Foto: Shutterstock
Ārstniecības augi ir dabisks un efektīvs veids, kā cīnīties ar dažādām slimībām un uzturēt veselību. Tomēr, pirms vārīt augu tējas, ir jāzina, kādam mērķim tās paredzētas un kad novākt dažādus ārstniecības augus. Tieši šim jautājumam ir veltīta Vijas Eniņas grāmata "Veselība pie mājas sliekšņa".

Piedāvājam iepazīties ar vairākiem fragmentiem no grāmatas par ārstniecības augiem, lai pastāstītu, ko un kā novākt pašlaik.

Drogu vākšana

Vācot drogas, jāievēro divi svarīgi nosacījumi: nedrīkst postīt dabu un nedrīkst vākt drogas nepiemērotās vietās (pilsētu parkos, ceļmalās, gar dzelzceļa uzbērumiem, piesārņotās vietās). Lai nepostītu dabu, augi jānogriež, jānopļauj vai jāizrok (vācot pazemes orgānus); rakumi jānolīdzina. Pumpurus un mizas ieteicamāk ir vākt cirsmās vai mežaudžu kopšanas darbu vietās. Vienmēr jādomā par augu audzes saglabāšanu – nedrīkst ievākt visus augus, daļa ir jāatstāj sēklu veidošanai, arī sīkās pazemes orgānu daļas jāatstāj to augšanas vietā. Tāpat no viena auga nedrīkst noplūkt visas lapas vai ziedus, jo lapas nepieciešamas fotosintēzes procesam, bet ziedi – sugas turpināšanai. Izņēmums ir nezāles – tām nekāda īpaša saudzēšana nav nepieciešama.

Kas jāvāc pašlaik?

Lapas – bērzu, nātru, aveņu, ceļteku. Katrai lapai savs labums – bērzu lapas palīdz izvadīt šķidrumu no organisma, ceļteku lapas – mazināt klepu, uzlabot elpceļu veselību, aveņu lapām ir sviedrējoša darbība, kas var noderēt priekšā stāvošajos vīrusu aktivitātes periodos, bet nātru lapas ir bagātīgs vitamīnu avots.

Ziedi – kumelīšu, vilkābeļu, sarkanā āboliņa (protams, ja tie jau zied). Kumelīšu ziedi ir nepieciešami visos dzīves gadījumos – tie nomierina, mazina dažādus iekaisumus, palīdz gremošanas sistēmas veselībai. Tie ir viens no iecienītākajiem ikdienas zāļu tēju komponentiem. Vilkābeļu ziedi noder sirds veselībai, bet sarkanais āboliņš palīdz mazināt aterosklerozes risku.

Laksti – baltās panātres, rasaskrēsliņa (raspodiņa), tīruma kosas. No baltās panātres var izmantot arī tikai ziedus, bet lakstu drogai ir daudzpusīgāka iedarbība – tā nomierina, veicina atkrēpošanu, palīdz gremošanas sistēmas veselības jomā. Šī droga izmantojama arī ikdienas zāļu tējās, tāpat kā rasaskrēsliņa laksti, kam ir pretiekaisuma un vielmaiņu uzlabojoša darbība. Savukārt tīruma kosas laksti – tās zaļās eglītes, kas jau izaugušas pavasara dzinumu vietā, darbojas kā spēcīgs urīndzenošs un pretiekaisuma līdzeklis.


Grāmatā "Veselība pie mājas sliekšņa" apskatīti 100 Latvijā populārākie, pieejamākie ārstniecības augi un to praktiskās pielietošanas iespējas.. Grāmatas autore Vija Eniņa ir farmācijas doktore, daudzu publikāciju un grāmatu autore, aktīva Latvijas Farmaceitu biedrības biedre un Grindeļa prēmijas laureāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!