Foto: Shutterstock
Daudziem cilvēkiem tauki organismā ir mūžīgā cīņa, lai nepieļautu liekā svara uzkrāšanos un aptaukošanos. Cilvēki, kas cenšas kontrolēt savu svaru, nepārtraukti ar sevi strādā, jo no liekā svara atbrīvoties ir ļoti grūti. Daudzus uztrauc tas, ka, neskatoties uz pūliņiem, ir ļoti grūti ar lieko svaru cīnīties, jo katra cilvēka organismā taukiem ir iemīļotās vietiņas, kur tie vēlas uzturēties. Dažreiz tas ir saistīts ar ģenētiku, bet citreiz ar vairogdziedzera darbības traucējumiem. Daudzi cilvēki cīņā ar lieko svaru cieš neveiksmi, jo turpina sekot mītiem, kas ir izplatīti visā pasaulē.

Ja tev vēl ir palikušas šaubas par taukiem organismā, tad izlasi par padomiem, kas apgāž populārus mītus par to. Iesaka portāls "Econet.ru".

Mīts: Kad pārstājam sportot, muskuļi pārvēršas taukos

Foto: Shutterstock

Mīts: Lēni vingrinājumi samazina svaru

Foto: Shutterstock
Nē! Kaut gan lēni vingrojumi ir ļoti noderīgi cilvēkiem, kam ir bijušas traumas locītavās vai jebkas cits, kas neļauj pilnvērtīgi sportot, tie nepalīdz nomest svaru ātrāk un sadedzināt kalorijas. Ja tu gribi notievēt, tev ir jāpalielina slodze un jāsamazina to uzņemšana.

Veiksmes atslēga – vingrojumi, kas veicina muskuļu masas pieaugumu, jo tie aktivizē vielmaiņu un veicina uzkrāto taukvielu sadedzināšanu.

Mīts: Mēs varam samazināt svaru tikai konkrētās ķermeņa daļās

Foto: Shutterstock
Tas ir jāatceras pavisam skaidri: viena lieta ir izvairīties no taukiem, cita – uzturēt tonusā konkrētu ķermeņa daļu.

Kaut gan daudzi tic, ka vingrojumi atsevišķām ķermeņa daļām ļauj notievēt, parasti tās ir veltas pūles un iztērēta enerģija un laiks, jo rezultātu nav. Patiesībā šie vingrojumi ir paredzēti atsevišķu ķermeņa daļu un problēmzonu stiprināšanai un modelēšanai, un tie var dot vēlamo efektu tikai tad, kad ir zaudēts liekais svars, veicot vingrojumus visam ķermenim.

Liekajiem taukiem no ķermeņa ir jāizvadās pakāpeniski, proti, samazinot svaru viduklī un gurnos, un tikai tad pārējās vietās. Lūk, tāpēc vienmēr speciālisti iesaka kombinēt kardiotreniņus ar spēka treniņiem.

Mīts: Vislabāk ir maksimāli strauji zaudēt svaru

Foto: Shutterstock

Vairums cilvēku zina, ka ir bīstami uzkrāt lielas tauku rezerves organismā, turklāt ir svarīgi apzināties, ka nelielās devās tauki organismam ir nepieciešami, jo tie veic noteiktas funkcijas. Piemēram, tas ir vajadzīgs konkrētu hormonu darbībai, saglabājot vitamīnus un regulējot ķermeņa temperatūru.

Normāls tauku līmenis organismā svārstās: vīriešiem – 15 procenti, sievietēm – 22 procenti tauku. Lielāks vai mazāks tauku daudzums var novest pie lielām veselības problēmām.

Mīts: Jo tu vairāk svīsti, jo vairāk kaloriju sadedzini

Foto: Shutterstock
Nekādā gadījumā! Sviedru daudzums nekādā veidā nav saistīts ar kaloriju daudzumu, kuras mēs sadedzinām sportošanas laikā. Tauki nogulsnējas organismā, lai gūtu enerģiju nākotnē, kad šīs rezerves būs nepieciešamas. Tāpēc tie nevar tā vienkārši izkļūt no organisma.

Svīšana – tā ir normāla, bioloģiska ķermeņa reakcija, kas palīdz mums regulēt ķermeņa temperatūru un izvada lieko šķidrumu un toksīnus, kā, piemēram, sāli, cukuru, amonjaku un urīnu. Lūk, kāpēc ir ļoti svarīgi dzert ūdeni fizisko aktivitāšu laikā un pēc tām.

Mīts: Masāžas palīdz sadedzināt taukus

Foto: Shutterstock

Tauki darbojas kā degviela organismā, un to ir jātērē, lai tauki tiktu sadedzināti. Lokālā masāža vai jostas tauku dedzināšanai pašai tauku dedzināšanai nepalīdz.

Vairums gatavo produktu svara samazināšanai patiesībā neizvada šķidrumu no organisma, kas it kā mums palīdz atbrīvoties no liekā svara. Diemžēl viss, kad šķietami ir zaudēts šādā veidā, atgriezīsies jau dažu dienu vai pat stundu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!