Foto: Shutterstock
Pastāv pieņēmums, ko iesaka arī dažādās diētās, ka veselīgāk un figūrai draudzīgāk maltītē iekļaut rīsus vai griķus, nevis kartupeļus. Tomēr latvietis ir kartupeļēdājs, bet, lasot diētas un veselīga uztura padomus, tupenis maldīgi tiek atstāts novārtā. Kāpēc veikala plauktos atrastie rīsi un griķi tiek uzskatīti par veselīgākiem nekā kartupeļi? Lūk, ko iesaka dietoloģe Lolita Neimane.

Sabalansēts uzturs ir svarīgs ikvienam no mums, tādēļ sekojam līdzi, kā pareizi ēst, kuri produkti uzlabos ķermeņa formas, kuri dod enerģiju, un izvairāmies no produktiem, kas kaitē veselībai un figūrai. Ikdienā nepieciešams uzņemt visas galvenās uzturvielas – ogļhidrātus, olbaltumvielas un taukus. Viena no pamatēdienu izvēlēm, pusdienās veselīgāk ir ēst rīsus, griķus vai kartupeļus, vienmēr bijusi aktuāla.

Dietoloģe Lolita Neimane skaidro, ka "kartupeli visi pazīst kā iestrādātu fri kartupeļos, čipsos - tie ir ļoti populāri produkti. Šie ēdieni tiek sagatavoti ar ļoti lielu daudzumu tauku un sāls, kas, protams, nav labākā izvēle. Otrs iemesls - vārītiem kartupeļiem ir salīdzinoši augsts glikēmiskais indeks, tas nozīmē, ka diezgan ātri asinīs uzsūcās cukurs, un tas pilnīgi noteikti nav vēlams diabēta pacientiem. Nav jau visiem cilvēkiem cukura diabēts, un šobrīd glikēmiskā indeksa diētām nav tādu ovāciju un piekritēju, kā bija pirms pāris gadiem. Par šādām diētām plaši vairs nerunā."

Kartupeļi ir labs šķiedrvielu avots, satur B un C grupas vitamīnus. Kopumā dārzenis sastāv 80% no ūdens un daudz ogļhidrātiem, kas nodrošina organismam enerģiju. Internetā pieejamas neskaitāmas uzturvielu daudzuma tabulas, kas viena no otras krasi atšķiras. Cik tad kaloriju, ogļhidrātu un cukura ir šajos trīs pamatēdienos – rīsos, griķos un kartupeļos?

100 kartupeļu vidēji atrodas 2 grami olbaltumvielu, 17 grami ogļhidrātu, 80 kilokalorijas (kcal), 08 grami cukura un 0,1 grami tauku.

Baltais bieds - cukurs

Vienīgais rādītājs, kas cilvēkos rada bailes ir cukurs, kurš 100 gramos kartupeļu ir apmēram 0,8 grami, rīsos - 0,1 grams, bet griķos vispār nav. Tas rada ilūziju, ka, apēdot vairāk kartupeļu, uzņemtā cukura daudzums ir lielāks, nekā tikpat lielas griķu vai rīsu porcijas, bet cukurs organismam ir nepieciešams enerģijai, savukārt, kalorijas ir tās, ko cenšamies sadedzināt, un kaloriju skaits šajos produktos atšķiras.

Kartupeļos ir 17 grami ogļhidrātu, griķos un rīsos skaitlis ir aptuveni vienāds skalā no 71,5 gramiem, kas ir griķos, līdz 76,6 gramiem - rīsos.

Mīnuss - kalorijas

Ja kartupeļos uz 100 gramiem ir tikai 80 kcal, tad rīsos un griķos šie rādītāji ir ļoti līdzīgi, svārstībās no 354 kcal rīsiem līdz 366 kcal - griķos. Tas ir vidēji gandrīz piecas reizes vairāk nekā kartupeļos. Daudzas sievietes ikdienā skaita kalorijas, un tieši šis rādītājs ir viens no noteicošajiem, kādēļ izvēlēties kartupeļus savā uzturā un nebaidīties no tiem, aplami ticot dažādām diētām.

Uzskaitot kartupeļa labās īpašības, Neimane min faktu, ka "ir milzīga atšķirība starp kartupeli ar mizu un bez mizas. Vārot kartupeļus ar visu mizu, glikēmiskais indekss (cukurs) ir četras reizes zemāks, nekā bez mizas. Ir vairāk šķiedrvielu. Piemēram 300 gramos, kas būtu trīs lieli kartupeļi, būtu septiņi grami šķiedrvielu, tā jau ir apmēram ceturtdaļa no dienas normas. Kartupelī ir daudz C vitamīna. 300 gramos kartupeļa ir gandrīz 30 miligrami (mg) C vitamīna, Latvijā uzskata, ka dienas norma ir 100 miligrami, ir valstis, kurās uzskata, ka pietiek ar 75. Parasti saka, ka, lai uzņemtu C vitamīnu, jāēd upenes un paprika, tad jāpadomā, cik visa gada laikā mēs bieži varam lietot upenes, papriku varbūt biežāk, bet kartupelis aug tepat Latvijā un ir pieejams visu gadu. "

"Interesanti, ka kartupeli vairākās uztura piramīdās atrodas dažādās pozīcijās. Latvijā mēs to esam ierindojuši pie saliktajiem ogļhidrātiem, tā ir pirmā grupa, kas nodrošina visvairāk enerģijas dienā, kopā ar graudiem, putraimiem, maizi un makaroniem, ar piebildi, ka kartupelis ir gatavots ar mizu, bet citu tautu uztura piramīdās kartupelis tomēr ir dārzenis," norāda dietoloģe.

Lolitas Neimanes ieteikumi:

  • Nevārīt kartupeļus ar sāli, īpaši, kad vāra ar mizu, kartupeļiem jau ir izteikta garša pašiem par sevi. Ir dažādas šķirnes ar īpaši atšķirīgām garšām, sāls daļēji to nobeidz.
  • Vārīt aizvērtā katlā, lai vitamīni neizgaro, vasarā kartupeļiem lietot karstu ūdeni, lai ātri uzvārās un šo ūdeni pēc tam var izmantot zupām, mērcēm.
  • Pavasarī vārīt aukstā ūdenī, līdz tas lēnām uzkarsējas, bet ūdeni atkārtoti neizmantot.
  • Necept kartupeļus, nelietot eļļu un iepazīt kartupeļa īsto garšu bez sāls.
  • Gatavot kartupeļus ar mizu.
  • Diabēta slimniekiem no kartupeļiem vajadzētu atturēties, bet visiem pārējiem noteikti jāiekļauj savā ēdienkartē, jo tas satur daudz nepieciešamo uzturvielu un ir garšīgs.
Veselīgu uzturu visvērtīgāk piepildīt ar dažādiem ēdieniem, no katra iegūstot tā vērtīgās uzturvielas, tādēļ vislabāk vienu dienu izvēlēties rīsus, citu griķus, bet noteikti neaizmirst par pašmāju vitamīnu un spēka avotu - kartupeli.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!