Foto: Shutterstock
Augļi un dārzeņi viennozīmīgi ir viena no veselīgākajām un arī gardākajām ēdienu alternatīvām, ko izvēlēties, atpūšoties pludmalē. Tomēr nereti tik kāri notiesātais ziedkāposts vai ābola šķēlītes sagādā īstu pārbaudījumu mūsu vēderam, tam uzpūšoties un vidukļa līnijai pazūdot nebūtībā.

Šai sakarā, lai neiedzīvotos vēdera darbības traucējumos, ko ierosina pastiprināta gāzu uzkrāšanās, iepazīsties ar augļiem, ko pirms pludmales apmeklējuma tomēr labāk atstāt ledusskapī! Lūk, veselīgie kārumi, kas teju vienmēr ierosina tik nepatīkamo vēdera pūšanos.

Jāpiebilst, ka, pirms piedāvājam produktu apkopojumu, kuru baudīšanu pirms pludmales apmeklējuma vai atpūtas laikā tomēr atlikt, aicinām tevi iepazīties arī ar iemesliem, kāpēc atsevišķi augļi ierosina vēdera pūšanos.

Kā skaidro uztura speciālisti, augļos ir liels daudzums fruktozes un sorbitola, kas kairina zarnas, ierosinot gāzu pastiprinātu izdalīšanos un uzkrāšanos, kā arī tie satur šķiedrvielas.

Ilgtermiņā tās, protams, ir veselīgas un nodrošina slaidas figūras saglabāšanu, veicinot regulāru vēdera izeju un organisma atbrīvošanos no toksīniem, tomēr, tā kā šķiedrvielām bagātus produktus sagremot ir grūtāk, tie arī ierosina gāzu krāšanos.

Turpinājumā veselīgie gardumi, kuru baudīšana var radīt vēdera pūšanos un smaguma sajūtu kuņģī.

Āboli

Āboli ir vieni no mūsu veselībai vērtīgākajiem augļiem, jo lielā daudzumā satur antioksidantus – vielas, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, aizkavējot organisma novecošanu, un kā arī mazina apkārtējās vides nodarīto kaitējumu mūsu veselībai. Tomēr ābolos esošā lielā fruktozes, kā arī šķiedrvielu daudzuma dēļ tie teju vienmēr rada vēdera pūšanos, mūsu apkārtmēriem uz brīdi ievērojami palielinoties.

Tāpēc, lai izģērbšanās pludmalē neliktu mulst, pirms atpūtas un tās laikā no āboliem atsakies vai arī vesela ābola vietā apēd pusi gardā augļa, tā samazinot uzņemto cukura daudzumu. Tāpat augli ieteicams ēst lēni un kārtīgi sakošļāt, lai atvieglotu gremošanas trakta darbību, šķiedrvielām bagāto kārumu pārstrādājot.

Foto: Shutterstock

Bumbieri

Bumbieros esošais pektīns mazina paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, kā arī nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Tomēr aromātiskajos augļos esošais sorbitols tai pat laikā veicina vēdera pūšanos, atsevišķos gadījumos tiekot novērotai īpaši izteiktai gāzu uzkrāšanai, kas rada vērā ņemamu diskomfortu. Kā atzīst mediķi, pretlīdzekļu šīm sorbitola iedarbības sekām nav, tomēr gāzu ātrākai izvadīšanai no organisma palīdzēs fiziskās aktivitātes.

Foto: Shutterstock

Ķirši, vīnogas, mango un ananāsi

Lai mazinātu vēdera uzpūšanos, minētos augļus un ogas ēd nelielās porcijās un kārtīgi sakošļā pirms norīšanas, augļus baudot lēnām. Tāpat, ja vēlies pirms pludmales apmeklējuma vai atpūtas laikā našķoties ar ķiršiem, vīnogām, mango vai ananāsiem, ierobežo iepriekš uzņemto ogļhidrātu daudzumu pirms šo augļu un ogu ēšanas, kā arī palielini ūdens patēriņu, tā veicinot gremošanas procesus.

Foto: Shutterstock

Žāvētas aprikozes un rozīnes

Žāvēti augļi cukuru un šķiedrvielas satur koncentrētā daudzumā, tāpēc vēdera pūšanās pēc to baudīšanas ir teju garantēta. Lai gāzu uzkrāšanos mazinātu, atceries pēc saujas žāvēto gardumu baudīšanas vienmēr izdzert glāzi ūdens, kā arī pārmēru neaizraujies ar aprikožu un vīnogu ēšanu žāvētā veidā, ja vēlies, lai vēdera aprises paliktu nemainīgas.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!