Foto: Shutterstock
Detoksikācija, ko tautā dēvē arī par detoksu vai par "attīrīšanos", gadiem ilgi ir saglabājusi savu popularitāti kā veselīga dzīvesveida tendence. Piekritēji apgalvo, ka tā palīdz atbrīvoties no toksīniem un dod gremošanas sistēmai tik nepieciešamo pārtraukumu. Detoksikācijas rezultāti, kurus tai vajadzētu nodrošināt, liek justies jaunākam, veselīgākam un enerģiskākam. Bet kā ir patiesībā, atklāj ''Health Line''.

Detoksikācijas mērķis ir izskalot toksīnus, ar kuriem mūsu ķermenis saskaras katru dienu — vai tie būtu gaisā esošie toksīni, ēdiens, ko mēs ēdam, vai produkti, ko mēs lietojam. Parasti to dara badošanās, krasi ierobežojot pārtikas uzņemšanu, aizstājot cietus pārtikas produktus ar šķidrumiem vai dzerot lielu daudzumu ūdens — tas viss var negatīvi ietekmēt veselību. Tiesa, jāņem vērā, ka šajā gadījumā runa nav par detoksikāciju tās vistiešākajā izpratnē, proti, organisma attīrīšanu no indīgām vielām. Plašāk par detoksikācijas mītu lasi šeit.

"Detoksikācija tiek reklamēta kā līdzeklis, kas palīdz atbrīvoties no liekā toksīna, atpūtināt gremošanas un imūnsistēmu un restartēt vielmaiņu," portālam ''Health Line'' stāsta Ešlija Rīvera, dietoloģe un ''My Weekly Eats'' dibinātāja. "Diemžēl detoks nepilda nevienu no šiem apgalvojumiem," viņa piebilst.

Patiesība ir tāda, ka nav nekādu zinātnisku pierādījumu, ka detoksikācijas līdzekļi varētu uzlabot veselību, un, tā kā daži no tiem ir tik ierobežojoši – nosaka, ko ēst vai dzert –, tie var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Tomēr noteikti kādā blogā esi lasījis zinātniskiem vārdiem izklāstītus detoksikācijas veidus, kas nezinātājam rada iespaidu, ka tie ir efektīgi un patiesi strādā. Lai neiekristu uz muļķībām, tālāk iepazīsties ar četriem populārākajiem detoksikācijas veidiem un noskaidro, kāpēc no tiem nepieciešams izvairīties.


Sulu vai smūtiju kūre: uztura papildinātājs vai vesela maltīte

Foto: Shutterstock
Šis attīrīšanās līdzeklis ir, šķietami, vispopulārākais no visiem zināmajiem – tas aizstāj cietos pārtikas produktus ar augļu un dārzeņu sulu vai smūtiju. Parasti sulas un smūtija kūre ilgst no 3 līdz 21 dienai, lai gan daži cilvēki to mēdz piekopt arī daudz ilgāk, stāsta ''Health Line''.

Dzert augļu un dārzeņu sulas, ja vien tās ir svaigi spiestas, un smūtijus, protams, var būt veselīgi. Šie dzērieni bieži ir pilni ar uzturvielām, it īpaši, ja tie ir dārzeņu bagāti, un var būt lielisks papildinājums jūsu uzturam. Bet dzert tikai sulas un smūtijus un atņemt savam ķermenim īstu ēdienu ir nepareizi, jo tādējādi tas pazaudē daudz citu tam nepieciešamo uzturvielu kā olbaltumvielas vai taukus.

"Parasti sulu kūre no uztura izņem lielāko daļu olbaltumvielu un tauku," portālam atklāj Rīvera. Olbaltumvielu un tauku trūkums nozīmē, ka detoksikācijas laikā nemitīgi jutīsies izsalcis, kā arī tas var izraisīt tas negatīvas blakusparādības. "Šis detoksa veids var izraisīt zemu cukura līmeni asinīs, nespēju koncentrēties, pazeminātu produktivitāti un nogurumu," viņa piebilst.

Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis skaidro, ka cilvēku mērķi veikt sulu vai smūtiju kūri var būt dažādi, taču viss jādara ar saprātu: ''Cilvēkam var būt kāds konkrēts mērķis, piemēram, problēmas ar svaru vai kāds iekaisums, kāpēc viņš izvēlējies veikt šādu metodi. Ja tas notiek dienu vai divas, to var veikt pats, bet ja tā ir nedēļa, divas vai pat trīs ārstēšanās process jāveic eksperta uzraudzībā.''


Aknu detoks: vai tas ir nepieciešams

Foto: Shutterstock
Vēl viena attīrīšanās tendence, kas iecienīta visā pasaulē, ir tā sauktais "aknu detoks". Aknu detoksikācijas mērķis ir pastiprināt organisma detoksikācijas sistēmu, uzlabojot aknu darbību, skaidro ''Health Line''.

Kamēr tas izklausās pēc lieliskas idejas — nekad nav slikta doma piekopt diētu, kas atbalsta veselīgu aknu funkciju — lai to veicinātu, nevajag piekopt papildus detoksikāciju, portālam ''Health Line'' skaidro Rīvera: "Par laimi, aknas ir veidotas tā, lai tiktu galā ar tiem toksīniem, ar kuriem mēs ikdienā visbiežāk saskaramies."

Viņa papildina: "Tā vietā, lai veiktu detoksu, cilvēkiem būtu jāpievēršas diētai, kas ir bagāta gan ar svaigiem, gan vārītiem augļiem un dārzeņiem; ietver šķīstošas šķiedrvielas, piemēram, pupiņas, riekstus un graudus, un ierobežo alkohola lietošanu. Tie ir būtiski elementi, kas ļauj aknām maksimāli efektīgi pildīt tās funkcijas."


Pārtikas produktu patēriņa samazināšana: sevis ierobežošana vai alergēnu meklējumi

Foto: Shutterstock
Cits detoksikācijas veids ir tāds, kas ierobežo noteiktus pārtikas produktus vai pārtikas grupas, kas kalpo kā veids, kā ķermeni atbrīvot no toksīniem un uzlabot veselību kopumā. Noteiktu pārtikas produktu ierobežošana vai pilnīga izslēgšana no uztura noteiktos apstākļos var būt noderīga, ja to dari pareizi, norāda ''Health Line''.

"Daži cilvēki gūst labumu no attīrīšanās, jo tā noņem pārtikas grupas, kas var radīt viņiem diskomfortu, piemēram, glutēns vai piena produkti," portālam ''Health Line'' norāda Rīvera. Viņa papildina: "Tā vietā, lai likvidētu lielāko daļu pārtikas, pacenties uz nedēļu samazināt kādu pārtikas veidu un paskatīties, vai jūtaties labāk. Tad atkal pievieno produktu ēdienreizēm un veic novērojumus - ja rodas uzpūšanās, gāzes, zarnu diskomforts, aizcietējums vai caureja, tad var būt laba doma izņemt šo pārtikas produktu vai grupu no uztura pavisam."

Tomēr pārāk daudzu pārtikas produktu vai veselu pārtikas produktu grupu vienlaicīga likvidēšana, kā to pieprasa šis detoksikācijas veids, būs ne tikai pārmērīga sevis ierobežošana, bet tas arī nesniegs atbildi tam, kādi pārtikas produkti negatīvi ietekmē tavu veselību. Ja ir aizdomas, ka tev varētu būt pārtikas nepanesība, vislabāk būtu izmēģināt šo diētu ārsta uzraudzībā.

Dietologs Breimanis skaidro, ka, ja parādījusies kāda alerģiska reakcija, bet nav skaidras nojausmas no kā, tad arī bez ārsta uzraudzības aizdomīgos produktus drīkst un vajag izslēgt no uztura: ''Piemēram, nevar saprast, vai reakciju izraisa kāposti vai bietes, no uztura izslēdz abus, pēc kāda nedēļas uzturam atkal pievieno vienu no tiem un skaties, kas notiek. Šādā veidā var eksperimentēt un noskaidrot, kuri produkti organismam nepatīk. Bet lai tiešām izvairītos no jebkuras alerģiskas reakcijas, ļoti jāseko līdzi jebkura produkta sastāvam.''


Resnās zarnas attīrīšana: ne tikai nepatīkama, bet arī bīstama

Foto: Shutterstock
Resnā zarna attīra gremošanas traktu un atbrīvo organismu no toksīniem. Resnās zarnas hidroterapija, kas pazīstama arī kā kolonoskopija, atbrīvo no toksīniem, skalojot resno zarnu ar ūdeni. Bet resnās zarnas tīrīšana ir ne tikai ļoti nepatīkama, bet tā var būt arī bīstama, uzsver ''Health Line''.

"No resnās zarnas detoksa un resnās zarnas hidroterapijas ir jāizvairās, ja vien tas netiek darīts ārsta vadībā," skaidro Rīvera. "Tā var izraisīt muskuļu krampjus, caureju un vemšanu. Nopietnākas sekas var būt bakteriālas infekcijas, perforētas zarnas un elektrolītu līdzsvara traucējumi, kas var izraisīt nieru un sirds darbības traucējumus."

Tā vietā Rīvera iesaka uzturā lietot daudz šķīstošu un nešķīstošu šķiedru, lai palīdzētu atbrīvoties no toksīniem un aizscietējumiem. "Šie divi šķiedru veidi efektīvi izvada no resnās zarnas netīrumus un pārtikas daļiņas, kas var izraisīt uzpūšanos, sāpīgu izdalīšanos un aizcietējumus."


Detoksikācija ir efektīva vien tad, ja tai seko tālāka rīcība

Foto: Shutterstock
Teorētiski detoksikācija izklausās lieliski, bet patiesība ir tāda, ka tā ir pilnīgi lieka. "Detoks nav labākais veids, kā uzlabot savu veselību," portālam ''Health Line skaidro Rīvera. "Mūsu organismā jau ir iebūvēta detoksikācija — aknas. To galvenā funkcija ir pārstrādāt toksīnus un pārvērst tos nekaitīgos savienojumos, kurus organisms var izmantot vai no tiem atbīvoties."

Tomēr daudzi šobrīd noteikti uzdod sev tādus jautājumus kā – ''Bet kā ar rezultātiem? Detoksam tie noteikti ir jāsniedz kaut kādā līmenī, citādi kāpēc lai cilvēki to darītu?''

Jā, var redzēt dažus pozitīvus rezultātus, īpaši, ja runa ir par svara zudumu, bet tas parasti ir detoksikācijas sākumā. "Daudzi cilvēki vērtē rezultātus pēc skaitļa uz svariem," stāsta Reavera. ''Cilvēki, iespējams, detoksikācijas laikā zaudē svaru, jo viņi neēd pārtiku. Bet zaudētais svars ir saistīts ar to, ka organisms izmanto uzkrāto enerģiju un procesā izdala ūdeni. Tiklīdz tiks atsākts ierastais uzturs, svars atgriezīsies.''

Savukārt Breimanis uzsver, ka rezultāti, kas iegūti detoksikācijas procesa laikā saglabāsies vien tad, ja tālāk sekojošā rīcība ir tāda, kas palīdz rezultātus noturēt: ''Viss atkarīgs no tā, ko tu dari pēc tam, kad esi sulu kūri vai citu detoksikācijas veidu izgājis. Mēs vienmēr meklējam brīnumtabletītes, kas it kā palīdzēs un padarīs mūs tievus kā sērkociņš, taču tas visiem nestrādā. Ir gadījumi, kad cilvēks, šādas metodes lietojot pareizi, ļoti labi sev uzlabo veselību, bet, ja tas ir kampaņveida pasākums, tad tas ir kampaņveida pasākums. Ja grib uzturēt rezultātus, tad ir jāseko arī kaut kādai tālākai rīcībai, kas to palīdzēs nodrošināt. Saprātīgi rīkojoties, daudz no tām lietām var būt arī efektīvas.''

Noslēgumā ''Health Line'' mudina svara zaudēšanu neuzstādīt kā vienīgo mērķi kāda ārstēšanās kursa veikšanai un iesaka arī citas veselības stiprināšanas metodes:

  • dzer daudz ūdens visas dienas garumā;
  • uzturā iekļauj produktus ar augstu šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu līmeni;
  • cukura lieto minimālā apjomā;
  • iekļauj uzturā vairāk neapstrādātu augļu un dārzeņu, kas var veicināt gremošanu;
  • jāatrod laiks atpūtai, atveseļošanai un relaksācijai;
  • nodarbojies ar dziļo elpošanu vai meditāciju.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!