Foto: Shutterstock

Lai zaudētu lieko svaru, nebūt nav jāievēro drastiskas diētas un nogurdinošas fiziskās aktivitātes. Pietiek arī ar pāris izmaiņām, ko ieviest savā ikdienā, padarot dzīvesveidu krietni veselīgāku un tā atvieglojot ceļu pretim slaida auguma iegūšanai. Veselīgos ieteikumus aizguvām no portāla goodhousekeeping.com.

Parūpējies par brokastīm

Sabalansēta un veselīga maltīte, ar ko sākt dienu, ir viens no pirmajiem soļiem ceļā uz slaida auguma iegūšanu. Pētījumi apliecina, ka cilvēki, kuri ēd brokastis, dienas gaitā apēd par 100 kalorijām mazāk, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri tās izlaiž.

Jāpiebilst, ka šī tendence ietekmē mūsu svaru arī ilgtermiņā – cilvēki, kuri ir nometuši lielu liekā svara daudzumu, to saglabā krietni efektīvāk, ja regulāri ēd brokastis. Tāpat maltītes ieturēšana neilgi pēc pamošanās uzlabo smadzeņu darbību, koncentrēšanās spējas un atmiņu.

Dubulto dienā apēsto dārzeņu daudzumu

Lai paātrinātu svara zudumu, apsver dienā uzņemtā dārzeņu un augļu daudzuma dubultošanu, iespējams, pat trīskāršošanu. Dienā ir jāapēd vismaz deviņas porcijas dārzeņu un augļu – tajos ir organismam tik nepieciešamās šķiedrvielas un ūdens, kas mazina apetīti, kā arī regulē kuņģa darbību un attīra organismu.

Ēd vairāk zaļumu

Jo vairāk zaļumu un garšaugu būs tavā ēdienkartē, jo veselīgāka tā būs un jo mazāk kaloriju apēdīsi ikdienā. Lieto uzturā ne tikai salātlapas un dilles, bet arī kāpostus, spinātus, pākšaugus, piemēram, zirņus, un tu jutīsies labāk, kā arī svara zudums būs ātrāks un vieglāks.

Ievies ēdienkartē jūras veltes

Ja ēdienkartē iekļausi jūras veltes, apēdot tādu pat porcijas lielumu, kā, ēdot gaļu, svaru zaudēsi ātrāk nekā tad, ja uzturā zivis nelietosi, apgalvo uztura speciālisti. Tā iemesls ir jūras velšu zemā uzturvērtība un vērtīgās vielas, ko tās satur un kas nepieciešamas normālai organisma darbībai. 

Turklāt augstais olbaltumvielu daudzums ātrāk radīs sāta sajūtu – Vašingtonas pētnieki pat atklājuši, ka cilvēki, kuri trīs mēnešu garumā ievērojuši augsta olbaltumvielu daudzuma diētu, dienā apēduši vidēji par 400 kalorijām mazāk, to pat neapzinoties – iemesls bijis gluži vienkāršs – mazāka izsalkuma sajūta.

Dubulto piena produktu patēriņu

Piena produkti satur kalciju un minerālvielas, kas ir vitāli nepieciešamas, ja vēlies zaudēt svaru, kā arī paātrina lieko tauku degšanu. Bez tam – piena produktu lietošana uzturā nāks par labu arī tavai kaulu veselībai.

Pievieno ēdieniem garšvielas

Lai samazinātu ikdienā uzņemto sāls daudzumus, kas nepavisam nav draudzīgs tavam viduklim, kā arī nelietotu majonēzi un kečupu, ēdieniem pievieno garšvielas. Īpaši ieteicams ir čili pipars, jo tas satur kapsaicīnu, kas mazina apetīti, izsalkuma sajūtu un veicina lieko tauku degšanu. Pētījumos arī atklāts, ka cilvēki, kuri uzturā lieto čili piparu, ikdienā apēd par 180 kalorijām mazāk 

Ēd pilngraudu produktus

Atsakies no miltu izstrādājumiem un vienkāršajiem ogļhidrātiem, tos aizstājot ar pilngraudu produktiem. Tie sniegs lielāku sāta sajūtu, kas turklāt saglabāsies ilgāk, kā arī būs bagātāki šķiedrvielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!