Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai tev šķiet, ka izskaties vecāks (-a) par saviem gadiem? Pienācis laiks pārskatīt savus ikdienas ieradumus! Ļoti iespējams, kāds no tiem veicina novecošanu un tu par to pat nenojaut. Pie vainas var būt ēdieni, ko izvēlies, un pat gulēšanas poza. Portāls Health.com apkopojis izplatītākos novecošanas procesus paātrinošos paradumus un sniedzis arī padomus, kā visu vērst par labu.

Pārpildīts plānotājs

Ja ikdienā dari vairākus darbus vienlaikus, te pievēršoties vienam, te atkal citam, drudžainais dzīves ritms, kas liek skriet kā vāverei ritenī, prasa rūgtu nodevu no tava ārējā izskata un veselības. "Cilvēkiem šķiet, ka darīt vairākus darbus paralēli ir gudri, taču patiesībā tas tikai rada vairāk stresa," portālam Health.com norādījis dakteris Reimonds Kaškari no Svētā Džozefa slimnīcas Oranžā, Kalifornijas štatā (ASV).

Izpētīts, ka hroniska stresa iespaidā organismā pastiprināti veidojas kaitīgie brīvie radikāļi, nestabili skābekļa savienojumi, kas izraisa šūnu bojājumus un ir atbildīgi par novecošanu.

Aizraušanās ar saldumiem

Foto: iStock

Ja esi liels saldumu, kūku, limonāžu vai citu daudz cukura saturošu produktu cienītājs, tas ar laiku var veicināt ne tikai liekā svara veidošanos, bet arī likt tavai sejai izskatīties vecākai. "Glikozes molekulas organismā pievienojas olbaltumvielu šķiedrām," stāsta dermatoloģe Sjūzana Stjurate no Sandjego (ASV). Jo vairāk cukura cirkulē asinsritē, jo lielāks daudzums glikozes molekulu pievienojas olbaltumvielām. Šo spontāno procesu dēvē par glikāciju.

Lieta tāda, ka glikoze piesaistās arī olbaltumvielai kolagēnam, kas gādā par ādas tvirtumu un elastību, izraisot ķīmiskas pārmaiņas jeb glikācijas procesu. Kolagēna šķiedras salīp, sliktāk saista ūdeni un deformējas, palēninās dabīgie ādas atjaunošanās procesi. Rezultāts cukurotai dzīvei ir ādas tonusa samazināšanās, krunciņu veidošanās, veselīga ādas toņa zudums un bieži vien arī poru palielināšanās.

Izvairies no cukurotiem produktiem, ja vēlies ilgāk izskatīties jauns.

Mazāk par piecām stundām miegam

Foto: Shutterstock

Ja ekonomē laiku uz miega rēķina, rezultāts būs ne vien tumši loki zem acīm. Ja regulāri miegam atvēli pārāk maz stundu, tas var negatīvi atspēlēties uz mūža ilgumu, skaidro dakteris Kaškari, kurš Svētā Džozefa slimnīcā dibinājis miega laboratoriju.

Par optimālu miega ilgumu uzskata septiņas stundas. Centies doties pie miera agrāk, ja tev ir miega trūkuma simptomi: enerģijas trūkums dienas laikā, domāšanas gausums, koncentrēšanās grūtības un liekais svars, iesaka Kaškari.

Pielipšana televizoram

Foto: DELFI

Stundām ilga "pielipšana" pie televizora katru vakaru nenāk par labu ne veselībai, ne izskatam. "British Journal of Sports Medicine" publicēts pētījums, kurā noskaidrots, ka cilvēki, kuri ik dienu pavada sešas stundas pie televizora, dzīvo vidēji par pieciem gadiem mazāk, nekā tie, kuri televizoru neskatās.

"Iemesls tam nav pati televizora skatīšanās, bet gan ilgstoša sēdēšana un mazkustīgs dzīvesveids," skaidro dakteris Kaškari. "Ja sēdi ilgāk nekā 30 minūtes, tavs organisms sāk noglabāt glikozi, savu galveno enerģijas avotu, tauku rezervēs, līdz ar to palielinās aptaukošanās risks," skaidro Kaškari. Vienalga, vai skaties TV vai sēdi pie rakstāmgalda, ik pēc pusstundas ieteicams piecelties un kaut mazliet izkustēties.

Lielākā dienas daļa – sēdus

Foto: Shutterstock

Par stundām ilgas sēdēšanas nelabvēlīgo ietekmi uz veselību runāts un rakstīts daudz. Cilvēkiem, kuri dienas lielāko daļu pavada sēdus, ir lielāks nieru kaišu, sirds un asinsvadu slimību, kā arī vēža attīstības risks, nemaz nerunājot par aptaukošanos.

Ja tev ir darbs, kas spiež teju visu dienu pavadīt sēdus, no minētajām veselības problēmām un citām nelabvēlīgām sekām var pasargāt regulāras fiziskās aktivitātes. Tās arī paildzinās mūžu un ļaus ilgāk izskatīties jaunam.

Acu krēma nelietošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Speciālu krēmu maigās acu zonas ādas kopšanai ieteicams lietot ikvienam, jo tajā visātrāk iezogas krunciņas. Āda ap acīm ir krietni plānāka par ādu citās ķermeņa daļās, tādēļ pirmās novecošanas pazīmes to skar vispirms, skaidro dermatoloģe Stjuarte.

Regulāra šīs zonas ādas mitrināšana aizkavē tās novecošanu un var pat mazināt gadu un arī nepareizas sejas kopšanas atstātās sekas, liekot izskatīties jaunākai. "Visefektīvākie ir acu krēmi, kas satur retinolu," skaidro Stjuarte. Labs acu krēms satur ādu mīkstinošas un mitrinošas vielas, kas palīdz uzturēt normālu mitruma līmeni ādā. Vērtīgas sastāvdaļas ir hialuronskābe, antioksidanti un C vitamīns. "Visas šīs vielas veicina kolagēna un elastīna sintēzi ādā un mazina novecošanās sekas," tā dermatoloģe.

Pārlieka cepināšanās saulē vai solārijā

Foto: AFP/Scanpix

Galvenais pāragras novecošanas cēlonis ir saules ultravioletais starojums, norāda dermatoloģe Sāra L. Teilore. Tiem, kuri jaunībā regulāri staigā brūni kā šokolāde, diemžēl ādu krunkas izvago visātrāk, jo ultravioletais starojums sausina ādu. Tāda ietekme ir gan dabīgajai saulei, gan mākslīgajai "saulei", proti, solārijam. Tādēļ saulītē vēlams uzturēties ar mēru un vajadzības gadījumā lietot aizsargkrēmu.

Pārāk daudz kosmētikas

Foto: Shutterstock

Pārāk bieza grima kārta ikdienā veicina novecošanu, turklāt ne tik viegli pamanāmā veidā, norāda daktere Stjuarte. Kosmētika, kas satur eļļas, piemēram, liela daļa tonālo krēmu un acu ēnu, veicina poru nosprostošanos un piņņu veidošanos. Savukārt centieni pumpas apkarot, bagātīgi lietojot spirtu vai citas ādu sausinošas vielas saturošus līdzekļus, novājina tās dabisko hidrolipīdu aizsargkārtiņu, veicinot krunku veidošanos.

Gulēšana uz vēdera

Foto: Shutterstock

Gulēšana uz vēdera vai sāna, ar seju iespiestu spilvenā, veicina krunku veidošanos. "Saistaudi un kolagēna šķiedras tavā sejā ar gadiem kļūst vājāki un mazāk elastīgi," skaidro plastiskais ķirurgs Džeimss Marota. "Ja katru nakti guli uz viena un tā paša sejas sāna, sagumzītā sejas āda ar laiku vairs neizlīdzināsies tik veikli, kā tas notika jaunībā." Grumbas, kas izveidojas, iespiežot seju spilvenā, ar laiku var kļūt paliekošas. Tādēļ vislabākā gulēšanas poza ir uz muguras.

Ļoti silts mājoklis

Foto: DELFI

Kad ārā ir auksts un drēgns, gribas iemest vairāk pagalīšu kamīnā vai uzgriezt radiatoriem lielāku jaudu, lai apņem tīkams siltums. Tomēr pārlieku augsta gaisa temperatūra padara gaisu sausu. "Un tā ietekmē arī sejas āda var kļūt sausa un jutīga, kas veicina tās pāragru novecošanu," skaidro Marota.

Tas gan nenozīmē – ja gribi ilgāk būt jauns, jādrebinās vēsumā. Gana būs ar to, ka iegādāsies labu gaisa mitrinātāju (optimāls gaisa mitrums telpās ir 40–60 procentu). Tas palīdzēs atbrīvoties no savilktas ādas sajūtas, kairinājuma, kā arī lobīšanās. Kā alternatīvu mitrinātājam Marota iesaka regulāri likt uz radiatoriem mitru dvieli vai trauku ar ūdeni, kas izgarojot padarīs gaisu mitrāku.

Dzeršana caur salmiņu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Salmiņa izmantošana, dzerot limonādes un sulas, izskatās sievišķīgi un var pasargāt zobus no iekrāsošanas, taču diemžēl veicina vertikālo krunciņu veidošanos ap muti, kas ievelkas ādā, savelkot lūpas tūtiņā. Turklāt, to darot, tiek samiegtas acis, tādēļ tiek sekmēta krunciņu veidošanās arī ap tām. "Tādu pašu efektu izraisa smēķēšana," saka dermatoloģe Dženeta Pristovskija no Ņujorkas. Tādēļ labāk dzērienus lej glāzē.

Tauku izslēgšana no uztura

Foto: Shutterstock

Ja vēlies ilgāk saglabāt jauneklīgu izskatu un nepieļaut pāragru krunciņu veidošanos, bez taukiem uzturā neiztikt. Jāuzņem gan ir tā dēvētie "labie" tauki, skaidro uztura speciāliste Fransija Koena no Bruklinas (ASV). "Veselīgās omega 3 taukskābes, ko visvairāk satur treknas zivis, kā lasis un skumbrija, kā arī daļa riekstu un sēklu, jo īpaši valrieksti un linsēklas, palīdz uzturēt ādu gludu un veselīgu, kā arī uzlabo sirds un smadzeņu veselību," stāsta Koena. Uztura speciāliste iesaka iekļaut uzturā zivis vismaz divas reizes nedēļā.

Sakumpšana

Foto: DELFI

Sakumpšana uz priekšu, stundām ilgi strādājot ar datoru, veicina neglītas, turklāt veselībai bīstamas stājas veidošanos, skaidro mugurkaula ķirurgs Džeremijs Smits. Normāli mugurkaulam ir S burta formas izliekums, tādēļ tas spēj amortizēt triecienus, cilvēkam ejot vai skrienot. Sakumpstot uz priekšu, veidojas pārāk liela slodze mugurkaula diskiem un muskuļiem, kas to aptver. Ar laiku tas noved pie muguras sāpēm, cilvēks ātri nogurst. Turklāt, bieži šādi sēžot, var izveidoties paliekoša mugurkaula deformācija, kad izsliet muguru taisni vairs nav iespējams.

Sakumpusi stāja cilvēku pāragri padara līdzīgu salīkušam sirmgalvim. Seko līdzi tam, kā sēdi. Ausij, plecam un gūžai ir jāatrodas uz vienas ass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!