ekspertu nosauktiem produktiem, kas pasliktina miega kvalitāti.

Tomātu mērce

Ja nepieciešams labi izgulēties, tomātu mērces lietošana ēdienu garšas uzlabošanai vakarā nav ieteicama divu iemeslu dēļ. Viens no tiem ir: tomātu mērce var veicināt dedzinošas sajūtas un grēmu rašanos. Tāpat šajā produktā ir vielas, kas liek organismam izstrādāt stimulantus, kas palielina smadzeņu aktivitāti un traucē miegu.

Šokolāde

Šokolāde satur kofeīnu. Tas noteikti ietekmē miega kvalitāti cilvēkiem, kas ikdienā nedzer kafiju un nelieto kofeīnu saturošus produktus. Tāpat šokolādē ir ķīmiski savienojumi, kas paātrina sirdsdarbību, apgrūtinot iemigšanu. Ja tomēr nevari atturēties no šī našķa vakarā, pamēģini apēst gabaliņu baltās šokolādes.

Alkohols

Foto: Shutterstock

Lai arī alkohols ir dabīgs depresants, kas atvieglo iemigšanu, tas ievērojami pasliktina miega kvalitāti, jo neļauj nonākt dziļā miega fāzē gulēšanas laikā. Tāpat jāpiebilst, ka paģiras noteikti neuzlabos pašsajūtu nākamajā dienā.

Steiks

Laiku pa laikam apēsts steika gabals, tev nekaitēs. Sevi palutināt reizēm ir pat ieteicams. Tomēr, ja tev nepieciešams labi izgulēties, neēd steiku vēlu vakarā. Ir izpētīts, ka produkti ar augstu piesātināto tauku saturu, kāds ir arī steiks, pasliktina miega kvalitāti. Šos ēdienus organismam ir grūti pārstrādāt, radot gremošanas traucējumus, kas kaitē miega kvalitātei.

Čipsi un salsas mērce

Asi ēdieni, kāda ir arī salsas mērce, var veicināt grēmu veidošanos. Nepatīkamās sajūtas ietekmē miega kvalitāti. Tāpat ieteicams izvairīties no sāļiem ēdieniem, jo tas palīdzēs izvairīties no regulāriem tualetes apmeklējumiem nakts laikā.

Gāzēti, saldināti dzērieni

Miegam kaitē arī dažādi saldināti gāzētie dzērieni. Tajos esošais cukurs un kofeīns samazina gulēšanas laiku. Tomēr atceries, ka tas neattiecas uz pilnīgi visiem dzērieniem ar saldenu garšu, jo, piemēram, glāze ķiršu sulas pirms gulēšanas var palīdzēt cīņā ar bezmiegu.

Ūdens

Glāze ūdens pirms miega noteikti nekaitēs. Tā ir pat ieteicama. Tomēr, ja vakarā centies atgūt dienā iekavēto un izdzert lielu daudzumu ūdens, negaidi, ka lieliski izgulēsies. Tu noteikti naktī pamodīsies, lai dotos uz tualeti. Atceries, ka ūdens ir jādzer visas dienas garumā, nevis tikai vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!