Foto: PantherMedia/Scanpix
Par veselību jārūpējas un Latvijas vērtīgie pašmāju brīnumlīdzekļi ir jāēd. Viens no tādiem ir linsēklas, kas uzlabo vielmaiņu, normalizē asinsspiedienu, palīdz pret astmu, paaugstina imunitāti un vēl vismaz pārdesmit veidos stiprina veselību. Kādas ir linsēklu labās īpašības un vai tiešām mēs pareizi protam pielietot sēklas, lai sasniegtu vēlamo rezultātu?

Linsēklu eļļa ir lielisks taukskābju avots, jo lini satur neaizvietojamas taukskābes - linolskābi un linolēnskābi jeb omegas 3 un omegas 6 , tās organisms no citām taukskābēm izveidot nevar.

Linsēklu eļļa tiek izmantota arī kā spēcīgs antioksidants. Pēc nepiesātināto taukskābju daudzuma linsēklu eļļa gandrīz trīskārši pārspēj olīveļļu, saulespuķu un zivju eļļu.

Linolskābe un linolēnskābe ir svarīgs nervu šūnu būvelements, tās nepieciešamas arī organisma bioloģisko regulatoru — prostaglandīnu veidošanai.

Prostaglandīni:

  • pazemina asinsspiedienu;
  • šķīdina asinsvados trombus;
  • mazina iekaisumu un sāpes locītavās;
  • veicina rētu dzīšanu;
  • paaugstina organisma imunitāti cīņā ar vīrusiem un vēža šūnām.

Linsēklu eļļas sastāvā esošā taukskābe omega 3 ir lielisks līdzeklis sliktā holesterīna līmeņa mazināšanai, tāpēc linsēklas jāēd ir daudz, bet kā vislabāk uzņemt? Pievienot salātiem parastās eļļas vietā vai apēst tējkaroti eļļas katru rītu tukšā dūšā?

"Eļļas derīguma termiņš ir ļoti īss. Bieži esmu dzirdējusi, ka cilvēks saka, ka linsēklu eļļa ir negaršīga, bet tā jādzer, jo ir veselīga. Ja eļļa ir rūgta, tas nozīmē, ka tauki ir oksidējušies un eļļa uzturā vairs nav lietojama, bet daži to nezina un turpina sevi mocīt, '' atklāj diētas ārste Lolita Neimane

Ārstē sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas


Foto: Shutterstock

Linsēklas satur bioloģiski aktīvu vielu omega 3, ko uzskata par dabīgu jaunības eliksīru. Viela pazemina holesterīna līmeni asinīs.

Lietojot uzturā linsēklas:

  • samazinās trombu veidošanās varbūtība sirds asinsvados, plaušās un smadzenēs;
  • pazeminās arteriālais asinsspiediens;
  • samazinās infarkta, mikroinfarkta, aritmijas, sirds vārstuļu saslimšanu;
  • palīdz pret aterosklerozi;

Ārstē kuņģa zarnu trakta un onkoloģiskās saslimšanas

Foto: Shutterstock

Linsēklu eļļas bioloģiski aktīvās vielas stimulē kuņģa zarnu trakta darbību jeb laksāciju. Īpaši tas ir nepieciešams tiem, kuriem bieži veidojas aizcietējumi. Eļļu, tās īpašību dēļ, izmanto kā mīkstinošu, pretiekaisuma līdzekli, ja ir gastrīts vai kuņģa čūla.

Uzturā lietojot lineļļu, normalizējas aknu funkcijas. Samazinās toksisko vielu uzsūkšanās spējas organismā, tāpēc linsēklas var izmantot, ja ir saindēšanās ar pārtikas produktiem.

Lineļļas sastāvā esošā omega 3 mazina iekaisumus. Tā darbojas kā smērviela locītavām un aptur iekaisuma izraisītājus. Lieliski palīdz cilvēkiem, kam ir reimatoīdā artrīta locītavu sāpes un stīvums.

Linsēklas satur bioloģiski aktīvas vielas, kas aizkavē vēža, piemēram, piena dziedzeru un prostatas vēža attīstību, kurus izsauc hormonālās sistēmas darbības traucējumi. Saslimšanas veicina gremošanas procesu traucējumus organismā.

Palīdz pret astmu un dziedē iekaisumu

Foto: keepitsimpleandfit.com

Linsēklas veicina astmas atslābināšanu un ārstēšanu. Dažkārt pietiek tikai dažas dienas lietot sēklas un astma ir aizbiedēta. Omega 3 taukskābes iedarbojas līdzīgi astmas medikamentiem - bloķē ķermenī esošos savienojumus, kas izraisa elpceļu iekaisumu.

Omega 3 palīdz, ja ir:

  • kuņģa zarnu trakta saslimšanas;
  • urīnsistēmas orgānu saslimšanas;
  • dzimumorgānu saslimšanas;
  • jādziedē staru slimības;
  • apdegumu traumēti audi.

Linsēklu eļļa ir ieteicama slimniekiem pēcoperāciju periodā, jo tā paaugstina organisma imunitāti, aizkavē iekaisumu procesu veidošanos.

Omega 3 un lignāni modulē imūnās reakcijas, kas veicina autoimūno saslimšanu ārstēšanu. Iesaka linsēklu eļļu lietot uzturā, artrīta ārstēšanas periodā. Ar to var ierīvēt sāpošās vietas.

Palīdz pret alerģijām, tūskām un stresu

Foto: Shutterstock

Uzturā lietojot linsēklu eļļu, mazinās alerģiskie un iekaisumu procesi.

Tūskas novērojamas tad, ja ir pārlieku liels liekais ķermeņa svars, sirds vai asinsvadu slimības, klimaktēriskajā periodā, kā arī citās situācijās, kad ir apgrūtināta nātrija izvadīšana no organisma caur nierēm. Linsēklu eļļa šajās saslimšanās uzlabo nieru darbību.

Stresa stāvoklī organismā izstrādājas toksiskas bioķīmiskas vielas, kas negatīvi iedarbojas uz organismu. Bioloģiski aktīvā viela Omega 3 aizkavē toksīnu veidošanos. Linsēklu eļļai piemīt nomierinoša iedarbība.

Avots: veseliba.eu

Diētas ārstes Lolitas Neimanes ieteikumi, kā pareizi lietot linsēklas

Foto: Shutterstock

"Tukšā dūšā vai pēc ēšanas, tā ir katra paša izvēle. To tikpat labi var lietot ar salātiem, bet mans ieteikums būtu pavisam citādāks - lietot sēklas, nevis eļļu," skaidro diētas ārste Lolita Neimane.

"Linsēklas satur minimālu daudzumu e vitamīnu, kas ir dabīgais antioksidants. Līdz ar to, ja tās tiek izspiestas, samaltas, ja linsēklu apvalciņš tiek sašķaidīts, gaisa ietekmē ļoti ātri oksidējas taukskābes un sabojājas,'' skaidro Neimane.

Diētas ārste iesaka ēst veselas sēklas, piemēram, salātiem paņemt karoti linsēklu, samalt kafijas dzirnaviņās un pārbērt pāri ēdienam. Cilvēks iegūst omega 3 taukskābes un balastvielas, kas linsēklās ir ļoti bagātīgi, un nelietos eļļu, kurā vairs nav vērtīgo vielu un kas garšo daudz sliktāk nekā gardi, veselīgi lapu salāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!