Foto: Shutterstock
Jau vairākus gadus ir vērojams smiltsērkšķu uzvaras gājiens, un tos plaši izmanto gan virtuvē, gan veselības uzlabošanai, kā arī skaistumkopšanā. Skābās, oranžās ogas popularitāte ir likumsakarīga, jo tā satur milzum daudz vērtīgu vielu un vitamīnu un to patiešām var uzskatīt par vienu no veselīgākajām dabas veltēm, kas mums pieejama. Turklāt to skābenā, īpatnējā garša ir iespēja pagatavot kaut ko veselīgu, interesantu un patiešām baudāmu.

Kā raksta "Tavs dārzs", smiltsērkšķus mūsu platuma grādos izaudzēt nav pārāk sarežģīti. Tiem piemērota ir nevis smilšaina augsne, bet gan smiltsmāls vai mālsmilts. Smiltsērkšķi aug gaišās, atklātās un mitrā vietās. Augi ir sala izturīgi, un tos parasti stāda pavasarī, bet podotos stādus ar segtām saknēm var stādīt arī rudenī. Tā kā auga zari ir ērkšķaini, ogu novākšana var būt piņķerīgs un nepatīkams process – to var darīt gan ar speciālu ierīču palīdzību, gan rokām.

Svarīgs ir arī ogu novākšanas laiks. Visveselīgākie smiltsērkšķi būs tad, ja tos vāksi vakarā – tieši šajā laikā ogās ir visvairāk fizioloģiski aktīvo vielu. Tāpat – ja ogas lasīsi vakarā, to garša nebūs tik skāba un cukuru sulai vai kādam smiltsērkšķu našķim pievienot vajadzēs krietni mazākā devā.

Vairāk par to, kad un kā stādīt smiltsērkšķus, lasi šeit.

Smiltsērkšķu ogās neticami daudz aktīvu un veselīgu vielu

Foto: Shutterstock

"Smiltsērkšķi varētu saukt par vitamīnu bumbu vai arī par superproduktu, jo tas satur vairāk nekā 180 bioloģiski aktīvas vielas," uzsver uztura speciāliste Līga Balode. Tam piemīt lērums noderīgu īpašību. Smiltsērkšķis palīdz atjaunoties ādai, padara to elastīgāku, tāpat tas ir spēcīgs antioksidants, antidepresants, kavē novecošanos, samazina iekaisumu un holesterīna līmeni, uzlabo imūnsistēmu un asinsriti, novērš artēriju aizsērēšanu, kā arī cīnās ar infekcijām un vīrusiem, uzlabo nervu sistēmu un dziedē brūces.

Smiltsērkšķos ir ļoti daudz C vitamīna. Pat upenēs, kivi, citronos un apelsīnos tā ir mazāk. Būtiski, ka šis vitamīns ogās saglabājas arī pēc to pārstrādes. Tas iespējams, pateicoties ogās esošajām organiskajām skābēm, kuru sastāvā nav sadalošā fermenta – askorbināzes.

C vitamīna daudzums smiltsērkšķos pārsniedz tā daudzumu upenēs, pīlādžos, kivi, citronos, apelsīnos un citos augļos. C vitamīns smiltsērkšķos labi saglabājas arī pēc pārstrādes, pateicoties organisko skābju klātbūtnei ogās, kuru sastāvā nav sadalošā fermenta – askorbināzes," skaidro speciāliste.

Savu pozitīvo īpašību un uzturvērtības dēļ smiltsērkšķi jau gadu simtiem izmanto Ķīnā un Krievijā, norāda "Web Md". Uzskata, ka oranžajās ogās ir vielas, kas attīra no brīvajiem radikāļiem – molekulām, kas bojā šūnas. Tiesa, lielākoties pētījumi, kas saistīti ar smiltsērkšķu pozitīvo ietekmi uz veselību, ir veikti uz dzīvniekiem. Par spīti tam, ka daudzām no šīm smiltsērkšķa iedarbībām trūkst zinātniska pamatojuma, cilvēki ogas izmanto šādiem mērķiem:

  • Cīņai ar vēdera un zarnu trakta problēmām;
  • Asinsspiediena un holesterīna līmeņa uzlabošanai;
  • Sirds un asinsvadu slimību riska samazināšanai;
  • Vēža ārstēšanas programmas papildināšanai;
  • Lai uzlabotu imunitāti un izvairītos no infekcijām;
  • Lai cīnītos ar lieko svaru;
  • Lai uzlabotu redzi un mazinātu sausumu acīs;
  • Lai uzlabotu pašsajūtu cirozes gadījumā;
  • Lai cīnītos ar elpceļu problēmām, piemēram, astmu, saaukstēšanos un plaušu karsoni.

Smiltsērkšķu eļļa – iecienīts līdzeklis skaistumkopšanā

Foto: Shutterstock

Smiltsērkšķi ir ļoti noderīgi ne tikai veselības izlabošanai, bet arī skaistumkopšanai. To ogās un kauliņos esošo eļļu izmanto ļoti daudzu un dažādu skaistumkopšanas produktu ražošanā – pieejami gan dažādi līdzekļi matiem, gan ādas stāvokļa uzlabošanai. Smiltsērkšķu eļļu mēdz izmantot arī kā uztura piedevu, lai uzņemtu nepieciešamās taukskābes un citas organismam nepieciešamas lietas.

Smiltsērkšķu eļļa satur palmitoleīnskābi, kas atrodas arī cilvēku ādās, raksta "Live Strong". Tas ir viens no iemesliem, kāpēc šo eļļu izmanto apdegumu gadījumā, brūču dziedēšanai, cīņai ar infekcijām un dažādām ādas slimībām. Tāpat eļļai piemīt arī ultravioleto staru bloķēšanas spēja, tā veicina ādas šūnu atjaunošanos, kā arī palīdz iegūt veselīgus un mirdzošus matus. Ir izpētīts, ka apdegumu gadījumā smiltsērkšķu eļļas lietošana kopā ar citiem līdzekļiem cietušā stāvokļa uzlabošanai, mazina uztūkumu, kā arī palīdz ādai ātrāk atjaunoties.

Arī cīņā ar ādas novecošanos un grumbiņu veidošanos var palīdzēt smiltsērkšķu eļļa, raksta "Bustle". Tajā ir daudz taukskābju, kas mitrina ādu un atjaunina ādas šūnas, bet C un E vitamīns palīdz samazināt grumbiņu garumu un izmēru, vienlaikus mīkstinot cietu ādu. Jāpiebilst, ka E vitamīns ir viens no vadošajiem dabīgajiem līdzekļiem, kas palīdz novērst novecošanās pazīmes.

Jau rakstījām, ka smiltsērkšķa eļļas dziednieciskās īpašības padara to par ļoti labu līdzekli cīņai ar aukstumpumpām. Vairāk par to lasi šeit.

Kad piebremzēt ar ogu lietošanu uzturā

Foto: Shutterstock

Kā skaidro "Live Strong", lai smiltsērkšķu uzņemšana ietekmētu veselību, dienā ir jāuzņem no pieciem līdz 45 gramiem eļļas vai 330 mililitri ogu sulas. Nav izpētīts, kā smiltsērkšķi ietekmē grūtniecību, tāpēc sievietēm, kas gaida mazuli, nav ieteicams uzņemt ogas un auga eļļu tādos daudzumos. Ja smiltsērkšķus uzņem ļoti lielā daudzumā, tie var mijiedarboties ar vairākiem medikamentiem, piemēram, ar ciklofosfamīdu saturošiem līdzekļiem, ko izmanto vēža un autoimūno saslimšanu ārstēšanā, kā arī dažām antibiotikām.

Ja smiltsērkšķi nelieto ļoti lielā daudzumā, un nelieto tā saturošas uztura piedevas, parasti šīs ogas lietošana ir nekaitīga. Smiltsērkšķis ļoti lielos daudzumos un tā preparāti cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu var izraisīt galvassāpes, reiboņus. Atceries, ka smiltsērkšķis var šķidrināt asinis, izraisot asiņošanu, Tāpat cilvēkiem, kas cieš no diabēta, tas var pazemināt cukura līmeni asinīs. Ļoti lielos daudzumos smiltsērkšķi neiesaka lietot arī cilvēkiem, kas cieš no reimatisma un podagras.

Skābās ogas izmantošana brīnumgardu ēdienu pagatavošanā

Foto: Shutterstock

Lai arī svaigā veidā skābās smiltsērkšķa ogas ne visiem iet pie sidrs, tās lieti noderēs gardu ēdienu pagatavošanā. Pat ja laikapstākļi aiz loga šķiet nepiemēroti saldējuma kokteiļa baudīšanai, papildināts ar smiltsērkšķiem, tas būs lielisks gardums, ja šogad izdosies sagaidīt atvasaru un izbaudīt saules siltos starus.

Dažādi našķi, kārumi, gardi dzērieni un kūkas – liec tik klāt smiltsērkšķi un izbaudi zeltaino rudens garšu.

Rīsu krēms ar smiltsērkšķu putām

Foto: Shutterstock

Gardais un maigais rīsu krēms ar saulaino smiltsērkšķu mērci neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku. Rīsus ieteicams izvārīt iepriekšējā dienā, lai krēma gatavošanas dienā tie būtu pilnībā atdzisuši.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un saldējuma kokteilis

Foto: Publicitātes foto

Enerģijas, vitamīnu un veselības bumba. Kokteilis, kas garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem, ir smiltsērkšķu nektāra ražošanas uzņēmuma Satori Alfa īpašnieka Māra Selgas recepte, ko par labu atzinuši arī "Rimi Gardēži" un stāstniece Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un melnās tējas kokteilis

Foto: Shutterstock

Smiltsērkšķi ir īsts vitamīnu "spridzeklītis" un imūnsistēmas stiprinātājs. Šīs saules dzeltenās ogas, kuras pēdējos gados kļūst aizvien populārākas, var izmantot neparastas garšas tējas pagatavošanai. Interesantu karsto kokteili ziemīgam vakaram iesaka Andrejostas restorāna "Aqua Luna" bārmenis Ingars Romanovičs.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru

Rudens ir laiks, kad nepieciešams stiprināt organismu, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu biskvīta un biezpiena rīsu krēma kūka ar smiltsērkšķu želeju

Foto: Publicitātes foto

Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un lazdu riekstu krēma kūka ar medus un alus zefīru

Recepte, kas prasīs zināmas virtuves iemaņas, tomēr gala rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts, iesakām! Šo kūku 2.Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saieta ietvaros gatavoja restorāna Elements šefpavāre Svetlana Riškova.

Lasīt vairāk

Desertu krēmi no citroniem, vaniļas un pat smiltsērkšķiem: kā pagatavot un kur izmantot

Foto: Shutterstock

Gluži kā modes pasaulē ir savas tendences, tā arī kulinārijā ir lietas, piedevas un produkti, kas kādā mirklī kļūst aizvien populārāki un iekaro ne vien gatavotāju, bet arī ēdāju sirdis. Pēdējā laikā aizvien biežāk, rokoties pa recepšu krājumu kalniem un meklējot kārdinošākās idejas, nākas sastapt dažādus saldos krēmus jeb "curds".

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un balzāma želejkūka ar auzu pārslu cepumu pamatni un skābā krējuma konfekti

Foto: Publicitātes foto

Atsvaidzinoši un saldi vienlaicīgi - restorāna "Kaļķu vārti" šefpavāra Raimonda Zommera recepte auzu pārslu cepumu un smiltsērkšķu želejas kūkai ar skābā krējuma konfekti.

Lasīt vairāk

'Laimas' šokolādes fondants ar smiltsērkšķu gēlu

Pazīstamā šefpavāra Raimonda Zommera šokolādes fondanta recepte - šo desertu nule kā baudīja starptautiskās saldumu izstādes "ISM 2014" Ķelnē apmeklētāji, kas viesojās saldumu ražotāja "Laima" stendā.

Lasīt vairāk

Janas Duļevskas smiltsērkšķu rudens kokteilis

Foto: Publicitātes foto

Populārā TV šovu vadītāja un humoriste Jana Duļevska piedāvā veselīga vitamīnu kokteiļa recepti, kas palīdzēs saglabāt stipru veselību laikā, kad šķiet – no vīrusa izvairīties neizdosies.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!