Foto: stock.xchng

"Spināti ir lielisks šķiedrvielu avots un tajos ir ļoti maz kaloriju, tādēļ tie labi derēs tiem, kas pavasarī nobrieduši gatavoties peldsezonai – 100 grami satur vien 24 kcal. Tāpat spināti ir bagāti ar dzelzi, magniju, folskābi, A un C vitamīniem," stāsta uztura speciāliste Līga Balode.

Tie satur ogļhidrātus (fruktozi, glikozi, saharozi), fosforu, magniju, kāliju, nātriju, kalciju, ievērojamā daudzumā – jodu un virkni citu fizioloģiski aktīvu vielu. Spinātu lapās ir ļoti daudz olbaltumvielu.

Tā kā spināti satur daudz dzelzs un citu mikroelementu, tie ieteicami arī mazasinības un avitaminozes gadījumos, dažādu neirotisku stāvokļu, elpošanas ceļu un plaušu slimību ārstēšanai. Savukārt kālijs ļoti labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.

Uzglabājot vārītus spinātu ēdienus, jāatceras, ka spināti satur baktērijas, kuru ietekmē veidojas slāpekļskābes savienojumi, kas var izraisīt saindēšanos, aizdusu, vemšanu un caureju, tāpēc tos nevajadzētu glabāt ilgāk par 24 stundām.

"Gan svaigu, gan termiski apstrādātu spinātu uzturvērtība ir ļoti līdzīga, taču svaigi spināti satur skābeņskābi, kas var traucēt dažu uzturvielu, piemēram, dzelzs un kalcija uzsūkšanos. Labā ziņa ir tā, ka termiskās apstrādes procesā skābeņskābe sadalās," skaidro Balode.

Lielā skābeņskābes daudzuma dēļ tos nav ieteicams lietot cilvēkiem, kam organismā ir traucēta sāļu un ūdens vielmaiņa un kas cieš no podagras, aknu un nieru kaitēm. Spinātus nevajadzētu ēst cilvēkiem ar aknu un nieru slimībām.

Taču, ja šādu problēmu nav, spināti ir ļoti veselīgi un pavasarī ieteicams ēdiens - gan svaigi, gan vārīti vai cepti. Tajos ir vairākas uzturvielas, kas labāk uzsūksies tieši no termiski apstrādātiem spinātiem, piemēram, A un E vitamīni, cinks, dzelzs, kalcijs un karotinoīdi. "Spināti it viens no pasaulē veselīgākajiem dārzeņiem, tādēļ pavasarī, kad jūties noguris, izbaudi, piemēram, spinātu salātus vai termiski tos apstrādā (ieteicams vārīt vienu minūti), un iegūsi ļoti daudz vērtīgu uzturvielu, kas uzmundrinās un bagātīgi nodrošinās ar uzturvielām," uzsver uztura speciāliste.

Turklāt tie ir arī ļoti garšīgi! Lūk, dažas receptes ar spinātiem!

Pildītās pankūkas ar spinātiem un krēmsieru

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar bagātīgu spinātu un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Maigi krēmīgais pildījums, kuru īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti, vēsta, ka pavasaris vairs nav aiz kalniem.

Lasīt vairāk

Spinātu - siera sacepums

Foto: Shutterstock

Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Lazanja ar ananasiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Viesību galdam vai sātīgām vakariņām - branga lazanja ar ananasiem un spinātiem.

Lasīt vairāk

Pārlocītās picas ar malto gaļu un spinātiem

Foto: Vida Press

Tiem, kas, nespēdami pretoties gaļas baudīšanai, atturēsies no gavēņa, noderēs šī sātīgā recepte pārlocītajai picai, kurā paslēpusies ne tikai malta jēra gaļa, bet arī spināti, rieksti, sīpoli, kartupeļi un aromātiska garšvielu buķete. Tikai nekārdiniet gavētājus ar šo ēdienu, jo galarezultāts smaržo pārāk kārdinoši!

Lasīt vairāk

Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām

Foto: Vida Press

Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!