Foto: Shutterstock

Pēc aktīvām ziemas brīvdienām uz kalniņa ar ragavām vai slēpēm, vakarā vien varam skaitīt košos asinsizplūdumus, kas drīz vien iekrāsojušies visās varavīksnes krāsās, un prātot, kādu apģērbu izvēlēties jaunnedēļai, lai apslēptu nevēlamos ķermeņa ‘rotājumus’. Lūk, daži padomi, kā pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no zilumiem un mazināt nepatīkamās sajūtas, ko tie rada.

Auksta komprese

Auksta komprese, šķiet, ir visierastākā pirmā palīdzība traumu gūšanas reizēs. Derēs, piemēram, dvielī ietīta ledus paka vai saldētu dārzeņu iepakojums, kas, turēts uz jūtīgās vietas no 20 līdz 30 minūtēm, var apturēt pampšanu un paātrināt sadzīšanas procesu. Arī ģimenes ārsti Uldis Mantons un Rudīte Kitte min, ka pie šādas traumas vienmēr noder auksta komprese, kas mazinās tūsku un, uzreiz uzlikta, var palīdzēt pat izvairīties no ziluma.

Traumētās vietas pacelšana

Ja asinsizplūdums atrodas uz kājas, tad šo kāju vērts novietot nedaudz augstāk nekā pārējo ķermeni, piemēram, uz spilvena. Šādu stāvokli vajadzētu nodrošināt pirmajās 24 stundās pēc traumas gūšanas. Traumētās vietas pacelšana augstāk par sirds līmeni kavēs asins riti jūtīgajā vietā un mazinās ziluma lielumu.

Traumētās vietas masāža

Dažas reizes dienā traumēto vietu var mierīgi un maigi pamasēt, lai palīdzētu asinīm uzsūkties, taču, ja masēšana rada sāpes un nepatīkamas izjūtas, labāk no tās izvairīties.

Arī ģimenes ārsts Uldis Mantons piebilst, ka, masējot jūtīgo vietu, jābūt uzmanīgam, lai asinsizplūdums neizplestos vēl lielāks.

Kāpostu lapas komprese

Sulīgas kāposta lapas komprese uz nakti ir diezgan iecienīta tautas metode, kas labi noņem pampumu un mazina arī sāpes. Taču Rudīte Kitte min, ka arī sen zināmā metode var darboties tikai dažos gadījumos, jo viss atkarīgs katra organisma specifikas.

Aptiekās nopērkamie medikamenti

Ģimenes ārsti šādas traumas gadījumā iesaka lietot aptiekās nopērkamos medikamentus – dažādas smēres pret asinsizplūdumiem un tūskas samazināšanai. Par tām vairāk lasiet šeit.

Kad vērsties pie ārsta?

Abi ģimenes ārsti min, ka svarīgs ir iemesls, kādēļ zilums radies. Rudīte Kitte piebilst, ka vēršanās pie ārsta saistībā ar asinsizplūdumiem ir atkarīga no traumas nopietnuma, asinsizplūduma lieluma, pietūkuma un radītājām sāpēm. Ja sāpes, ko rada kustības pēc traumas, ir izteiktas, redzamas vaļējas brūces, jūtami reiboņi vai nelaba dūša pēc kritiena, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība.

Savukārt Uldis Mantons atgādina, ka zilumi ne vienmēr rodas tikai no traumām. Ja nezināmas izcelsmes zilumi novēroti vairākās vietās, jānoskaidro to rašanās iemesli. Nezināmas izcelsmes zilumi var liecināt par infekcijas slimībām, alerģijas uzliesmojumiem vai citām slimībām, kuru izraisītājus būtu vērts noskaidrot.

Izmantotie avoti: www.webmd.com, www.wikihow.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!