Foto: Shutterstock

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti informē, ka Bourbona vīrusa infekcija ir reta infekcijas slimība, tomēr zināma slimība arī Latvijas speciālistiem un tās esamība nav pārsteigums. "Jāuzsver, ka ērces visā pasaulē pārnēsā dažādas slimības, ne tikai ērču encefalītu, kas ir izplatīts pie mums, Latvijā. Ērces var pārnēsāt arī borēlijas, anaplazmas, ērlihijas, riketsijas u.c.," uzsver centra pārstāve Anete Jansone.

Bourbona vīruss sastopams visā pasaulē, un pērnā gada beigās, kā arī šajā gadā, piemēram, ASV vairāki cilvēki ar to inficējušies, bet vienu nav izdevies glābt. Tas izraisījis satraukumu vairākos ASV štatos. Vīrusu pārnēsā ērces un citi insekti, teikts ASV Slimību Kontroles centra mājaslapā. 

Tā kā slimība ir reta, zinātnieki vēl turpina to pētīt. Tās simptomi ir drudzis, nogurums, nieze, galvassāpes, var būt vemšana, izsitumi un citi. Slimniekiem asinsanalīze uzrādījusi arī zemu to asinsšūnu daudzumu, kas palīdz cīnīties ar infekciju un kontrolēt asiņošanu, raksta ASV Slimību Kontroles centrs.

Kā diagnosticēt Bourbona vīrusu?

Pašlaik nav laboratorisku testu, kas ļautu noteikt inficēšanos ar šo vīrusu. Zinātnieki strādā pie tā izstrādes. Tādēļ slimība tiek noteikta, vadoties pēc simptomiem. Tā kā pret šo slimību nav arī vakcīnas, kāda ir pret, piemēram, ērču encefalītu, mediķi var cīnīties tikai ar slimības izraisītajiem simptomiem un gaidīt, kamēr pats organisms ar to tiks galā. Arī antibiotikas šajā gadījumā nepalīdzēs.

Galvenais risks inficēties ir cilvēkiem, kuriem piesūkusies ērce. Tomēr jāuzsver, ka Bourbona vīruss ir reta slimība, un izplatītākās ērču pārnēsātās slimības Latvijā ir jau minētais encefalīts, ērlihioze un Laimas slimība.

Lūk, daži SPKC ieteikumi, kā sevi pasargāt no ērcēm.

Pirms došanās brīvā dabā:

  • apģērbam izvēlēties gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tādēļ savlaicīgi notraucamas;
  • dodoties mežā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs;
  • jālieto repelenti jeb aizsardzības līdzekļi pret ērcēm, tomēr tas nedos rezultātus, ja apģērbs nebūs pielāgots tā, lai ērces zem tā nevarētu pakļūt.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti arī atgādina, ka no ērcēm jāuzmanās, uzturoties ne tikai mežos, bet arī nepļautās, nekoptās pļavās, un krūmājos.

Labākais veids, kā izvairīties no ērču pārnēsātām slimībām, ir nesatikties ar ērcēm. 

Efektīvs veids, kā mazināt ērču daudzumu apkārtējā vidē, ir to sakopjot:

  • kopiet māju pagalmus – regulāri pļaujiet zāli, izcērtiet krūmus un neatstājiet pērnā gada lapas pagalmā, aprušiniet krūmus, lai zem tiem neaugtu zāle,
  • neatstājiet talkas laikā sagrābtās lapu kaudzes, kokus un zarus teritorijā – tur var iemitināties dzīvnieki (peles, žurkas, eži u.c.), kas pārnēsā un izbaro ērces;
  • izkaisiet uz zemes skaidas vai granti vietās, kur zālājs robežojas ar mežainām vietām, jo izveidota sausuma barjera starp ērcēm bagātu augu valsti un zālienu var veicināt ērču skaita samazināšanos zālē,
  • izvietojiet bērnu spēļu un rotaļu laukumus drošā atstatumā no krūmiem, krūmājiem un citiem augiem. Ja iespējams, ierīkojiet atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu atvērtā, saulainā vietā, nevis pagalma nomalē, zem koka vai pie krūmiem,
  • dārzā ilgstoši neglabājiet vecas mēbeles un atkritumus – tajos var iemitināties ērču pārnesēji.

Pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Tāpat jāpārbauda bērni un mājdzīvnieki. Jāatceras, ka ērces mājās var atnest arī ar mežā plūktām puķēm un zariem.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!