Foto: AFP/Scanpix
Banāni ir saldi, gardi augļi, kas, lai gan satur vitamīnus un vērtīgas vielas, ir barojoši un jālieto ar mēru. Gatavojot dažādus ēdienus, banānu mizas parasti izmetam, jo tās nav ēdamas. Nepareizi - tajās ir vitamīni, barības vielas un antioksidanti. Tās ir arī labs šķiedrvielu avots, kas uzlabo garastāvokli un dod enerģiju. Dietologi iesaka banānu mizas pievienot brokastu smūtijam, pirms tam pārliecinoties, ka nopirkti bioloģiskie banāni, kas nav apsmidzināti ar pesticītiem. Kā banānu mizas uzlabo cilvēka veselību un kādos veidos tās var lietot?

Lai gan latvietis noteikti nav pieradis, gatavojot banānu ēdienus, pievienot arī augļa mizu, piemēram, Indijā vai Karību jūras reģionā tās izmanto, lai iegūtu cilvēkam nepieciešamās uzturvielas un ēdienam piešķirtu aromātu. Šie cilvēki tic, ka vitamīnu, uzturvielu un minerālvielu savienojums mizās palīdz zaudēt svaru un uzlabot figūru, raksta Dailymail.co.uk.

"Mizas var šķist dīvaina pārtikas izvēle, bet, izpētot tās tuvāk, noskaidrots, ka tajās ir daudz vērtīgu un cilvēkam nepieciešamu vielu. Papildu šķiedrvielas palīdz zarnu darbībai. Mizās ir arī magnijs, kālijs, C un B6 vitamīns," saka dietoloģe Ella Alreda (Ella Allred).

Banānu mizas labie darbi organismā:

  • A vitamīns uzlabo zobu un kaulu veselību, kā arī mīkstina ādu.
  • B6 vitamīns uzlabo cilvēka imūnsistēmu, veicina smadzeņu darbību un sirds veselību. Tāpat arī regulē cukura līmeni asinīs un uzlabo garastāvokli.
  • B12 vitamīns palīdz smadzeņu un nervu sistēmas darbībai. Turklāt B vitamīns un mizā esošie antioksidanti uzlabo cilvēka vielmaiņu, tādēļ tās ieteicamas cilvēkiem, kas stingri seko līdzi savam izskatam vai vēlas atbrīvoties no pāris liekiem kilogramiem.
  • Banānu mizās, atšķirībā no paša augļa, gandrīz nav kaloriju, tādēļ, tās pievienojot ēdieniem, netiek ietekmēts vidukļa apkārtmērs.
  • Vitamīns C uzlabo jaunu audu veidošanos, tādējādi paātrinot brūču sadzīšanu.
Foto: Shutterstock
  • Pievienojot ēdienam banānu mizu, uzlabojas arī garastāvoklis, jo tā satur seretonīnu - neiromediatoru, kas ir sastopams arī cilvēka organismā. Serotonīns ir zināms kā viela, kas ir atbildīga par laimes izjūtas un labsajūtas ierosināšanu.
  • Banānu mizās esošās aminoskābes uzlabo miegu.
  • Mizā esošās šķiedrvielas palīdz samazināt holesterīna līmeni, līdz ar to ēdājam ir mazāks risks sirgt ar sirds slimībām vai insultu.
  • Lutenīns palīdz novērst kataraktas risku un aizsargās no citām redzes slimībām.

"Banānu mizas ir ļoti ieteicams uzturā, bet ir ierasts tās neēst, jo bieži mizas tiek apsmidzinātas ar pesticīdiem," skaidro Alreda.

Ja cilvēks ir nolēmis pagaršot banānu mizu, noteikti jāpārbauda, lai tie ir bioloģiski audzētie banāni, kas netiek apsmidzināti ar dažādām vielām, un jāuzzina, kā to pagatavot un pievienot ēdienam, jo tā noteikti nav jāēd zaļa un neapstrādāta. Tādu ieēst vienkārši nav iespējams, saka Alreda.

Banānu mizas var ēst vārītas, ceptas vai sabenderētas un pievienot dažādiem ēdieniem, gan saldajiem, gan gaļas maltītēm.

Ātrākais pagatavošanas veids ir blenderēšana. Nelielu mizas daļu sablenderē un pievieno smūtijam. Jo gatavāks būs banāns, jo saldāka būs arī miza. Noteikti nevajag lietot pārāk daudz, jo tad ēdiens kļūs rūgts.

Foto: Shutterstock

Tieši zem mizas atrodas visvairāk šķiedrvielu, tādēļ arī ābolus un bumbierus un citus augļus vislabāk ēst ar mizu. Šis likums attiecināms arī uz banāniem, tikai daudz mazākos daudzumos.

Kā vēl medicīniski var izmantot banānu mizas?

  • Lai ārstētu kārpas. Miza jāuzliek uz kārpas, kad tā kļūst pēc laika tumšāka, jānomaina pret jaunu gabaliņu. Pāris dienu laikā kārpai vajadzētu pazust.
  • Lai atbrīvotos no indes efejas izsitumiem. Miza nomierina ādu un sniedz dzesējošu sajūtu. Ja izsitumi ir niezoši un iekaisums ir nopietns, var ar naža neaso galu nokasīt mizas iekšpusi, tad šo pastu, kas būs mazliet graudaina, uzklāt uz ādas. Tas arī mazinās kairinājumu un iekaisumi.
  • Zilumu noņemšanai. Uz nakti atstājot bānānu mizu, no rīta jau redzami pozitīvi rezultāti. Ja zilums ir pamatīgs, banānu mizu var likt uz tā vairākas dienas, tā palīdz paātrināt dzīšanas laiku un izbalina zilo krāsu.
  • Pret odu kodumiem. Lai gan vasara vēl tālu, iespējams, vērts atcerēties, ka daudzviet banānu mizas izmanto pret moskītu kodumiem.

Kamēr odi netraucē, un jauni zilumi, cerams, arī nav iegūti, piedāvājam pāris gardas smūtiju receptes, kurām iespējams sablenderēt un pievienot mazliet banānu mizas veselībai, aromātam un kam jaunām garšām savā uzturā.

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock
Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)

"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga
Keepitsimpleandfit.com
, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu

Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock
Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un godži ogu smūtijs

Annija Sauka un Anna Dzene no
www.keepitsimpleandfit.com
piedāvā gardā apelsīnu supersmūtija recepti. Par tādu to padara godži ogas, kas Ķīnas medicīnā tiek izmantotas jau tūkstošiem gadu un tiek uzskatītas par ogām, kuras pagarina dzīves ilgumu. No minētā produktu daudzumu sanāks 1 litrs dzēriena.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!