Foto: Shutterstock

Bronhīts ir bronhu iekaisums. Tas var būt vīrusa izraisīts vai bakteriāls. No tā arī ir atkarīga ārstēšana, bet to nosaka ārsts, pats cilvēks nevar sev uzstādīt diagnozi. Kādi bronhītu veidi pastāv, kādu saslimšanu simtpoms ir klepus un kāpēc laikus jādodas pie ārsta, skaidro ģimenes ārste Lāsma Četverga.

Cilvēkam galvenais ir laikus pamanīt simptomus un nekavējoties doties pie ārsta, jo klepus ir simptoms daudz un dažādām savstarpēji nesaistītām slimībām. Sākot lietot zāles mājas apstākļos bez ārsta konsultācijas, iespējams tikai iedragāt imūnsistēmu un pasliktināt veselības stāvokli, no klepus tā arī neizārstējoties, uzskata daktere.

Kas rada bronhītu?

''Bronhītu rada apsaldēšanās, vīrusi, kurus cilvēks saķēris no kāda cita, vienā vārdā saaukstēšanās. Vienam tās var būt iesnas, citam klepus. Šajā stāvoklī imunitāte ir novājināta,'' skaidro Četverga.

Imunitāti vājina:

  • stress;
  • pārgurums;
  • nepilnvērtīgs uzturs;
  • biežāk novērots cilvēkiem, kuri smēķē.

Kādi ir bronhītu veidi?

Pastāv šie divi bronhītu veidi, no tiem arī ir atkarīga ārstēšana. Precīzāk, ir akūts bronhīts un ir hronisks bronhīts vai hroniska bronhīta paasinājums. Tā izraisītāji var būt dažādi mikroorganismi, skaidro ģimenes ārste.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!