Foto: Shutterstock
Pasaulē plaši pazīstamo Dikāna diētu radījis franču ārsts - dietologs Pjērs Dikāns, kurš klīniskās dietoloģijas sfērā darbojas 45 gadus. Dikāna diēta ir uztura metodika, ar kuras palīdzību no liekā svara iespējams atbrīvoties dabiskā veidā un uz neatgriešanos.

Savā vārdā nosaukto diētu Dikāns izstrādāja, balstoties uz pieredzi darbā ar vairāk nekā 40 000 pacientu. Tās pamatā ir ideālā svara koncepcija - pareizs ķermeņa svars, kuru cilvēks var uzturēt visa sava mūža laikā. Lai to sasniegtu, netiek nodarīts kaitējums veselībai un pašsajūtai. Lai noteiktu ideālo svaru, tiek izanalizēti 11 dažādi parametri, tādi kā ģimenes anamnēze, dzimums, vecums, augums, diētu vēsture utt.

Pēc tam tiek sagatavots svara zaudēšanas plāns, kas sastāv no četrām fāzēm, kuru ilgumu nosaka individuāli. Diētas programma piedāvā 100 dažādus produktus, no kuriem 72 satur olbaltumvielas, bet 28 no tiem ir dārzeņi.

1. fāze. Uzbrukums

Šī diētas fāze iedarbina vielmaiņu un tā ilgst divas līdz četras dienas. Šajā laikā drīkst ēst vienīgi lieso olbaltumvielu produktus, bet neierobežotā daudzumā, neskaitot kalorijas. Tie var būt jebkuri proteīniem bagātīgi produkti, taču ar zemu tauku saturu, piemēram, liellopa vai vistas gaļa, zivs, olas un liesi piena produkti. Reizi dienā nepieciešams apēst pusotru ēdamkaroti auzu kliju, jo tās satur daudz šķiedrvielu. Katru dienu jāizdzer vismaz pusotrs litrs ūdens.

2. fāze. Kruīzs

Otrs diētas posms tiek dēvēts par kruīza fāzi, kuras mērķis nonākt līdz ideālajam svaram. Arī šajā laikā drīkst ēst olbaltumvielām bagātus, liesus produktus. Papildu tiek atļauti arī dārzeņi, kas nesatur cieti. Dikāns iesaka vienu dienu ēst vienīgi olbaltumvielu produktus, bet nākamajā dienā tos kombinēt kopā ar atļautajiem dārzeņiem – gan svaigiem, gan tvaicētiem. Šīs fāzes ilgums ir atkarīgs no tā, cik kilogramus plānots zaudēt. Katram liekajam kilogramam tiek atvēlētas aptuveni sešas dienas. Tātad, lai atbrīvotos no 10 liekiem kilogramiem, diēta jāievēro aptuveni divus mēnešus.

Foto: Shutterstock

3. fāze. Nostiprinošā

Šīs fāzes mērķis ir nepieļaut, lai zaudētais svars atgrieztos. Līdzās atļautajiem produktiem šajā posmā ir atļauts pāris reizes nedēļā uzturā iekļaut arī aizliegtos produktus, kas tiek dēvētas par "svētku ēdienreizēm". Arī šī posma ilgums ir individuāls - 10 dienas par katru zaudēto kilogramu.

4. fāze. Stabilizācija

Šī fāze ilgst... visu turpmāko dzīvi. Drīkst ēst gandrīz visu, ko kārojas, taču jāņem vērā atseviški ieteikumi, piemēram, reizi nedēļā vienai jābūt diētas dienai kā pirmajā fāzē, ieteicamas fiziskas aktivitātes, it sevišķi svaigā gaisā un dienā jāapēd trīs ēdamkarotes auzu pārslu. Šādā veidā iespējams uzturēt ideālo svaru, izvairoties no krasām svārstībām, un tādā veidā šī diēta kļūst par dzīvesveidu.

Diētas autors Pjērs Dikāns uzskata, ka to ievērot nav grūti, jo pirmie zaudētie kilogrami ievērojami stiprina motivāciju, ceļ pašvērtējumu un uzlabo pašsajūtu. Fiziskās aktivitātes tiek rekomendētas visās diētas fāzēs. Ikdienas pastaiga svaigā gaisā ir nepieciešamais minimums, ko ieteicams papildināt ar aktivitātēm pēc izvēles - aerobiku, riteņbraukšanu, dejām, fitnesu - jebko, kas kalpo par veidu, kā sadedzināt liekās kalorijas un pārvērst tauku atlikumus enerģijā, vienlaikus uzlabojot ādas tonusu un elastību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!