Foto: Shutterstock
Pašlaik, kad Latvijas vasaru jau var dēvēt par bagātu, zemes spēku un saules siltumu sasmēlušās, zaļajos krūmos melnojas upenes, kas ir vienas no veselīgākajām pie mums sastopamajām ogām. Tās tiek dēvētas arī par melnajām jāņogām un zustrenēm un atrodamas vai ikkatrā dārzā. Vai zini, kāpēc tās tieši pašlaik jāsaēdas no sirds?

"Upenes galvenokārt ir vērtīgas augstā C vitamīna satura dēļ. 100 grami ogu satur trīskāršu nepieciešamo C vitamīna dienas devu," skaidro uztura speciāliste Līga Balode. "Ogas ieteicams lietot tūlīt pēc novākšanas, jo jau pēc dažām stundām tās zaudē daļu vitamīnu. Gan augstais C vitamīna daudzums, gan arī augstais antioksidanta – antocianīda daudzums tajās palīdz organismam cīnīties ar dažādām infekcijas slimībām un izvadīt no organisma brīvos radikāļus, arī novēlot novecošanās procesus."

Tādēļ tās vislabāk saēsties tieši no krūma, gatavas un saldas.

Tāpat upenes ir bagātīgs A vitamīna, beta karotīna, zeaksantīna avots, kam arī ir antioksidantu labās īpašības. Luteīns un zeaksantīns aizsargā acis no augstas enerģijas gaismas viļņiem, kas diemžēl ir arī saules gaismas spektrā. Tādēļ upenes jāēd arī tiem, kas vēlas saglabāt labu redzi.
Upenēs atrodami arī B grupas vitamīni B5, B6, B1.

Melnās un aromātiskās ogas iesaka arī kā labu dzelzs avotu – 100 grami ogu nodrošina organismu ar 20 procentiem no dzelzs dienas devas. Upenēs ir arī citi mikro un makro elementi – kalcijs, fosfors, magnijs, mangāns un citi.

Foto: Shutterstock

"Upenes var droši lietot uzturā, nekādu kaitīgumu veselībai šīs ogas nenodarīs, tikai otrādi. Droši uzturā var lietot gan ogas, gan lapas," saka uztura speciāliste.

Ievārījums

Viens no iecienītākajiem ogu saglabāšanas veidiem ziemai ir upeņu ievārījuma pagatavošana. Upeņu zaptes burciņu mēdzam izvilkt, kad gadījies saaukstēties. Tā kā upenes ir bagātas ar C vitamīnu, droši vien tieši to ceram saņemt no upeņu ievārījuma burciņas. Taču diez vai tā būs gana, apēdot ievārījumu. "Ogas vai augļi termiskās apstrādes laikā strauji zaudē C vitamīnu. Savukārt vitamīna daudzums saldētās ogās zūd tikai nedaudz. Līdzīgi notiek ar dzelzs daudzumu. Tāpat arī ievērojamā sarūk B grupas vitamīnu daudzums, paliek ļoti maz vērtīgā beta karotīna un A vitamīna," skaidro Balode.

Minerālvielu daudzums gan būtiski nemainās, jo savārīto ogu vai augli ēdam kopā ar šķidrumu, kurā tas vārījies.

Diemžēl, gatavojot ievārījumu, darbojas likums – jo ilgāk vārām, jo vairāk labuma iet bojā. Tādēļ ziemai labāk saglabāt ogas saldētā veidā. Šādi uzglabājot, uzturvielu zudumi ir daudz mazāki.

Savukārt upeņu ievārījums ir našķis, tomēr tas vērtīgāks nekā cita veida saldumi, piemēram, cepumi vai konfektes, skaidro speciāliste.

Upeņu lapu tēja

Veselības stiprināšanai var izmantot ne tikai ogas, bet arī upeņu krūmu pumpurus, ziedus un lapas. Lapu novārījumu tautas medicīnā lieto reimatisma ārstēšanai un kā diurētisku un sviedrējošu līdzekli. Tas būs arī nervus nomierinošs līdzeklis.

Upeņu lapu tēja ir lielisks, veselīgs veids, kā veldzēt slāpes, un to var izmantot dažādu saslimšanu profilaksei. Upeņu lapu un ogu tēju var izmantot kardiovaskulāro saslimšanu profilaksei, jo tā uzlabo asinsriti, samazina trombu veidošanos un samazina holesterīna daudzumu asinīs.

Pētījumi apstiprina, ka to sastāvā esošie flavonoīdi labvēlīgi ietekmē sīko asinsvadu bojātās sieniņas.

Upeņu lapu tēju var izmantot arī menopauzes simptomu mazināšanai.

Ko konservēt brīvdienās? Ievārījumu receptes dažādām ogām

Foto: Shutterstock

Jūlija vidus mūs lutina – ar joni varam sākt jaunus konservēšanas darbus, lai sarūpētu gardāko sveicienu no vasaras ziemai. Šoreiz par to, kādus ievārījumus ir īstais brīdis iekonservēt no ogām, kas nu jau ir tik gatavas, lai droši varētu likt burkās.

Lasīt vairāk

Upeņu želeja

Foto: Shutterstock

Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.

Lasīt vairāk

Pavasarīgā biskvīta un zefīra kūka ar ogu krēmu

Foto: DELFI

Ar biskvīta kūkām, šķiet, grūti pārsteigt. Jāatzīst, arī man pašai biskvīta kūkas nešķiet tās gardākās, priekšroku dodu ''mitrākām'' kūkām, taču šī, manas mammas gatavotā interpretācija, patīkami pārsteidza. Tieši tāpēc mammas vārdā padalos ar recepti, kas izceļas gan ar dažādajām kārtām, gan neparasto ogu krēmu.

Lasīt vairāk

Klimpas – olīgas un mīkstas

Foto: Shutterstock

Gardas un "olīgas" klimpas, ko pievienot gan buljona zupām, gan piena zupām, gan saldajiem ogu desertiem.

Lasīt vairāk

Gaisīgs kā mākonis: kā mājās pagatavot zefīrus

Foto: DELFI

Gluži kā salds, uz mēles kūstošs putu mākonis – kurš gan spēj atteikties no zefīriem? Dzirdēts, ka zefīrus pat iesaka izvēlēties našķošanās reizēs tiem, kas rūpējās par slaido līniju, jo to sastāvā nav taukvielu, sliktākais ir tikai cukurs, kas, protams, nav maz, tomēr fakts, ka ar šo kārumu reizi pa reizei var pamieloties, nomierina. Laikā, kad arvien aktuālāk pašiem apgūt dažādu gardumu gatavošanas meistarstiķus, devos uz zefīru gatavošanas meistarklasi noskaidrot, vai arī mājās ir iespējams pagatavot šo gaisīgo kārumu.

Lasīt vairāk

Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".

Lasīt vairāk

Ogu laika padomi: varbūt neierasti veidi, kā izmantot ievārījumus un marmelādes

Foto: Shutterstock

Praktiskas saimnieces ogu laiku izmanto dažādu gardu ievārījumu, saldskābu džemu vai neparastu čatniju gatavošanai, ko ģimene gardu muti notiesās, smērējot uz svaigi ceptas maizītes ar kraukšķīgu garoziņu vai pievienojot pankūkām vai brokastu putrām. Tomēr tie nav vienīgie veidi, kā patērēt ogu ievārījumus un marmelādes. Tikpat labi tie sader ar sieru, uzkodu maizēm un pat gaļas ēdieniem!

Lasīt vairāk

Upeņu sorbets

Karsti? Atvēsinies ar mājās gatavotu upeņu sorbetu, ko iesaka bloga "Maltite.lv" autore Inese Rozentāle.

Lasīt vairāk

Pieci gardi, veselīgi dzērieni skolnieka imunitātei

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lasīt vairāk

Upeņu balzama gēls

Foto: Publicitātes foto

Upeņu balzama gēlu izmanto gan pie sāļiem, gan saldiem ēdieniem garšas bagātināšanai, iesaka receptes autore, restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!