Foto: Shutterstock

Fiziskās aktivitātes ir neaizstājamas, ja vēlamies uzturēt veselu ķermeni un garu, tomēr, kā liecina pētījums, kā rezultāti publicēti izdevumā "Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports", sports var kaitēt mūsu mutes dobuma veselībai, vēstī health.com.

Pētījuma vadītāji pauž uzskatu, ka sportiskās aktivitātes veicina zobu emaljas eroziju, kas, kā izrādās, cilvēkiem, kuri biežāk nodarbojas ar sportu, ir krietni augstāka, salīdzinot ar mazkustīgā dzīvesveida piekritējiem. Tāpat fizisko aktivitāšu veicējiem ir lielāka kariesa izplatība, kas skaidrojama ar siekalu daudzumu mutes dobumā.

"Siekalas sastāv no ūdens, bet, sporta laikā elpojot caur muti, tā izkalst Un, kad mutes dobums ir sauss, tajā vairoja baktērijas," skaidro pētnieki.

Tiesa, zobu kariesa un citām mutes dobuma problēmām, kā arī zobu sāpēm ar būt vēl daudz un dažādu skaidrojumu. Pētnieki apkopojuši populārākos no tiem:

Sinusa – deguna blakusdobuma iekaisumus

Ja zobi sāp laikapstākļu maiņu laikā, kad būtiski pazeminās gaisa temperatūra, iespējams, esi apsaldējusi sinusa sieniņu, kas balstās tieši virs augslējām. Īpaši bieži sāpes šī iemesla dēļ rodas, ja sinusa dobumā ir uzkrājušās strutas, tāpēc, pirms meklēt vainu zobu higiēnā, pārbaudi, vai neslimo ar elpceļu problēmām, tai skaitā – deguna blakusdobuma iekaisumu.

Smaganu atkāpšanās

Nereti cilvēkiem ar jutīgiem zobiem ir atkāpušās smaganas, tā atsedzot zobu emaljas augšējo daļu, kas ir jutīga pret kairinājumu. Rezultātā vari just spēcīgas sāpes, kas rodas temperatūras maiņu rezultātā vai pēc saldu un arī skābu ēdienu baudīšanas.

Augonis

Ja kino laikā esi baudījusi popkornu un tā grauds vai apvalks iestrēdzis starp zobiem, smaganās var izveidoties strutojošs veidojums, ko izraisījis gļotādas iekaisums.
Centies zobus iztīrīt ik reizi, kad esi našķējusies ar ēdieniem, kam ir tendence iesprūst starp zobiem!

Zobu griešana miegā

Vairums zobu griezēju pat neapzinās, ka to dara, bet rezultātā iedzīvojas ne tikai zobu sāpēs, bet arī galvassāpēs, sejas muskuļu savilkumos, stīvā žoklī un pat nolauztos zobos. Lai to ārstētu, pastāv iespēja lietot zobu "sargus" un pat veikt botoksa injekcijas sejas apakšējā daļā reizi četros mēnešos.

Izkritušas plombes

Izkritušas plombes ir izplatītākais iemesls, kāpēc rodas zobu sāpes, tomēr nereti to varam arī nepamanīt. Īpaši, ja nolūzis tikai mazs gabaliņš. Tā rezultātā caurumā uzkrājas ēdiena atliekas un baktērijas, radot ne tikai kariesa izplešanos, bet arī spēcīgu reaģēšanu uz temperatūras maiņām un saldiem ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!