Foto: Shutterstock

Ikdienā bieži vien nav laika pagatavot pilnvērtīgas vakariņas visai ģimenei, tāpēc izvēlamies jau daļēji gatavus pārtikas produktus vai iegādājamies kādu gardumu, ar ko apmānīt apetīti. Ilglaicīgi nepievēršot uzmanību saviem ēšanas paradumiem, tiek kaitēts ne tikai figūrai, bet visa organisma galvenajam motoram – sirdij. Kardiologs Vilnis Dzērve - Tālauts un dietoloģe Laila Meija iesaka izvēlēties produktus, kas uzlabo sirdsdarbību.

Sirds ir orgāns, kas katru dienu strādā smagu darbu. Tā ik dienas simts tūkstoš reizes saraujas miera stāvoklī. Ja cilvēks sporto, saraušanās un izstiepšanās skaits palielinās. Lai šo funkciju varētu izpildīt, muskulim vajadzīga enerģija. Lai to iegūtu cilvēkam jāēd ogļhidrāti, tauki un olbaltumvielas. Bet kā izvēlēties pareizus taukus, nevis tos, kas sabojās kā figūru, tā veselību un kādi ēšanas paradumi jāievēro, lai uzlabotu savu ēdienkarti un veselību kopumā?

Kardiologa Viļņa Dzērves - Tāluta ieteikumi veselīgam uzturam

Foto: Shutterstock

Ir jāizvairās no rūpnieciski samocītas pārtikas, no tukšajām kalorijām, piemēram, lielas uzpūstas baltmaizes, desas, majonēzes – šajos ēdienos ir daudz kaloriju, kas, protams, saistās ar svara palielināšanos, bet tur ir maz vērtīgo uzturvielu, kas ir dārzeņos un augļos. Tādos ēdienos ir maz antioksidantu, vitamīnu un olbaltumvielu, kas arī nepieciešamas.
  • Bērniem jāēd brokastis. Jauniešiem tā ir ātrākā un vieglākā kļūda, kuras ietekmē attīstās dažādas veselības problēmas, kas saistītas ar nepareiziem ēšanas paradumiem.
  • Jālieto vietējās izcelsmes produkti – dārzeņi, ieskaitot pākšaugus. Latvijas produktus jāēd visu gadu, katru dienu. Cilvēki uzskata, ka vietējās veltes var baudīt vasarā, bet ziemā par tām aizmirst. Ir iespējami dažādas uzglabāšanas veidi, kas jāizmanto, lai Latvijas piedāvātos produktus varētu baudīt visa gada garumā.
  • Vairāk jāēd augļi, dārza un meža ogas. Neviens vitamīnu komplekts nevar aizstāt tās vielas, kas ir svaigos produktos.
  • No pilngraudiem veselīgi ir rudzi, mieži un auzas. Ir veikti pētījumi, kas auzām ir sirdij sargājoša, holesterīna samazinoša ietekme.
  • Veselīgais našķis – rieksti, kas arī mums ir pieejami. No tiem iegūstam atšķirīgu omega-3 nekā no zivju produktiem,
  • Bagātīgi jālieto netrekni piena produkti.
Izvēloties pašmāju vietējos produktus, svarīgi atcerēties, ka galvenais priekšnoteikums ir ēst gatavošana mājās. Tikai tā iespējams zināt, cik daudz garšvielu – sāls un cukura pievienots katrai maltītei. Ja veselīga brieža gaļa tiks pagatavota ar pārlieku lielu sāls daudzumu, tiks sabojāta gan garša, gan pazaudēts veselīgas maltītes tituls. Jācenšas iepirkt produktus tirgū vai no Latvijas saimniekiem, jāēd daudz dārzeņu, augļu un ogu, kuras var sasaldēt arī lietošanai ziemā, un jāietur trīs ēdienreizes, neaizmirstot arī par brokastīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!