Foto: Shutterstock
Līdz brīdim, kad varēsi notiesāt piemājas dārziņā sasētus zaļumus, vēl kāds laiciņš jāpagaida, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka jau tagad nevari saēsties gardus un vitamīniem bagātus augus – tie atrodami ne tikai dārzā, bet arī pļavā. Iepazīsties ar dažiem augiem, kas būs daudz vērtīgāki, atrodoties tavā šķīvī, nevis komposta kaudzē kopā ar citām nezālēm.

To, ka zaļumi uzturā ir jālieto, apšauba vien retais. "Organisms no zaļajiem augiem iegūtās olbaltumvielas uzņem un pārstrādā labāk nekā no pākšaugiem iegūtās, turklāt zaļumi palīdz attīrīt organismu un atbrīvot to no skābēm. Un, visbeidzot – zaļajos augos esošais hlorofils spēj uzlabot mūsu asins sastāvu un labvēlīgi ietekmēt šūnu aizsardzības un atjaunošanās spējas," skaidro uztura speciāliste Dagnija Brūvere.

Viņa stāsta, ka veselībai noderīgi ir ne vien dārzos īpaši audzēti zaļumi, bet arī dažādi augi, ko mēdz uzskatīt par nezālēm. Tās lasot vai iegādājoties, ir jāpievērš uzmanība vietai, kur tās augušas. Netīrā un piesārņotā vidē, piemēram, šosejas malā, augušus zaļumus uzturā lietot nav ieteicams.

To, ka nezālēs ir ļoti daudz vērtīgu vielu, atzīmē arī "Live Science", piebilstot, ka tās nereti ir veselīgākas par dārzā esošajiem labumiem. No Latvijā labi zināmiem augiem ir izceltas pieneņu, nātru un ceļteku pozitīvās īpašības. Ja kādā saulainā dārza stūrī redzi jau zaļojam kādu no šiem augiem, neiznīdē to, bet izmanto gardu salātu pagatavošanai vai pievieno veselīgam kokteilim, ko smalcini blenderī.

Ceļtekas ēdienā, tējā un uz brūcēm

Foto: Shutterstock
Ceļtekas ir ļoti izturīgs augs, kas ir bagāts ar dzelzi un citām vērtīgām minerālvielām un vitamīniem. Tieši pavasarī, kad to lapiņas ir mīkstas un maigas, ceļtekas ir visgaršīgākās. Tās, protams, var ēst arī vasarā, bet tad to garša būs asāka un tās būs daudz šķiedrainākas.

Ceļtekām ir nedaudz riekstaina, sparģeļiem līdzīga garša. Gatavojot ceļtekas, tās var pāris sekundes apcept olīveļļā. Tas palīdzēs izcelt auga garšu. Līdzīgi var pagatavot gan pavisam mazus, gan jau paaugušos dzinumus, tikai jāatceras – jo augs būs lielāks, jo tas būs šķiedraināks.

Jau rakstījām, ka ceļtekā ir ļoti daudz vērtīgu vielu, tāpēc to izmanto dažādiem ar veselību saistītiem mērķiem. Zaļā lapiņa satur gan polisaharīdus un miecvielas, gan K un C vitamīnu, gan karotīnu, organiskās skābes, T faktoru, kas veicina asinsreci (tādēļ to vērts likt pie brūces, lai apturētu asiņošanu), kālija sāļus un citas vērtīgas vielas. Ceļtekas var ēst, likt uz brūcēm vai gatavot to uzlējumu. Vairāk par šī auga labajām īpašībām vari uzzināt šeit.

Dzēlīgās nātres labākai veselībai

Foto: Shutterstock
Arī nātru pielietojums ir plašs – tās vāra tējās, izmanto salātiem un zupām. Ņemot vērā, ka nātres var neganti iedzelt, tās ieteicams lasīt, izmantojot cimdus. Tas jāievēro arī tad, ja augs vēl ir pavisam niecīgs – dzēlīgas var būt arī pašas pirmās labiņas, kas izskatās maigas un sulīgas. Nātres garšo līdzīgi spinātiem, bet to garša ir spēcīgāka un tās ir veselīgākas.

Nātrēs ir ļoti daudz organismam vajadzīgu minerālvielu un vitamīnu. Tās ir bagātas ar jodu, magniju, fosforu, kāliju, silīciju fosforu un citām vērtīgām vielām. Tāpat tās satur vairāk olbaltumvielu, nekā lielākā daļa citu augu.

Jāpiebilst, ka nātres noderēs arī skaistumam. Par dažādiem veidiem, kā izmantot šo vērtīgo augu skaistumam un citiem mērķiem, tu vari uzzināt šeit.

Pienenē vērtīgs ir viss – ziedi, lapas un pat sakne

Foto: Shutterstock
Pienene ir viens no vērtīgākajiem un universālākajiem augiem uz planētas – ēdamas ir pilnīgi visas tā daļas. Lapas ir vērtīgs vitamīnu avots, jo satur ļoti daudz vitamīnu A, C un K. Tāpat pienenēs ir ļoti daudz kalcija, dzelzs, magnija un kālija.

Pieneņu lapas vislabāk garšo agrā pavasarī, kad tās ir maigas un mīkstas. Tādas tās būs arī vasarā, ja pieneni nogriezīsi līdz ar zemi un tā izdzīs jaunus asnus. Tos var izmantot gan zupās, gan salātos. Ēst var arī dzeltenos ziedus – tos gan ieteicams nedaudz apcept. Pieneņu saknes vari apgrauzdēt, samalt un tad lietot kafijas vietā.

Iemācies nezāles gardi pagatavot

Foto: Shutterstock
Lai arī sākumā varētu šķist, ka, lai ēstu pienenes, nātres, ceļtekas un citas nezāles, ir sevi jāpiespiež, jo tās negaršo visai labi, tā nebūt nav. Pats galvenais ir zināt, kādiem ēdieniem tās pievienot un kā pagatavot. Iepazīsties ar dažām interesantām gadu ēdienu receptēm, un, iespējams, nezāles kļūs par regulāru viesi uz tava šķīvja.

Kā sagatavot nātres ēšanai?

Foto: Shutterstock
Vieni no pirmajiem zaļumiem, kas pavasarī parādās malu malās, ir nātres, kas var sagādāt nepatīkamus brīžus, ja tām pieskaramies ar kailām rokām. Taču dzēlīgās nezāles var būt arī itin noderīgas, jo, pareizi sagatavojot, tās var gardu muti noēst veselīgos salātos vai zupā.

Lasīt vairāk

Viltotie kaperi - marinēti pieneņu pumpuri

Ir īstais laiks savākt neatvērušos pieneņu pumpurus un gatavot pikantus viltotos kaperus. Ziemā tie ir lieliska piedeva siltajiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI
Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Nātru zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock
Pavasarī viens no vērtīgākajiem un veselīgākajiem zaļumiem ir jaunās nātrītes, kas aug malu malās. Pareizi apstrādājot dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.

Lasīt vairāk

Nātru pesto

Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos!

Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.

Lasīt vairāk

Pavasara nezāles ēdienkartē – ko plūkt un kā izmantot

Foto: Shutterstock
Svaigo lapu salātu piedāvājums tirgū un veikalu plauktos kļūst arvien bagātīgāks, taču šajā saules pielietajā laikā nevajadzētu aizmirst arī par dabas veltēm, kas pieejamas pašu dārzos, pagalmos un pat mežā. Tasty.lv piedāvā apkopojumu dažādiem tikko izaugušajiem zaļumiem, ko izmantot ēdienkartes dažādošanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!