Foto: Shutterstock

Ēd konkrētus produktus un skaties, kā liekie kilogrami pamazām sarūk un augums kļūst slaids bez jelkādas piepūles – kas gan varētu būt labāk? Portāls "Health" nosaucis sešus produktus, kas paātrina vielmaiņu un veicina tauku degšanu. "Rutks" jautāja uztura speciālistei Evai Katajai, vai tiešām, tikai ēdot šos produktus, iespējams atbrīvoties no liekā svara un iegūt ideālas auguma aprises.

Dažiem pārtikas produktiem ir ļoti augsts termogēnais efekts, kā ietekmē tauciņi burtiski deg, un ir arī produkti, kas satur noteiktas vielas, kuras liek vielmaiņai darboties ātrāk, vēstī "Health". Termogēnais efekts ir ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, pieaugot vielmaiņas intensitātei. Tas spilgti novērojams fizisko aktivitāšu laikā.

Uztura speciāliste Eva Kataja saka, ka minētie produkti tiešām liek vielmaiņai iespringt un darboties mazliet intensīvāk, jo, lai tos pārstrādātu, organismam ir krietni vairāk jāpiepūlas, nekā, piemēram, pārstrādājot baltmaizi vai konfektes. Tomēr šo produktu loma svara zaudēšanas procesā gan tiekot stipri pārvērtēta.

Turpinājumā – "Health" nosauktie produkti ar uztura speciālistes komentāriem.

Pilngraudu produkti

Foto: Shutterstock

Tavs organisms tērē divreiz vairāk kaloriju, lai pārstrādātu pilngraudu produktus (īpaši tik bagātīgus ar šķiedrvielām kā auzu pārslas un brūnie rīsi), nekā lai pārstrādātu attīrītu graudu produktus, norāda "Health".

Uztura speciālistes komentārs

Eva Kataja:

"Negribētos minēt konkrētus skaitļus par sadedzinātajām kalorijām, bet pilngraudu produkti noteikti ir veselīgāka un uzturvielām bagātīgāka izvēle nekā rafinētu graudu produkti. Pilngraudu jeb veselu graudu produktu sagremošana prasa ilgāku laiku un neizraisa straujas cukura līmeņa svārstības, tāpēc arī sāta sajūta ir noturīgāka un negribas tik drīz našķēties."

Liesa gaļa

Foto: Shutterstock

Olbaltumvielām ir augsts termogēnais efekts. Tavs organisms sadedzina aptuveni 30 procentus no kaloriju daudzuma, kas uzņemts ar liesu gaļu, lai to pārstrādātu. Piemēram, ja tu notiesā vistas krūtiņu, kura satur 300 kilokaloriju, tavam organismam vajadzēs iztērēt 90 kilokaloriju, lai to pārstrādātu, vēstī "Health".

Uztura speciālistes komentārs

Eva Kataja:

"Olbaltumvielu produktu pārstrāde nudien prasa vairāk enerģijas nekā tauku vai ogļhidrātu pārstrāde, taču, ēdot olbaltumvielas saturošus produktus, tauku rezerves pašas no sevis nemazināsies."

Vājpiena produkti

Foto: Shutterstock

Tie ir bagātīgi ar kalciju un D vitamīnu, palīdz saglabāt un veidot muskuļu masu – tas ir svarīgi, lai saglabātu normālu vielmaiņas ātrumu, norāda "Health".

Uztura speciālistes komentārs

Eva Kataja:

"Arī pilnpiena produkti satur kalciju un D vitamīnu un nekādā veidā negatīvi neietekmē vielmaiņas ātrumu. Vājpiena produktos būs proporcionāli vairāk olbaltumvielu un mazāk tauku, tas arī viss.

Vai tiem, kas vēlas notievēt, jādod priekšroka vājpiena produktiem? Atkarībā no daudzuma. No pilnpiena produktiem būs labāka sāta sajūta, bet nevar pārspīlēt ar daudzumiem. Ja gribas ēst daudz, tad labāk vājpiena biezpienu, nevis pilnpiena. Ja gribas siera gabaliņu, tad droši var normālu sieru un nav jāmeklē 10% siers. "

Zaļā tēja

Foto: PantherMedia/Scanpix

Četru zaļās tējas krūzīšu izmalkošana katru dienu daudziem palīdzējusi nomest vairāk nekā trīs kilogramus liekā svara astoņās nedēļās, ziņo "American Journal of Clinical Nutrition". Viss epigallokatehīngallāta (EGCG, Epigallocatechin gallate) dēļ, kas pēc tā uzņemšanas uz laiku paātrina vielmaiņu, norāda "Health".

Uztura speciālistes komentārs

Eva Kataja:

"Līdz šim nav zinātniski pierādīts, ka zaļās tējas lietošana reāli palīdz sadedzināt taukus. Tēja ir labs antioksidantu avots, bet vielmaiņas paātrināšanās ir īslaicīga un maznozīmīga."

Lēcas

Foto: Shutterstock

Vienā tasē lēcu ir 30 procenti no dienā nepieciešamās dzelzs devas – tā kā daudzi cieš no dzelzs trūkuma, tā ir laba ziņa. Ja organismam trūkst šī mikroelementa, vielmaiņa palēninās, jo dzelzs trūkuma dēļ organisms nespēj nodrošināt normālu tās ātrumu, vēstī "Health".

Uztura speciālistes komentārs

Eva Kataja:

"Ja vielmaiņa palēninās kādas uzturvielas deficīta rezultātā, tas nenozīmē, ka, ieviešot trūkstošo elementu atpakaļ uzturā, vielmaiņa sāks auļot kā negudra. Nodrošināt savu organismu ar optimālu dzelzs daudzumu ir vitāli svarīgi, bet tauki no tā vairāk nesadegs."

Asie pipari

Foto: Shutterstock

Kapsaicīns, viela, kas piešķir čili pipariem asumiņu, paaugstina ķermeņa temperatūru, kā ietekmē organisms dedzina vairāk kaloriju. Tu vari šādu efektu panākt, ēdot tos gan svaigus, gan kaut kā pagatavotus, gan kaltētus vai samaltus pulverī. Zupām, gaļai un citiem ēdieniem pievieno tik daudz sarkano piparu vai asās mērces, cik iespējams, iesaka "Health".

Uztura speciālistes komentārs

Eva Kataja:

"Asie pipari var palīdzēt apēst mazāku ēdiena daudzumu vai arī darīt to lēnāk, kā rezultātā mēs paspējam noķert sāta sajūtu, pirms vēl šķīvis ir tukšs. Arī kapsaicīns nav brīnumlīdzeklis.

Uzskats, ka ir pārtikas produkti, kas burtiski dedzina liekos taukus, īsti neatbilst patiesībai. Aizraujoties ar šiem produktiem, gluži tāpat kā ar citiem, gluži otrādi, var pieņemties svarā. Piemēram, ēdot daudz rupjmaizes, kas taču ir pilngraudu produkts, arī var uzaudzēt lieku tauku masu. Nekādu brīnumlīdzekļu svara samazināšanai nav. Visefektīvāk to palīdzēs samazināt izmaiņas dzīvesveidā (piemēram, vairāk fizisku aktivitāšu) un ēdienkartē, kā arī regulāras konsultācijas pie kvalificēta uztura speciālista."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!