Foto: PantherMedia/Scanpix

Kādreiz tik briesmīgā slimība bērnu trieka, kas ratiņkrēslam piekala, piemēram, izcilo latviešu rakstnieci Zentu Mauriņu, bet daudziem bērniem laupīja dzīvību, mūsdienās Latvijā tiek novērsta ar bērnu vakcinācijas programmu. Tomēr ir valstis, kur šī slimība vēl ir izplatīta, tāpēc svarīgi zināt, pret ko tiekam vakcinēti un kā sevi pasargāt.

Poliomielīts jeb bērnu trieka ir akūta, smaga vīrusu infekcijas slimība, ko izraisa poliovīruss. Organismā vīruss nokļūst caur gremošanas traktu un izplatās ar asinīm uz centrālo nervu sistēmu. Tas sagrauj nervu šūnas, kas aktivizē muskuļus, tādējādi var iestāties smaga neatgriezeniska paralīze vai pat nāve. Slimība bojā nervu sistēmu, sevišķi muguras smadzeņu pelēko vielu. Bērns ar šo slimību var saslimts jebkurā vecumā. Poliomielīts var periodiski uzliesmot plašu epidēmiju. 

Vīruss ir izturīgs ārējā vidē pret izžūšanu un sasaldēšanu, labi saglabājas ūdenī. Inkubācijas periods ilgst no 5 līdz 40 dienām pēc vīrusa iekļūšanas organismā, teikts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mājaslapā. 

Slimības ierosinātāji ir poliomielīta vīrusi, kas izplatās kontakta ceļā - ar netīrām rokām, pārtikas produktiem, ūdeni, fekālijām vai reizēm gaisa pilienu ceļā. Vīruss skar nervu šūnas, kas atbild par kustībām, un izsauc šļaugano paralīzi. Ārstēšana poliomielīta gadījumā ir simptomātiska, kas nozīmē, ka svarīgākais ir novērst slimības izraisītos simptomus.

Gunta Laizāne, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu infektoloģe arī norāda, ka vieglas poliomielīta saslimšanas gadījumā slimība var noritēt ar vīrusu infekcijai līdzīgu ainu. Smagos gadījumos novēro temperatūras paaugstināšanos, sāpes muskuļos, meningītu un paralīzi. Daļai bērnu, kas saslimst ar šo slimību, paralīze var saglabāties visu mūžu. Daudziem saglabājas invaliditāte. Slimība var būt arī letāla.

Tā kā rietumvalstīs jau vairākas desmitgades pret šo slimību bērni tiek vakcinēti, vislielākā iespēja inficēties ar poliomielītu ir Āzijas un Āfrikas valstīs. Arī Pakistāna, Afganistāna un Nigērija joprojām tiek uzskatītas par endēmiskām valstīm. Endēmiskajās teritorijās ar poliomielītu visbiežāk slimo bērni, tomēr risks inficēties ar poliovīrusu pastāv jebkura vecuma nevakcinētai personai.

Bērnu triekai var būt divas formas:

• Neparalītiskā forma - viegls poliomielīta saslimšanas gadījums, slimība var līdzināties parastai vīrusu infekcijai bez izteiktiem simptomiem, ar īslaicīgu drudzi, iesnām, rīkles gļotādas iekaisumu (faringīts), vemšanu, vieglu meningītu, paralīze nav raksturīga.

• Paralītiskā forma (2 – 4% gadījumu) - smags poliomielīta saslimšanas gadījums, slimībai raksturīga paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvassāpes, nespēks, caureja, vemšana, centrālās nervu sistēmas bojājumi, muskuļu vājums, rīšanas traucējumi, apgrūtināta elpošana, paralīze. Daļai saslimušo paralīzes var saglabāties visu mūžu.

Foto: stock.xchng

Profilakse, pirms došanās uz poliovīrusu skartajām valstīm:

• Ceļotājiem, kuri dodas uz valstīm, kuras skāris poliovīruss, kā arī valstīm, kur reģistrēti ievesti gadījumi, jābūt pilnībā vakcinētam, atbilstoši Pasaules veselības organizācijas rekomendācijām.

• Neimunizētām personām, kas plāno doties uz poliomielīta skartajiem rajoniem, vajadzīgs pilns vakcinācijas kurss — trīs potes. 

• Vakcinētiem cilvēkiem, kas saņēmuši trīs un vairāk vakcīnas devas pret poliomielītu, pirms ceļošanas ieteicams saņemt vienu poti.

Atceries! Dodoties uz infekcijas skartajiem reģioniem, ceļojuma laikā jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, gadījumos, kad tās nav pieejams var izmantot spirtu saturošu roku želeju. Rokas jāmazgā bieži, īpaši pēc tualetes apmeklējuma, autiņbiksīšu maiņas, pirms ēdiena gatavošanas, klepojot, šķaudot utt. Uzturā jāpatērē tikai termiski apstrādāti pārtikas produkti, kas tiek pasniegti karsti. Piena produktus uzturā patērēt var tikai pasterizētus. Augļus un dārzeņus izvēlēties vajadzētu tādus, kurus iespējams pašam nomazgāt un nomizot. Dzert tikai vārītu ūdeni vai ūdeni un dzērienus, kas pildīti neatvērtās pudelēs. Jāizvairās no ledus lietošanas, brīdina Neatliekamās medicīniskās palīdzības denests.

Pastāvot riskam sastapties ar ievestiem poliomielīta vīrusa gadījumiem Latvijā, kā arī citviet pasaulē, valsts apmaksā bērnu vakcināciju pret poliomielītu. Vakcinācijas kalendārā iekļauta vakcīna pret poliomielīta vīrusu bērniem 2, 4, 6, 12 - 15 mēnešos. 

Laizāne arī piebilst, ka vakcināciju veic ar nedzīvu poliomielīta vakcīnu, taču daļā pasaules valstu imunizācijai izmanto dzīvu novājinātu vīrusu vakcīnu. Šādi vakcinēti cilvēki zināmu laika periodu pēc vakcinācijas izdala vīrusu apkārtējā vidē, no kurienes nevakcinēta persona, vai persona ar imūnās sistēmas traucējumiem var saslimt. Vakcinācija pret poliomielītu ir iekļauta Latvijas imunizācijas programmā. Pēc vakcinācijas vai pārslimošanas izveidojās stabila imunitāte.

Latvijā gan nav reģistrēti poliomielīta saslimšanas gadījumi, taču darbojas Nacionālās poliomielīta uzraudzības komisija, kuras mērķis ir veikt poliomielīta izplatības epidemioloģisko uzraudzību valstī, nodrošinot Pasaules Veselības organizācijas Latvijas Republikai piešķirto statusu "no poliomielīta brīvs", par to liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mājaslapas informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!