Foto: Shutterstock
"Kādos gadījumos drīkst lietot ūdeņraža pārskābi un kādos gadījumos labāk ieteiktu izvēlēties citu medikamentu brūču apstrādei?" jautā "Rutks" lasītājs.

Atbild Ivanda Krastiņa, Apotheka sertificētā farmaceite

"Ūdeņraža pārskābi, ar nelieliem izņēmumiem, var lietot gandrīz jebkuras brūces apstrādei, taču jāņem vērā, ka tās antibakteriālā iedarbība nav tik stipra. Tādēļ to droši var lietot virspusēju, ne pārāk dziļu brūču un nobrāzumu dezinficēšanai, lai brūci attīrītu no smiltīm, lapām, akmens gabaliņiem un citiem mehāniskiem netīrumiem. Ūdeņraža pārskābe noderēs arī tad, ja brūcei ir pielipuši apģērba gabali, marle u.tml., lai vieglāk brūci no tiem atbrīvotu.

Veidojot putu pūslīšus, ūdeņradis iztīra brūci fiziski, turklāt aktīvajam skābeklim, kas atbrīvojas ķīmiskās reakcijas rezultātā, piemīt arī neliela bakteriostatiska iedarbība.

Ūdeņraža pārskābe nebūs piemērota dziļu, lielu brūču gadījumā, ja brūce stipri asiņo un pie apdegumiem. Šajā gadījumā iesaku vienkārši lietot sterilu pārsēju un, cik vien ātri iespējams, cietušo nogādāt pie ārsta.

Arī tad, ja brūce ir sastrutojusi, būtu jāizvēlas līdzekļi, kam ir stiprāka antibakteriāla iedarbība un jādodas pie ārsta."

Par to, kā sniegt pirmo palīdzību biežāko vasaras traumu gadījumos, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!