Foto: PantherMedia/Scanpix
Nevienam nepatīk strādāt vai mācīties pa nakti, taču gandrīz katram dzīvē pienāk tādas reizes, kad tas tomēr jādara. Vai nu jāgatavojas eksāmenam, vai steigšus jāpabeidz kāds svarīgs projekts, vai jāpavada garas stundas lidostā, gaidot savu lidojumu – iemesli, kādēļ nevari likties uz auss, var būt dažādi.

Pat, ja ziedo vien dažas stundas no laika, ko parasti pavadi miegā, nākamajā dienā tas ir jūtams – oma nav no labākajām un domāšana ir palēnināta. Bet, ja nomodā jāpavada visa nakts, pārdzīvot nākamo dienu ir ļoti grūti. Arī krūze pēc krūzes kafijas stāvokli īpaši neuzlabo. Tomēr ir daži paņēmieni, kā vieglāk pārciest nakti bez miega un nākamajā rītā justies labāk, norāda portāls Zdorovie.com.

Sagatavošanās bezmiega naktij

Foto: PantherMedia/Scanpix

1. Pirms tam izgulies ar uzviju

Lai gan nakti, ko nāksies pavadīt nomodā, ne vienmēr iespējams paredzēt, ja zini, ka nāksies visu nakti pavadīt pie grāmatām vai vairākas stundas pavadīt lidostā, kārtīgi izgulies iepriekšējā naktī. Ja jau iepriekšējā naktī neesi izgulējies, miega trūkuma efekts summēsies. Taču, ja iepriekš esi gulējis vismaz septiņas stundas, izturēt nakti bez miega būs vieglāk. Kādā pētījumā atklāts, ka cilvēkiem, kuri pirms nakts, kas jāpavada nomodā, sešas naktis gulēja 9–10 stundas, grūto nakti pārdzīvot bija vieglāk.

2. Mazliet nosnaudies pa dienu

Ja iespējams, pa dienu pirms grūtās nakts aizver acis kaut uz 20 minūtēm. Ideālā gadījumā nosnaudies 60–90 minūtes. Tas ļaus organismam kaut nedaudz atpūsties, un tev pa nakti justies labāk.

Padomi, kā izturēt nakti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā dēvētais "miega hormons" melatonīns organismā izdalās līdz ar tumsas iestāšanos, tādēļ nedaudz piemānīt organismu un palikt nomodā palīdzēs spilgta gaisma telpā.

2. Uzturi telpā vidēju temperatūru

Pētījumi liecina, ka vislabākais miegs ir vēsā telpā. Arī ļoti siltā istabā vairumam velk uz miegu. Ja jāpaliek možam visu nakti, mēģini nodrošināt, lai telpā būtu ne pārlieku vēss, ne pārlieku silts. Ja ir vēss, pagriez siltāk apkuri vai silti saģērbies.

3. Maini cukuru pret ogļhidrātiem un olbaltumvielām

Ar cukuru bagātīgu dzērienu vai saldumu lietošana tiešām uz laiku dod enerģijas pieplūdumu, bet pēc laika atstāj pilnīgi bez spēka. To vietā izvēlieties produktus, kas sniedz enerģiju ilgam laikam, piemēram, jogurtu ar svaigām ogām vai augļiem vai ābolu ar zemesriekstu sviestu.

Noteikti izvairies no "smagiem" un trekniem produktiem, jo tad organismam daudz enerģijas būs jāvelta to sagremošanai un tās vairs nepietiks palikšanai nomodā.

4. Mazliet kafijas un daudz ūdens

Vairumam pieaugušo četras kafijas tasītes dienā ir pieļaujams daudzums, kas tiek uzskatīts par drošu veselībai. Taču naktī nav vēlams dzert vairāk par divām tasēm kafijas. Izdzerot vairāk, miega bada ietekmē jau tā pārslogotā nervu sistēma tiek pārlieku sastimulēta, līdz ar to pazeminās gan koncentrēšanās, gan darba spējas.

Savukārt ūdens dzeršana palīdz organismam labāk funkcionēt, kā ietekmē darbspējas pieaug.

5. Košļā košļeni

Izpētīts, ka košļenes košļāšana paaugstina uzmanību un pat labvēlīgi ietekmē domāšanu. Turklāt vērts izvēlēties piparmētru košļeni – tās aromāts uzlabo atmiņas darbību.

6. Piecelies un pastaigā

Taisi nelielu pauzi ik pēc 45 minūtēm, lai pieceltos un pastaigātu pa istabu. Izkustēšanās palīdzēs neaizmigt un uzlabos smadzeņu darbību. Ja dzer pietiekami daudz ūdens, nepieciešamība apmeklēt tualeti neļaus pārlieku aizsēdēties.

Arī acīm ir nepieciešama atpūta. Ja strādā ar datoru, ik pēc 20 minūtēm novērs acis no monitora, paveries uz augšu un tad uz kādu tālāku punktu istabā. Tas ir labs veids, kā atpūtināt acis.

Kā pārdzīvot nākamo dienu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētījumi liecina, ka neizgulējies autovadītājs satiksmē ir tikpat bīstams, kā cilvēks, kurš pie stūres sēdies alkohola reibumā. Labāk brauc ar sabiedrisko transportu vai sarunā kādu, kurš tevi var aizvest.

2. Mēģini rast iespēju īsu brīdi nosnausties

Centies kādā brīdī 20 vai, vēl labāk, 60–90 minūtes nosnausties, taču – ne ilgāk. Ir svarīgi pavisam neizjaukt savu miega un nomoda ritmu. Pēc tam liecies gulēt ierastajā laikā.

3. Uzmanīgi ar kofeīnu

Tev varētu rasties fantāzija, ka būtu labi tikt pievienotam pie kafijas vai enerģijas dzēriena sistēmas, taču patiesībā pēc negulētas nakts ar kofeīnu saturošu dzērienu lietošanu aizrauties nevajadzētu. Kofeīns kalpo kā pātaga, liekot organismam sagrabināt savas pēdējās enerģijas atliekas un sasparoties. Diemžēl tas agri vai vēlu noved pie pilnīga spēku izsīkuma un paguruma.

4. Daudz augļu, dārzeņu un ūdens

Kad neesi izgulējies, visvairāk pievelk neveselīgi ēdieni. Taču šajā grūtajā dienā tavi īstie draugi būs augļi un dārzeņi, kas satur daudz antioksidantu un fitoķīmisku vielu, kas organismam palīdzēs tikt galā ar negulētās nakts sekām. Tāpat kā naktī izvēlieties ogļhidrātiem un olbaltumvielām bagātīgus produktus un ūdeni treknu ēdienu un saldumu vietā.

5. Nedaudz aktivitāšu

Nākamajā dienā pēc negulētas nakts noteikti nevajadzētu sevi pārslogot ar fiziskajām aktivitātēm, taču neliela izkustēšanās nāks tikai par labu. Piemēram, viegla vingrošana sniegs možumu un palīdzēs atvairīt miegainību.

6. Nepārēdies un nelieto alkoholiskus dzērienus

Miega bads var veicināt pārēšanos, taču jācenšas sevi no tās atturēt. Pārslogojot gremošanas sistēmu, pirmkārt, pastiprināsies vēlme nosnausties, otrkārt, pilns vēders slikti ietekmēs miega kvalitāti, kad beidzot būs iespējams likties uz auss. Tas pats sakāms par alkoholu.

7. Kārtīgi izgulies nākamajā naktī

Bezmiega nakti organismam var kompensēt, nākamajā naktī izguļoties ar virsstundām. Ar 10 stundām būs gana, lai organisms pilnībā atgūtu spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!