Foto: Shutterstock
Banāni ir vieni no augļiem, kas veikalos ir pieejami visu gadu. Tiem piedēvē virkni lielisku īpašību, un veselīgo uzkodu sarakstā banāni ļoti daudziem ir pirmajā vietā. Tajā pašā laikā netrūkst cilvēku, kas šo augli nopeļ. Daļai banāni vienkārši negaršo, tāpat arī bieži auglis ir ierindots starp aizliegtajiem produktiem, ievērojot noteiktas diētas.

Piedāvājam iepazīties ar pārskatu par to, kas tad īsti slēpjas saldajā un nebūt ne sulīgajā auglī, kāpēc to būtu vērst iekļaut savā ēdienkartē un kādos gadījumos no tā labāk atteikties. Lai arī banānus var droši ēst bez jebkādas apstrādes, un tas ir lielisks produkts, ar ko mazināt izsalkumu starp maltītēm, auglis lieliski noderēs dažādu ēdienu pagatavošanai. To droši var izmantot vienkāršu un barojošu kokteiļu pagatavošanai brīžiem, kad nepieciešama enerģija, kā arī dažādiem desertiem un našķiem.

Kālija un enerģijas avots

Foto: AFP/Scanpix
Banāns ir viens no zināmākajiem kālija avotiem. "Medical News Today" raksta, ka viens auglis, kas sver no 120 līdz 130 gramiem, satur 110 kaloriju, 30 gramus cukura, trīs gramus šķiedrvielu un apmēram vienu gramu olbaltumvielu. Banānos nav tauku, sāls un holesterīna. Banāni ir bagāti ar kāliju, magniju, vitamīnu B6. Tāpat banānos ir atrodama dzelzs, mangāns un A vitamīns.

"Healthline" skaidro, ka apmēram puse no banānos esošajiem ogļhidrātiem ir cukuri. Šis auglis ir bagāts ar dažādām bioloģiski aktīvajām vielām un antioksidantiem. Tajos atrodams dopamīns. Tiesa, šādā veidā uzņemtais dopamīns tavu garastāvokli neietekmēs, bet gan darbosies kā antioksidants. Tāpat banānos ir arī citi antioksidanti, kas mazina sirds slimību risku.

Noderēs sirdij, kustībām un nierēm

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pateicoties tajos esošajām uzturvielām, antioksidantiem, vitamīniem un minerālvielām, banāni ir ļoti vērtīgi veselības uzlabošanai. "Healthline" skaidro, ka šis auglis palīdz regulēt cukura līmeni asinīs pēc maltītēm, samazina apetīti un palēnina izsalkuma sajūtas veidošanos. Pateicoties banānos esošajām šķiedrvielām un cietei, tie pozitīvi ietekmē gremošanas sistēmu, kā arī palīdz mazināt zarnu vēža veidošanās risku.

Tā kā banānos ir salīdzinoši maz kaloriju, bet daudz uzturvielu un šķiedrvielu, tie noderēs tiem, kas vēlas atbrīvoties no kāda lieka kilograma. Protams, ēdot kilogramiem banānu, gaidīto efektu neiegūsi, bet tas lieliski noderēs, lai mazinātu izsalkuma sajūtu starp maltītēm. Banāns noteikti būs veselīgāks par kādu šokolādes batoniņu vai cepumu.

Magnijs un kālijs, kā banānos netrūkst, pozitīvi ietekmē sirds veselību. Lielais antioksidantu daudzums palīdz samazināt dažādu slimību risku. Pastāv teorija, ka banāni var palielināt jutīgumu pret insulīnu. Šajā jomā gan nepieciešams veikt padziļinātus pētījumus. Ja banāni tiek ēsti vairākas reizes nedēļā, tie var palīdzēt samazināt arī nieru slimību risku.

Izsalkuma sajūtu nomācošie augļi var noderēt arī cilvēkiem, kas regulāri sporto. Tajos esošie ogļhidrāti un cukuri sniegs enerģiju izturības un kardio treniņiem. Tāpat tajos esošās vielas var palīdzēt atvieglot muskuļu sāpes pēc smagāka treniņa. Tāpat ir būtiski, ka banānu lietošana uzturā ir ļoti vienkārša – tā ir lieliska uzkoda brīžiem, kad nav laika un iespējas paēst maltīti pie galda, piemēram, dodoties pastaigā vai pārgājienā.

Daļai cilvēku jābūt piesardzīgiem

Foto: LETA
"Medical News Today" skaidro, ka ir gadījumi, kad ar banānu lietošu uzturā ir jābūt piesardzīgiem. Daži medikamenti, ko izmanto sirds slimību ārstēšanai, paaugstina kālija līmeni asinīs. Šādos gadījumos ar kāliju bagāti produkti par labu nenāks. Tas var būt bīstami cilvēkiem ar nieru darbības problēmām. Ja orgāns ar pārmērīgo kālija daudzumu netiek galā, sekas var būt ļoti smagas.

Tāpat daļai cilvēku var būt alerģiska reakcija pret banāniem. Parasti tā izpaužas ar niezi, uztūkumu, izsitumiem un elpošanas traucējumiem. Tāpat šis auglis var veicināt migrēnas lēkmes, tāpēc cilvēkiem, kas cieš no šāda veida galvassāpēm, nebūtu ieteicams ēst vairāk par pusi banāna dienā. Tāpat pārmērīga banānu ēšana var radīt gremošanas sistēmas darbības traucējumus un izraisīt vēdera pūšanos, gāzu veidošanos un sāpes vēderā.

Kokteiļos, pankūkās un tortēs – ieteikumi banānu pagatavošanai

Foto: Shutterstock
Lai arī saldo augli patiešām ir ērti notiesāt svaigu, turklāt tas arī labi garšo, to droši var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai. Viens no vienkāršākajiem variantiem ir banānu kokteiļi – sajauc banānus ar pienu un kādu augli, kas tev garšo, un sablenderē. Tāpat banāni lieliski garšos dažādos saldajos ēdienos.

Ieskaties "Tasty" recepšu krājumos par to, kā izmantot banānus dažādu gardu ēdienu gatavošanai.

Zemeņu un banānu smūtijs ar grieķu jogurtu

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Pavasarī maltītēm jābūt vieglām, un smūtijs ir tieši tāds - visas svaigās un veselīgās sastāvdaļas vienkārši samet blenderī un minūtes laikā sakul gaisīgos mākoņos. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Veselīgās banānu pankūkas ar pilngraudu miltiem un mango

Foto: Privātais arhīvs

Veselīgās, gardās un ātrās banānu pankūkas svētdienu rītiem iesaka "Tasty" lasītājs Jānis, piedaloties recepšu konkursā, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai.

Lasīt vairāk

Omlete ar sieru un banānu kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

Vienkārši un ātri pagatavojamas saldās omletes recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

'Kurmja rakums' – šokolādes biskvīta torte ar banānu un krēma pildījumu

Foto: Shutterstock

Gardā šokolādes biskvīta torte, kas pēc skata tiešām atgādina kurmja rakumu, sevī slēpj kārdinošu vārītā krēma un banānu pildījumu. Pagatavo "Kurmja rakumu" jau šodien pat, lai pārsteigtu lielu vai mazu kārumnieku!

Lasīt vairāk

Banānu 'scones' cepumu šķēles

Foto: Vida Press

Angļu iecienītos "scones" cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu. Sulīgās banānu "scones" šķēles ideāli garšos arī kombinācijā ar sieru un medu.

Lasīt vairāk

Veselīgais smiltsērkšķu un banānu dzēriens

Foto: Publicitātes foto

Smiltsērkšķi ir īstas pašmāju superogas. Veselīgais dzēriens ne vien attīrīs organismu, bet arī stiprinās spēju pretoties rudens vīrusiem. Recepti iesaka "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi

Foto: Publicitātes foto

10. oktobrī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Putras diena. Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti gardai un veselīgai griķu pārslu putrai ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi.

Lasīt vairāk

Piecu graudu pārslu putra ar ceptiem banāniem

Foto: Publicitātes foto

"Gatavojot putru, pienu var aizstāt arī ar rīsu vai auzu dzērienu. Ja putras gatavošanai tiks izmantots auzu piens, tā būs saldāka, jo auzas ir dabiski saldas," iesaka "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Superātrais banānu un melleņu saldējums

Foto: Privātā arhīva foto

Lai zibens ātrumā pagatavotu atveldzējošu saldējumu, pietiek vien ar banāniem un sauju ogu. Variācijas var būt dažādas, banāniem pievienojot zemenes, avenes, šokolādes krēmu, zemesriekstu sviestu, riekstus vai ko citu, kas ledusskapī ir pa rokai. Rezultāts neliks vilties nevienā salikumā. Recepti iesaka Zane Bitmane.

Lasīt vairāk

Zaļais brokastu kokteilis ar banānu un riekstiem

Foto: Publicitātes foto

"Pievienojot kokteilim graudaugu pārslas, ogļhidrāti dos spēku visam rīta cēlienam, vitamīns B6 radīs laimes hormonu, vitamīns E aizsargās organismu no brīvajiem radikāļiem, kalcijs stiprinās kaulus, bet cinks un mangāns – imūnsistēmu," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" kvalitātes vadītāja Gunta Pelnēna, papildinot, ka vērtīgās uzturvielas satur gan pilngraudu, gan ātri vārāmās auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Gardie auzu pārslu cepumi ar banāniem un grauzdētiem zemesriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Varen gardi bezglutēna cepumiņi, un banāni tiem piešķir sulīgumu, bet rieksti - patīkamu kraukšķīti. Ja nevēlas, lai cepumi būtu pārlieku saldi, cukuru var arī nepievienot, jo par saldumu tajos gādā rozīnes. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar ceptiem banāniem un karameļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pašā ziemas spelgonī ar plānajām pankūkām vislabāk mieloties silto Karību salu gaumē, pasniedzot tās ar ceptiem banāniem un kārdinošu karameļu mērci. Ja pankūkas baudīs arī mazie gardēži, tad rums gan jāsvītro no sastāvdaļu saraksta.

Lasīt vairāk

Sulīgais banānu–šokolādes kēkss ar kārdinošu glazūru

Foto: Shutterstock

Kad galdā tiek celts sulīgs banānu–šokolādes kēkss, svinības var sākties!

Lasīt vairāk

Kārdinošā banānu siera kūka bez cepšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Neceptā siera kūka ar liķiera piesūcinātu šokolādes cepumu pamatni, gardu banānu krēmu un krēmīgu kakao mērci būs katra svētku galda rota," recepti iesaka Elīza Zemitāne.

Lasīt vairāk

Šokolādīgas banānu pankūkas no trīs sastāvdaļām

Foto: DELFI

Šī elementārā recepte nošpikota no kādas ēdienu blogeres "Instagram" vietnē, kur komentāros ņirbēja vārdi "Cik vienkārši!" un "Ļoti garšīgi!" Varam tikai pievienoties un atzīt, ka komentētāji nav melojuši.

Lasīt vairāk

Gardās vafeles ar ogu-banānu mērci

Foto: Publicitātes foto

Latvijas valsts neatkarības proklamēšanas dienas gaidās, AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas virtuve" autori Lindu Tellgrenu aicina atzīmēt svētkus ģimeniskā gaisotnē, kopīgi pagatavojot gardas vafeles ar ogu-banānu mērci, kas lieliski iederēsies uz svētku galda kā svinīgs maltītes akcents.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': fiksais banānu un kafijas 'nice cream'

Foto: Annija Mihelsone

"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros apciemojām bloga "Upene" lolotāju Anniju Mihelsoni un kopā gatavojām "nice cream" - saldējuma alternatīvu no banāniem. Pērn šis deserts bija teju katra blogera arsenālā, laiks to atkal izcelt saulītē! Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies arī tu, kā var pagatavot garšīgu un veselīgu desertu vien no trīs sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Pildītie groziņi ar iebiezināto pienu, banāniem un putukrējumu

Foto: Privātais arhīvs

Bezgala kārdinošu saldo groziņu recepti iesaka Linda Kreidere. Pildījumā atradīsi vārītu iebiezināto pienu, banāna šķēli un skābenu dzērveņu biezeni, kas pārklāts ar gaisīgu putukrējuma "cepurīti".

Lasīt vairāk

Ugunskurā cepti banāni ar šokolādi un maršmeloviem

"Karsts saldais ēdiens, ar ko sasildīties rudenīgā piknikā, laivu braucienā vai vienkārši vēsos brīžos", ar ugunskurā cepto banānu recepti dalās "Delfi" žurnālists Ansis Īvāns. Viņš vienā dienā ar SUP dēli nobrauca visu Salacas upi, par piedzīvoto vari lasīt šeit.

Lasīt vairāk

Ātrais rabarberu–banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Rabarberu - banānu ievārījums labi garšos gan kā piedeva pankūkām, gan krekeriem, gan uz baltmaizes šķēles.

Lasīt vairāk

Banānu un šokolādes mafini

Foto: Shutterstock

Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.

Lasīt vairāk

Cepti banāni taizemiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Siltie banāni kraukšķīgas mīklas mētelītī. Pasniedz ar pūdercukuru un šokolādes mērci.

Lasīt vairāk

Banānu–auzu pārslu pankūkas

Foto: Publicitātes attēls

Šīs pankūkas ir pagatavojamas ļoti ātri – apmēram 10 minūtēs, bet to burvīgais aromāts gatavošanas laikā noteikti piepildīs telpu un spēs pamodināt pat vislielāko guļavu. Turklāt pankūku pagatavošanai nebūs vajadzīgas pat mīklas maisīšanas iemaņas, jo to pavāra vietā paveiks blenderis.

Lasīt vairāk

Kanēlī karamelizētie banāni ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Ātrs un pavisam vienkāršs deserts – pannā karamelizēti banāni ar kanēli. Silto gardumu pasniedz ar saldējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!