Foto: Shutterstock

Krāsas ne tikai izdaiļo mūsu pasauli, bet arī atstāj ļoti spēcīgu ietekmi uz cilvēka prātu, emocijām, fizisko veselību un pat skaistumu.

Festivāla HELSUS dalībniece, krāsu terapeite Elita Goldmane stāsta, ka krāsu kā ārstniecības līdzekli pielieto veselības profilaksē jau vairākus tūkstošus gadu. Arī mūsdienās psiholoģijā un netradicionālajā medicīnā krāsām ir ļoti daudzveidīgs pielietojums. "Mēs pat neapzināmies, cik milzīga nozīme ir krāsām, kuras ikdienā mūs ietver. Sākot no stresa mazināšanas, imunitātes un enerģijas līmeņa paaugstināšanas, beidzot ar novecošanās procesu palēnināšanu," uzver Goldmane. 

Katrai krāsai esot sava vibrācija, tādēļ cilvēki tās uztverot ne tikai ar redzi, bet arī ar katru ķermeņa šūnu, skaidro krāsu terapeite. Vistiešāko ietekmi uz cilvēku ikdienā atstājot krāsas, kas ir interjerā, kā arī tās, ko izvēlamies apģērbā un ēdienā.

Krāsas psiholoģisku problēmu risināšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Krāsu terapija balstoties uz katras krāsas individuālajām īpašībām. Psihologi pierādījuši, ka noteiktas krāsas mums apkārt var palīdzēt tikt galā ar ļoti konkrētām problēmām, stāsta Goldmane. Ja cilvēks jūtas iztukšots un noguris, ieteicams izvēlēties sarkanas krāsas apģērbu.

Ne velti sievieti sarkanā kleitā asociējam ar enerģiju un seksualitāti. Goldmane skaidro, ka sarkanā krāsa sniedz pārliecību par sevi brīžos, kad jūtamies bezcerīgi un mēdzam atgriezties pie pagātnes notikumiem. Sarkanais spēcina, sniedz prieku, optimismu un atbrīvo no garastāvokļa svārstībām. Savukārt pret depresiju palīdzot oranžā krāsa, kas ļaujot adaptēties jaunām situācijām, psihiski atbrīvo, sniedz radošumu. Tieši sarkanās un oranžās krāsas ielenkumā vislabāk ir nodarboties ar fiziskiem vingrinājumiem. 

Tā atbrīvo no iekšējā saspringumu un vairo komunikācijas spējas. Violetais tonis palīdzēšot sarūgtinājuma, šaubu, apātijas un depresijas gadījumos, zina teikt Goldmane. 

Īpaši pozitīva ietekme piemīt zaļai krāsai, jo tā vairo pozitīvu dzīves uztveri. "Zaļā krāsa palīdz sevi pieņemt tāds, kāds tu esi. Tā veicina prasmi dot un pieņemt mīlestību, mudina uz iecietīgu attieksmi pret apkārtējiem," skaidro krāsu terapeite.

Emocionālajam līdzsvaram ieteicama ir zilā krāsa. Tā palīdz brīžos, kad cilvēks rīkojas, nedomājot par sekām, ir neapmierināts ar saviem pienākumiem, jūt pārlieku lielu greizsirdību vai aizvainojamību. Tumši zilais indigo tonis palīdzēs pārliekas emocionalitātes brīžos un uzlabos miega kvalitāti.

Krāsas arī skaistumam


Foto: Shutterstock

Krāsu terapiju izmanto arī kosmetoloģijā, jo tās labvēlīgi iedarbojas uz ādas stāvokli un stimulē imūnsistēmu. Sarkana, rozā, zili - zaļa, oranža krāsa palīdzot atjaunot ādas ārējo izskatu, kad sācies ādas novecošanās process. Dzelteno krāsu iesaka krunciņu mazināšanai, zaļā palīdz uzlabot raupjas un porainas ādas izskatu, bet sarkano iesaka ādai, kas zaudējusi elastīgumu.
Zilais indigo tonis varot veicināt rētu un striju dzīšanu, bet gaiši zilā un violetā labi derot ādas iekaisumiem, apsārtumiem. 

Elita Goldmane iesaka, vadoties pēc aktuālās problēmas, pašiem gatavot kosmētiskos līdzekļus. "Produktus, kurus ēdam, varam lieliski izmantot dažādām sejas maskām. Ir sācies zemeņu laiks un tā kā zemeņu maska būs sarkanā krāsā, tā lieliski palīdzēs cīņā ar novecošanās procesiem," uzver Goldmane,

Krāsu nozīmes vārdnīca veselības uzlabošanā



Sarkanā
- imunitātes stiprināšanai, stimulē asinsriti un dzimumorgānu darbību, veicina hemoglobīna paaugstināšanos.

Oranžā - stimulē nieru darbību, labvēlīga ietekme diabēta gadījumos, uzlabo liesas un aizkuņģa dziedzera darbību, stiprina elpošanas orgānus.

Dzeltenā - labvēlīga ietekme uz gremošanas orgānu sistēmu, aknām, ādu, veicina minerālvielu krājumu atjaunošanos, normalizē asinsspiedienu.

Zaļā - piemīt antiseptiska un pretbakteriāla iedarbība, nostiprina muskuļus un audus, palīdz galvassāpju gadījumos, labvēlīga ietekme sirds asinsvadu slimību gadījumos.

Gaiši zilā - labvēlīgi ietekmē elpošanas sistēmas funkcijas, nomierinoša ietekme uz nervu sistēmu, mazina niezi, zilumus, insektu kodumus, palīdz bezmiega, sāpīgu menstruāciju gadījumos. 

Tumši zilā - labvēlīga ietekme uz elpošanas orgāniem un asinsriti, veicina asiņošanas apstāšanos, rētu dzīšanu, mazina sāpju sajūtu, palīdz pie reimatisma, artrītiem, varikoziem vēnu paplašinājumiem,

Violetā - pazemina temperatūru, uzlabo smadzeņu darbību un melatonīna izstrādi, labvēlīgi iedarbojas pie bezmiega, migrēnām, depresijām.

Elitas Goldmanes krāsu terapijas konsultācijas būs pieejamas 22. un 23. augustā Lucavsalā, HELSUS festivāla sevis izziņas dārzā: www.helsusfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!