Foto: Shutterstock
Pavasaris ir laiks, kad cilvēkus aicina lutināt sevi ar zaļumiem un vitamīniem, kas atrodami dabā. Ne visiem ir iespēja šajā laikā tikt pie svaigām bērzu sulām, nātrēm vai gārsas, un pēc vitamīnu lādiņa ir jālūko veikalu plauktos. Pavasaris ir īstais laiks, lai uzturā iekļautu sparģeļus, jo tieši pašlaik ir to sezona.

Eksotiskais un neizzinātais dārzenis ir ne vien viegli pagatavojams, bet arī ļoti vērtīgs. Tas ir bagāts dažādām minerālvielām, vitamīniem un citām vērtīgām vielām. Sparģeļi var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmas darbību, ir ieteicami grūtniecēm, lai mazuļa gaidīšanas periodā uzņemtu visu nepieciešamo, kā arī sirds un asinsvadu veselības uzlabošanai. Tāpat sparģeļos ir vielas, kas var palīdzēt atvieglot paģiras un uzlabot seksuālo dzīvi.

Sparģeļi, lai arī salīdzinoši maz lietoti, ir viegli pagatavojami, turklāt tos iespējams pagatavot ļoti dažādos veidos. Jāņem gan vērā, lai sparģeļi labi garšotu, ir jāprot tos ne tikai gardi pagatavot, bet arī pareizi izvēlēties. Šajā rakstā vari uzzināt, kā atrast svaigākos un labākos sparģeļus pagatavošanai.

Vitamīniem un minerālvielām bagāts dārzenis

Foto: Shutterstock

Sparģeļi ir vieni no uzturvērtības ziņā sabalansētākajiem dārzeņiem, norāda "Web Md". Tas ir lielisks folijskābes, kālija, šķiedrvielu, tiamīna (B1 vitamīns), kā arī dažādu vitamīnu, piemēram, A, B6 un C. Jāpiebilst, ka sparģeļos ir arī ļoti maz kaloriju, kas šo dārzeni padara pievilcīgu to cilvēku acīs, kas vēlas atbrīvoties no liekā svarā un samazināt dienā uzņemto kaloriju daudzumu.

Viena porcija sparģeļu (pieci sparģeļi) sver nedaudz mazāk par 100 gramiem, un tajā ir tikai 20 kaloriju, raksta "Live Sience". Dārzeņus var ēst gan svaigus, gan termiski apstrādātus, bet jāņem vērā, ka gatavošanas laiks ietekmē to, cik daudz veselība iegūs no sparģeļu ēšanas. Jo ilgāk sparģeļi tiek karsēti, jo vairāk vērtīgo vielu tie zaudē, tāpēc tos ieteicams nepārvārīt vai nepārcept, bet vien noblanšēt.

Sparģeļos vispār nav tauku vai holesterīna, tāpat tajos nav sāls un ogļhidrātu daudzums ir ļoti zems. Piecos sparģeļos ir vidēji divi grami cukura un divi grami olbaltumvielu, 230 miligrami kālija un divi grami šķiedrvielu. Nelielos daudzumos sparģeļos atrodams arī kalcijs un dzelzs.

Pret hroniskām slimībām, libido pacelšanai un paģiru mazināšanai

Foto: Shutterstock
Pateicoties tajos esošajiem vitamīniem, minerālvielām un citām vērtīgām vielām, sparģeļiem piemīt dažādas veselību uzlabojošas īpašības. "Healthline" skaidro, ka sparģeļos ir ļoti daudz antioksidantu, kas palīdz samazināt dažādu hronisku un bīstamu slimību risku. Dārzeņos esošās šķiedrvielas pozitīvi ietekmē gremošanas sistēmas darbību, kā arī samazina sirds slimību, augsta asinsspiediena un cukura diabēta risku.

Sparģeļus ēdienkartē ieteicams iekļaut grūtniecēm, jo to sastāvā ir folijskābe (vitamīns B9), kas nepieciešama veselīgai mazuļa attīstībai. Arī sparģeļos esošais kālijs lieti noder asinsspiediena samazināšanai. Tāpat dārzenis ir ieteicams cilvēkiem, kas cenšas atbrīvoties no liekā svara.

Zaļais, asnam līdzīgais dārzenis satur aminoskābes, kam piemīt urīndzenošas īpašības, norāda "Health". Tas var pozitīvi ietekmēt urīnceļu veselību, samazinot infekciju risku. Sparģeļi ir arī dabīgs afrodīzijs, kas veicina uzbudinājuma rašanos un uzlabo libido. Tāpēc šo dārzeni var droši izmantot, gatavojot romantiskas vakariņas ar mīļotajam cilvēkam. Sparģeļi ieteicami arī pēc ballītēm, kurās ir sanācis aizrauties ar alkohola lietošanu, tajos esošās vielas uzlabos pašsajūtu, kā arī palīdzēs aizsargāt aknu šūnas no alkoholā esošajiem toksīniem.

Noteikti jāatzīmē, ka sparģeļos esošās vielas uzlabo garastāvokli un palīdz samazināt depresijas risku. Tajos esošo vitamīnu B12 un folijskābi nereti iesaka lietot cilvēkiem, kas cieš no depresijas.

Ar veselīgo sparģeli pārspīlēt nav ieteicams

Foto: Shutterstock
Kā jau ar jebkuru vērtīgu dārzeni, augli vai citu produktu, arī ar sparģeļu lietošanu pārspīlēt nevajadzētu, neskatoties uz to, ka tie patiešām nav bīstami vai kaitīgi. "Live Science" skaidro, ka sparģeļu ēšana lielos daudzumos nevar radīt sarežģījumus, kas apdraud dzīvību, bet tā var būt nepatīkama. Ja cilvēks ēd ļoti daudz sparģeļu, ir iespējama gāzu veidošanās vēderā, kā arī nepatīkama un spēcīga urīna smaka.

Tāpat pret sparģeļiem var būt novērojama alerģija. Šādā gadījumā no dārzeņa baudīšanas patiešām labāk atturēties. Cilvēki, kam ir alerģija pret sīpoliem, ķiplokiem, maurlokiem un līdzīgiem augiem, biežāk ir alerģiski arī pret sparģeļiem. Alerģijas simptomi iekļauj iesnas, nātreni, elpošanas grūtības, pampumu mutes apvidū. Ja pēc sparģeļu ēšanas piedzīvo šādus simptomus, iespējams, ka tev ir alerģija un nepieciešama speciālista palīdzība.

Receptes un ieteikumi vienkāršu un gardu ēdienu pagatavošanai

Foto: Shutterstock
Sparģelis patiešām nav ļoti populārs un visiem ļoti labi zināms dārzenis, tā iekļaušana ikdienas uzturā ir ļoti vienkārša, turklāt tos var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā. Piedāvājam ieskatīties "Tasty" recepšu krājumā, iespējams, ka tur atradīsi kaut ko, ko vēlies nobaudīt, un sparģelis kļūs par biežu viesi arī uz tava šķīvja.

Pavasara kraukšķi sparģeļi – kā tos pareizi notīrīt un pagatavot

Foto: Shutterstock

Sparģeļus var sagatavot dažādos veidos: tvaicēt, vārīt, grilēt cept cepeškrāsnī un pat marinēt, bet mazos, jaunos dzinumus var izmantot svaigus salātos. Pareizi sagatavoti, tie ir ļoti gardi, viegli kraukšķīgi un no tiem var kļūt teju atkarīgs. Kā izvēlēties labākos dzinumus, kā tos sagatavot pirms termiskās apstrādes un cik ilgi tos karsēt? Noskaties video un tev nebūs vairs šaubu, kura daļa sparģelim ir ēdama un kura ne tik ļoti.

Lasīt vairāk

Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu

Foto: Shutterstock

Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!

Lasīt vairāk

Pavasara garša burciņā – kā iekonservēt sparģeļus krājumiem

Foto: Shutterstock

Sparģeļu sezona ir jātver, kamēr zaļie un gardie kātiņi pieejami. Sezona sākas aprīļa otrajā pusē, tā kā sparģeļu zupas varam baudīt vēl visu atlikušo pavasari. Tomēr, ja sanācis tikt pie krietnas porcijas, vērts sparģeļus noglabāt arī vēlajiem vasaras, rudens un ziemas mēnešiem. Viens no veidiem – konservēšana.

Lasīt vairāk

Veselīgākām maltītēm: kā pareizi tvaicēt pavasara dārzeņus

Foto: Shutterstock

Pavasarīgos sparģeļus, jaunos cukīni, mazos burkāniņus, brokoļus un citus dārzeņus vērts ēst uz nebēdu. Tos var gan vārīt, gan cept, bet visveselīgākā izvēle būs tvaicēšana. Kā pareizi tvaicēt jaunos dārzeņus, lai katrs tā gabaliņš būtu gatavs un gards?

Lasīt vairāk

Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci

Foto: Shutterstock

Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Dārzeņu grilēšana

Foto: Publicitātes attēls

Dārzeņu grilēšana paver nebeidzamas iespējas, turklāt dārzeņi būs lieliska uzkoda, kamēr turpināt grilēšanu. Piedāvājam dažas vienkāršas grilētu dārzeņu receptes.

Lasīt vairāk

Kā atsvaidzināt apvītušus brokoļus, sparģeļus un citus dārzeņus

Foto: Shutterstock

Lai arī cik rūpīgi mēs neapietos ar pavasarīgajiem dārzeņiem, pēc dienas vai divām, kas pavadītas ledusskapī, arī tie mēdz nedaudz apvīt. Taču tas nebūt nenozīmē, ka brokoļi, selerijas kāti vai sparģeļi nav ēdami. Kā uzfrišināt mazliet apvītušos dārzeņus, lai tie būtu kā svaigi?

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.

Lasīt vairāk

Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu

Foto: Publicitātes foto

Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.

Lasīt vairāk

No lazanjas plāksnēm gatavotie ravioli ar zirnīšiem un sparģeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās gatavotā pildītā pasta ravioli vienmēr būs krietni vien gardāka, kā veikalos pirktā. Pagatavo gardos pildītos makaronus veģetārā gaumē, ar zaļajiem zirnīšiem, rikota sieru un sparģeļiem un atspirdzinošu citrona mērci.

Lasīt vairāk

Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē

Foto: Publicitātes foto

Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Zemā temperatūrā gatavota forele ar sparģeļiem un cukurzirņiem

Veselīga recepte nesteidzīgākai dienai un kādai īpašai maltītei. Bietēs marinētā forele pārsteigs ne tikai ar koši rozā krāsu, bet arī ar neticami maigu garšu.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!