Foto: Shutterstock

ASV veiktais pētījums liecina, ka kumelīšu tēja var palīdzēt dzīvot ilgāk – interesanti, ka tā iedarbojoties tikai sievietēm. Tās, kuras uzturā lieto šo zāļu tēju, samazina priekšlaicīgas nāves risku un nodrošina sev ilgāku mūžu, ziņo portāls www.dailymail.co.uk.

Kumelīte ir viens no vecākajiem un visplašāk izmantotajiem ārstniecības augiem pasaulē – tā ir ieteicama un tiek izmantota dažādās situācijās un slimību gadījumos.

Septiņu gadu garumā tika pētīti 1677 meksikāņi-amerikāņi – gan sievietes, gan vīrieši – tika novērota kumelīšu tējas ietekme uz cilvēka nāvi. Pētījumā tika apskatīti vecāka gadagājuma cilvēki – vecumā no 65 uz augšu. Pētnieki konstatēja, ka 14 procenti no visiem dalībniekiem regulāri dzēra kumelīšu tēju.

Foto: Shutterstock

Iegūtie dati liecina, ka sievietes, kas uzturā lieto kumelīšu tēju, par 29 procentiem samazina risku priekšlaicīgai nāvei, atšķirībā no tām, kuras nelieto šo zāļu tēju. Interesanti, ka tējas iedarbība bija vērojama visiem, kas to lietoja, neatkarīgi no demogrāfijas un cilvēka veselības stāvokļa un problēmām.

Visvairāk pētniekus pārsteidza fakts, ka kumelīšu tēja iedarbojas tikai uz sievietēm, vīriešiem nekādas pārmaiņas un uzlabojumi netika novēroti. Teksasas universitātes medicīnas docente Breta Hovreja (Bret Howrey) sacīja, ka vienīgais pētnieku secinājums ir tāds, ka vīrieši parasti kumelīšu tēju lieto ļoti reti vai nelieto nemaz, tādēļ arī viņi neiegūst uzlabojumus veselībai.

Sievietes vairāk saimnieko mājās, iekopj dārziņus, rūpējas par ģimenes veselību, tādējādi arī vairāk interesējas un izmanto dažādus augus ārstniecībai, tai skaitā kumelītes. Tā kā mūsdienās aizvien vairāk ir iegūstama informācija, un dažādi pētījumi liecina par to, ka augi satur daudz vitamīnus, palīdz izvairīties un cīnīties pret veselības problēmām, tad arī sievietes tam sāk pievērst lielāku uzmanību un cenšas savā uzturā vairāk iekļaut kaut ko no augiem, nezālēm u.c. dabas brīnumlīdzekļiem.

Kumelītēm ir ne tikai spēja samazināt priekšlaicīgu miršanu, bet arī daudzi citi veselības ieguvumi – tās pazemina holesterīna līmeni, ir lielisks antioksidants, labs pretmikrobu un pretiekaisuma līdzeklis, kumelītes palīdz gremošanas sistēmai utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!