Foto: Shutterstock

Lai gan izteikti stipras galvassāpes vismaz reizi mūžā ir piedzīvojuši ap 75% cilvēku Latvijā un lielākā daļa parasti cīņai ar to izmanto bezrecepšu pretsāpju līdzekļus, neuztver sāpes nopietni un reti dodas pie ārsta, informē Latvijas Galvassāpju biedrība. Tāds secinājums veikts pēc biedrības organizētās vairāku mēnešu informatīvās kampaņas par migrēnu un galvassāpēm noslēguma.

Internetā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka pret stiprām galvassāpēm Latvijas iedzīvotāji cīnās ar visvieglāk pieejamajiem līdzekļiem – izgulēšanos, pastaigām svaigā gaisā, vēsām kompresēm un bezrecepšu pretsāpju medikamentiem, bet salīdzinoši reti izvēlas konsultāciju pie ārsta un profilaksei vēl aizvien pievērš nepietiekamu uzmanību. Latvijas iedzīvotāju zināšanas par migrēnu, tās simptomiem un ārstēšanas metodēm aizvien ir balstītas uz stereotipiem.

Biedrība 2014.gada nogalē un šī gada sākumā aicināja konsultēties par stiprām, regulārām galvassāpēm un piedāvāja bezmaksas pirmo vizīti pie neirologiem iemeslu precizēšanas nolūkos. To īpaši aktīvi izmantoja Rīgas, Pierīgas un Liepājas iedzīvotāji – daži simti sieviešu vecumposmā no 24 līdz 55 gadiem, savukārt Latvijas vīrieši joprojām ir mazāk aktīvi un paši palīdzību nemeklē. Interesanti, ka par vīriešu potenciālo migrēnu arvien biežāk uztraucas viņu sievas vai draudzenes.

Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja, neiroloģe un sāpju ārste (algoloģe) Daina Jēgere atgādina svarīgāko par migrēnu: "Ir apmēram 220 dažādas slimības, kas izraisa spēcīgas galvassāpes, tāpēc vajadzīga konsultācija pie speciālista. Migrēna ir viena no tām, un to nevar izārstēt, bet ir iespējams atvieglot lēkmes un samazināt to biežumu. Galvassāpju profilakse ir pavisam vienkārša un pieejama katram – izgulēties, neiziet no rīta no mājas neēdušam, vasarā valkāt saulesbrilles, nepieciešamības gadījumā lietot augu valsts nomierinošus līdzekļus, atrast sev piemērotāko atslābinošo vai meditācijas praksi, piemēram, jogu, akupunktūru un tamlīdzīgi."

Daina Jēgere uzsver, ka migrēnas pacientiem jāievēro daži būtiski aspekti – jāseko savai veselībai, jāraksta migrēnas dienasgrāmata, jāatrod migrēnas ierosinātāji un jāmazina dzīves stresi. Lai arī migrēna nav izārstējama, ar to var sadzīvot un neietekmēt savas dzīves kvalitāti, darbaspējas.

Migrēna nav "sieviešu slimība", tāpēc, lai šim jautājumam pievērstu uzmanību, kampaņā par migrēnu un galvassāpēm tika organizēta arī fotoizstāde, ko pirmo reizi kā modeļi papildināja vīrieši - Marsa iekarotājs Pauls Irbins, aktieris Normunds Bērzs, sporta žurnālists Jānis Janševics, saksofonists francūzis Freds Ormēns (Fred Hormain) un mūziķis Aigars Runčis. Plānots, ka fotoizstāde tiks rīkota katru gadu, pievēršot uzmanību migrēnas, galvassāpju atpazīšanai, profilaksei un ārstēšanai.

Vairāk informācijas: www.migrena-help.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!