Foto: Shutterstock
Muguras sāpes savā mūžā izjutis gandrīz ikviens. Tā var būt sporta aktivitāšu trauma, sāpes pēc smagumu celšanas vai vainojamas garās darba stundas neērtajā biroja krēslā. Cilvēka stāja un sēdēšanas paradumi ir jāizkopj jau agrā bērnībā, jo tad deformēto muguras izliekumu pēc gadiem, kad parādās sāpes, izlabot ir krietni grūtāk un sāpīgāk. Rehabilitologs Uģis Beķeris skaidro, kādas ir biežākās kļūdas, kas sabojā cilvēka stāju, ko ietekmē muguras sāpes un kā no tām izvairīties.

Kāda ir pareiza stāja?

Pareiza stāja tiek definēta kā muskuļu un skeleta līdzsvarots stāvoklis, kas pasargā ķermeņa segmentus un locītavas no pārslodzes, mikrotraumatisma un deģeneratīvi distrofisku pārmaiņu rašanās, tā nodrošinot optimālu muskuļu darbu un maksimālu komfortu krūšu kurvja un vēdera dobuma orgāniem.

Deģeneratīvi distrofiskas pārmaiņas - muguras sāpes sākas mugurkaula skriemeļos, locītavās, starpskriemeļu diskos un apkārt esošajos audos. Var izplatīties tālāk pa visu ķermeņi, teikts nesaap.lv.

Stājas sindroms nozīmē, ka cilvēkam ir pilnīgi veseli audi, bet sāpes parādās statiskas slodzes laikā, kustības maksimālā apjomā, tomēr ne pašā kustības laikā. Sāpēm nekad nav pastāvīgs raksturs.

"Pacientiem, kuri sūdzās, ka nevar ilgi nosēdēt un nostāvēt, ir jāsāk uzmanīgi vērtēt stāja," skaidro fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts Uģis Beķeris.

Balsta un kustību aparātam jābūt līdzsvara stāvoklī, tad mugura ir pasargāta no traumām, progresējošām deformācijām, gan kustībā, gan miera stāvoklī. Šādos apstākļos muskuļu darbs ir maksimāli efektīvs, paskaidro Beķeris un definē, ka svarīgi ne tikai mugurai, bet arī krūšu kurvja un vēdera dobuma orgāniem nodrošināt optimālu stāvokli. Šādu definīciju akceptējusi Amerikas Ortopēdu asociācija.

Foto: Shutterstock

Stāju ietekmējoši faktori

  • dzemdību trauma;
  • iedzimtība - kāju garums, saistaudu attīstības īpatnības;
  • iekšējo orgānu darbības traucējumi;
  • vispārējais veselības stāvoklis - slimības, traumas;
  • kustību – balsta sistēmas stāvoklis - muskuļu spēks, garums, tonuss, saišu sastiepums, locītavu kustību apjoms;
  • psiholoģiskie faktori - pašapziņa, motivācija;
  • fiziskās aktivitātes;
  • ikdienas aktivitātes un ieradums - pozas, kustību stereotipi.

Kas izraisa nepareizu stāju?

Stājas izmaiņas var sākties jau agrīnā bērnībā. Pastāv vairākas izplatītākās psiholoģiskās problēmas vai bailes, kuru dēļ jauni cilvēki sabojā savu stāju.

1. Bērns ir izaudzis garāks par saviem vienaudžiem. Viņš grib noslēpties un piederēt kopējai masai. Tādēļ viņam ir tendence uzraut plecus, sarauties un ievilkt kaklu - tas viss rada augšējās muguras daļas problēmas.

2. Dažām meitenēm agrāk nekā citām sāk augt krūtis un, lai šīs krūtis slēptu, viņas sāk noapaļot plecus, līdz ar to krūtis vizuāli izskatās mazākas, bet mugurkauls deformēts.

3. Īsākie bērni, kas atpaliek no citiem, cenšas stiepties garāki. Izslienot krūškurvi uz augšu, tas izbīdās arī uz priekšu, radot nepareizu mugurkaula izliekumu.

Skolas uzsākšanas vecumā muguras veselībai svarīgi ir sēdēšanas paradumi.

''Manā kabinetā, ja pacients uz krēsla, kuram ir atzveltne, sēž uz krēsla malas, vienmēr uzdodu jautājumu, kāpēc vēl joprojām neprotat sēdēt? Jāsaprot, ka normāla sēdēšana nozīmē krēsla atzveltnes funkcijas izmantošana. Pareizi ir sēdēt krēslā līdz galam, tikai tad pleci tiek atbrīvoti un mugura neatrodas nepārtrauktā sasprindzinājumā. Ja bērns skolas laikā ir sācis nepareizi sēdēt, viņš visu savu biroja dzīvi tā arī nosēž nepareizi un tad sūdzas, cik grūts ir sēdošs darbs,'' skaidro Beķeris.

Foto: morgueFile

Problēmas, kas rodas izkopjot nepareizu stāju

Sāpes muguras lejasdaļā. Normāla mugurkaula izliekumā muguras skriemeļi darbojas līdzīgi kā amortizatori, bet, ja tie nav pareizi izvietoti, mijiedarbība nav harmoniska, tāpēc kairinājuma efekts var būt ļoti nopietns.

Elpošanas un cirkulācijas traucējumi. Izliekums krūšu kurvī un augšējā ķermeņa daļā, kā arī salīkuši pleci ierobežo plaušu darbību un tieši ietekmē uzņemtā skābekļa daudzumu, radot pārpūles risku un kopējo enerģijas zudumu.

Galvassāpes, sāpes muguras un kakla daļā. Šādas sāpes rodas, ja galva tiek pastāvīgi noliekta uz priekšu. Ja cilvēks tur galvu tā, ka muguras un kakla muskuļi ir saspringti. Kad ir pierasts pie pastāvīga stīvuma, iztaisnoties kļūst arvien sarežgītāk. Ir grūti izvairīties no hroniskas galvas noduršanas uz priekšu darba laikā, un sakarā ar šīm neērtībām, rodas problēmas ar žokli, kā arī migrēnas un tām pavadošās sāpes.

Garastāvoklis un personība. Slikta stāja ir cieši saistīta ar garastāvokli un personību. Tas, kā cilvēks kustas un uzvedas, atspoguļojas un, visdrīzāk, arī iespaido viņa pašsajūtu.

Nogurums. Hronisks nogurums kļūst par paradumu un rodas nepareizas stājas dēļ.

Avots: migun.lv.

Saprotams, ka cilvēka organisms nevar labi funkcionēt ar nepareizu stāju un, kas ir vēl ļaunāk, tās sekas var būt ārkārtīgi kaitīgas veselībai. Stāja ir jāizkopj jau bērnībā, tāpēc bērnu sēdēšanai un stājai jāpievērš uzmanība jau laikus. Jebkādu mugurkaula sāpju gadījumā nekavējoties jādodas pie ārsta, lai laicīgi būtu iespējams atklāt un novērt radušos traucējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!