Foto: Shutterstock
Citrons ir brīnišķīga dabas velte, ko bieži izmanto imunitātes stiprināšanai un saaukstēšanās ārstēšanai. Tomēr šo aromātisko augli var izmantot arī citiem mērķiem, piemēram, lai uzlabotu sievietes veselību un pat mazinātu celulītu.

Par to, kā izmantot citronu sievietes veselības un labsajūtas uzlabošanai, grāmatā "Citrons veselībai, uzturā, kosmētikā, mājsaimniecībā" raksta tās autore Aina Cebure. Lūk, neliels grāmatas fragments.

Sieviešu kaites

  • Ja ir sāpīgas un stipras menstruācijas, seleriju sēklu tēju, kam pēc garšas pievieno citronu sulu un medu.
  • Ja ir amenoreja (menstruāciju trūkums), dzer pētersīļu tēju: divas ēdamkarotes pētersīļu lapu aplej ar puslitru ūdens un 10 minūtes vāra, tad pēc garšas pievieno citronu sulu un medu. Dzer dienas laikā ūdens vietā.
  • Amenoreju, dzemdes noslīdējumu, pēcdzemdību attīrīšanos ārstē šādi: piecu jēlu vistas olu čaumalas sasmalcina, pievieno deviņus ar visu mizu sasmalcinātus citronus, samaisa, ļauj četras dienas ievilties, tad pielej puslitru degvīna. Lieto pa 50 gramiem trīs reizes dienā.
  • Ja ir menstruāciju aizkavēšanās, sajauc attiecībā divi pret viens ar visu mizu (bet bez sēklām) sarīvētus citronus un medu. Lieto pa vienai tējkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas.
  • Miomas, fibromiomas un citu dažādas lokalizācijas labdabīgu un ļaundabīgu jaunveidojumu ārstēšanai ieteicams lietot "kalmju vīnu", ko pagatavo šādi: 100 gramus sasmalcinātu svaigu kalmju sakneņu aplej ar vienu litru dabīga vīnogu vīna un 14 dienas ļauj ievilkties, trauka saturu periodiski saskalinot. Tad izkāš un pēc garšas pievieno citronu sulu un medu. Dzer pa vienai-divām ēdamkarotēm 30 minūtes pirms un 30 minūtes pēc ēšanas.
  • Mastopātijas ārstēšanai sajauc kopā 100 gramus svaigas dadža saknes putriņas, medus un rīcineļļas, pielej divu citronu sulu un izmaisa. Šo maisījumu uzliek uz lina drāniņas un uz nakti pieliek pie krūts. No rīta drāniņu noņem un krūti ieziež ar apilaka ziedi (aptiekas produkts). Ārstēšanās kurss – divas nedēļas.
  • Mastopātijas profilaksei vēlams dzert sarkanās irbenes ogu sēkliņu pulvera tēju ar citronu sulu un medu.
  • Klimaktērija traucējumu gadījumā attiecībā viens pret viens pret viens sajauc sarkano biešu sulu, citronu sulu un medu. Dzer pa trešdaļai glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas.
  • Pret celulītu sajauc svaigi izspiestu citronu sulu un nerafinētu augu eļļu (attiecībā viens pret pieci). Šo maisījumu katru dienu ierīvē celulīta skartajās zonās. Maisījums lieliski ietekmē problēmzonu apgādi ar asinīm.

Par citiem citrona izmantošanas veidiem vairāk lasi izdevniecības "Avots" grāmatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!