Foto: Shutterstock

Liela daļa cilvēku domā, ka laba mutes veselība nozīmē regulāru zobu tīrīšanu ar zobu suku un zobu diegu, taču tā tas nebūt nav. Mēles tīrīšana ir vienlīdz svarīga, jo šī ir viena no ķermeņa daļām, kur var rasties miljoniem dažādu baktēriju.

Kāpēc jātīra mēle

Portālā www.womenshealthmag.com teikts, ka ilgstoša baktēriju rašanās mutē var novest pie sliktas elpas. Zobārsts Marks Lovenbergs (Marc Lowenberg) skaidro, ka papildus nelāgai elpai, mutē esošās baktērijas veicina zobu bojāšanos un smaganu slimības.

Ja mēle ir rievaina, tad ir vēl vieglāk un ātrāk uzņemt dažādas baktērijas, jo tām ir, kur sakrāties un izplatīties. Tādēļ, lai izvairītos no nepatīkamām mutes dobuma problēmām, pievērs uzmanību, lai mēle vienmēr būtu tīra un tajā esošajās rieviņās nekas neuzkrātos.

Foto: Shutterstock

Kā tīrīt mēli

Labākais veids, kā tīrīt mēli ir ar speciālu mēles tīrītāju, jo zobu birstes ar mēles tīrītāju kāta galā vai zobu birstes galviņas otrā pusē nespēj mēli pilnvērtīgi notīrīt, jo tās ir pārāk maigas. Mēles tīrītājam ir vairākas priekšrocības: tas nodrošina svaigāku elpu, mazina aplikuma veidošanos un palīdz saglabāt veselīgākas smaganas, uzsver zobārsts. 

Lietojot mēles tīrītāju, vispirms sāc tīrīt no mēles aizmugures un tad velc to uz priekšpusi. Atkārto šo kustību 2 – 3 reizes.

Cik bieži jātīra mēle

Nav svarīgi, cik reizes dienā tīri zobus, mēli vajadzētu tīrīt vienu reizi dienā – vai no rīta vai vakarā. Galvenais, neaizmirsti par to un notīri kārtīgi, lai nepaliek aplikums vai kaut kas neiesēžas mēles rieviņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!