Foto: PantherMedia/Scanpix

Joprojām būtiski atšķiras vīriešu un sieviešu ēšanas paradumi. Viena no būtiskākajām atšķirībām – sievietes vairāk nekā vīrieši ikdienā lieto dārzeņus. Taču vēl satraucošāks ir fakts, ka tikai 11 procenti pieaugušo Latvijā ēd pietiekami daudz dārzeņu un augļu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) īstenotā Eiropas iedzīvotāju veselības apsekojuma provizoriskie rezultāti.

2014. gadā vismaz reizi dienā augļus lietoja 46 procentu sieviešu un 32 procenti vīriešu, bet dārzeņus (izņemot kartupeļus) – 47 procenti sieviešu un 37 procenti vīriešu. 2008. gada dati liecina, ka atšķirīgie ēšanas paradumi vīriešiem un sievietēm ir raksturīgi visās Eiropas Savienības valstīs, kur noticis iedzīvotāju veselības apsekojums.

2014. gadā ik dienu augļus lietoja 40 procenti, bet dārzeņus – 43 procenti Latvijas iedzīvotāju. Vairāk augļu un dārzeņu lieto vīrieši vecumā no 35 līdz 44 gadiem, sievietes vecumā no 35 līdz 64 gadiem un seniori (vecāki par 65 gadiem).

Jo augstāki ir iedzīvotāju sociāli ekonomiskie rādītāji (izglītība, ienākumi un nodarbinātība), jo veselīgāki ir to ēšanas paradumi. Šo apgalvojumu apstiprina arī dati par Rīgas reģiona iedzīvotāju ikdienas ēšanas paradumiem. Rīgas reģionā vairāk iedzīvotāju ik dienu lieto augļus un dārzeņus (par attiecīgi 6,1 un 6,8 procentpunktiem vairāk nekā vidēji Latvijā).

Atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātajām vadlīnijām "Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem. Kopsavilkums" ieteicamais augļu un dārzeņu daudzums ikdienas uzturā ir vismaz 400 grami vai 5 porcijas dienā. Balstoties uz CSP veiktā apsekojuma datiem, secināts, ka Latvijā ik dienu piecas porcijas augļu un dārzeņu lieto tikai 11 procenti pieaugušo (13 procenti sieviešu un 9 procenti vīriešu).

Dati par Latvijas iedzīvotāju augļu un dārzeņu lietošanu ikdienas uzturā 2014. gadā iegūti Eiropas iedzīvotāju veselības apsekojuma (European Health Interview Survey – EHIS) ietvaros. Apsekojumā aptaujāti septiņi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 gadiem.

Uztura speciāliste Gita Ignace portālam Rutks.lv pastāstīja, ka ikvienam pieaugušajam dienā vajadzētu apēst ne mazāk kā 400 gramus dārzeņu un augļu, bet vēlams vairāk, turklāt kartupeļi minētajā daudzumā nav ierēķināmi. Uzturzinātnē kartupeļus nepieskaita dārzeņiem, bet gan graudaugiem, kam tie sastāva un uzturvērtības ziņā ir daudz līdzīgāki. Par to vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!