Foto: Shutterstock
Latvieši paši sevi smejoties sauc par kartupeļu tautu. Nevar noliegt šo pašmāju dārzeni mēs labprāt liekam klāt visur – zupās, pankūkās, salātos, otrajos ēdienos un, kurš zina, varbūt kādai saimniecei ir zināms arī deserts, kura galvenā sastāvdaļa ir kartupelis. Neskatoties uz to, ir cilvēki, kas apzināti izslēdz no uztura šo pašmāju pērli, jo uzskata, ka no tā var pieņemties svarā. Kādas ir kartupeļa labās īpašības un kāpēc, to patērējot, jāievēro mērenība, stāsta uztura speciālistes Jeļena Pavlova un Signe Rinkule.

Kartupeļu talkas Latvijā šobrīd rit lielā sparā. Kaut šis dārzenis jau gadsimtiem ilgi ir bijis viens no populārākajiem produktiem uz latviešu galda, tas tā nav bijis vienmēr. Latvijā par kartupeļu audzēšanas sākumu tiek uzskatīti 1740.-1760. gadi. No tā laika līdz pat 1800. gadam kartupeļi tika uzskatīti par muižnieku ēdienu, bet jau pēc 1840. gada šie dārzeņi masveidā iekaroja Latvijas lauku platības, vēstīts portālā "Mūsmāju dārzeņi".

Kartupelis ir ogļhidrātu avots, kas ir bagāts ar cieti. Vārīts, vidēja izmēra kartupelis satur aptuveni 70 kilokalorijas, 1.5 gramus olbaltumvielu, aptuveni 15 gramus ogļhidrātu, nelielu daudzumu – 1,5 gramus – šķiedrvielu un ļoti mazu daudzumu tauku, kas nesasniedz pat vienu gramu, atklāj Pavlova.

Šis dārzenis ir arī labs minerālvielu avots. "Visvairāk tajā ir kālijs, mazākos daudzumos kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, cinks, varš, selēns, nātrijs," skaidro uztura speciāliste.

Tāpat kartupelī ir dažādi B grupas vitamīni, izņemot B12, un C vitamīns. "Jo jaunāks kartupelis, jo vairāk C vitamīna tajā būs," viņa piebilst. Vidēji ar mizu vārītā kartupelī ir 10 miligrami C vitamīna.

Daudzi cilvēki par labo īpašību kartupelī uzskata arī to, ka tas ir vietējais Latvijas produkts. Šo pašmāju produktu var ēst ne tikai siltu, bet arī atdzesētu, tad tajā veidojas rezistentā ciete, kas ir barības viela mūsu "labajām" zarnu baktērijām.

Atšķirības starp saldo un parasto kartupeli


Foto: Shutterstock

Saldo kartupeli vislabāk var atpazīt pēc tā oranžās iekšpuses un saldās garšas. Taču tās nav vienīgās lietas, kas to atšķir no parastā kartupeļa.

Uzturvērtības ziņā saldais kartupelis ir vērtīgāks, tajā ir aptuveni 100 kilokalorijas uz 100 gramiem. Tajā ir nedaudz vairāk šķiedrvielu, minerālvielu, piemēram, trīs reizes vairāk kalcija un divas reizes vairāk dzelzs, un vitamīnu, piemēram, C un E vitamīns. No beta-karotīna, kas piešķir saldajam kartupelim tā oranžo krāsu, mūsu organismā veidojas A vitamīns. Tāpat saldajā kartupelīt ir tikai 0,05 grami tauku.

Visu augstāk minēto iemeslu dēļ, uztura speciālistes ieteiktu biežāk ikdienas ēdienkartē iekļaut tieši saldo kartupeli. Jāpiemin arī fakts, ka ir cilvēki, kas garšas ziņā dod priekšroku tieši saldajam kartupelim.

Vairāk par to, kas vērtīgs saldajā kartupelī, un kā to gardi pagatavot, lasi šajā rakstā.

Viss labs, kas ar mēru

Foto: SIA "Aloja Agro"
Ir cilvēki, kas apzināti izvairās no kartupeļu lietošanas ikdienā, jo uzskata, ka no tiem var uzbaroties. Taču, gluži kā jebkuru citu produktu, arī kartupeli, ēdot ar mēru, uzbaroties būs grūti. "Ja kartupelī uz 100 gramiem ir aptuveni 70 kilokaloriju, tad griķos, rīsos vai makaronos ir vidēji 300 kilokaloriju uz 100 gramiem, tāpēc svarīgākais daudzums, kuru mēs apēdam," skaidro Rinkule.

Uztura speciālistes iesaka dienā ēst ne vairāk par divām porcijām kartupeļu, kas ir aptuveni divi līdz trīs vidēja izmēra kartupeļi. Kaut uztura piramīdā kartupeli liek pie cieti saturošu produktu grupas, tātad tajā pašā sarakstā, kur putraimus, tas salīdzinājumā ar pilngraudu putraimiem būs mazāk vērtīgs. Šī iemesla dēļ uztura speciāliste iesaka kartupeļu vietā labāk izvēlēties pilngraudu putraimus – griķus, grūbas, miežus, auzas –, sevišķi cilvēkiem, kam ir paaugstināts glikozes līmenis asinīs.

Taču svarīgāk par to, cik daudz tas tiek uzņemts, ir, kā tas tiek pagatavots – vārīts, cepts vai fritēts. "Vārīts kartupelis nesatur daudz kaloriju, bet šo produktu dažkārt papildina ar taukiem, cepot vai pievienojot krējumu," skaidro Pavlova. "Rezultātā produkts tiek padarīts par treknu ēdienu." Arī daudzu iecienītajai kartupeļu biezputrai ir salīdzinoši augsta uzturvērtība, jo kartupelim tiek pievienotas tādas taukvielas kā sviests un piens.

Rinkule uzsver, ka vislabāk būtu vārīt kartupeļus ar visu mizu, tad var uzņemt maksimāli daudz minerālvielu, vitamīnu un šķiedrvielu. Savukārt, ja miza negaršo, tad to pēc vārīšanas var noņemt. Tāpat uztura speciāliste iesaka izvēlēties kartupeļus cept cepeškrāsnī, pievienojot minimālu tauku daudzumu.

Dārzenis virtuvē – gardi kartupeļu našķu un ēdienu receptes

Foto: Shutterstock
Zemāk esam apkopojuši gardas receptes, kas palīdzēs uzturēt tevi formā, iegūt visas kartupelī vērtīgās vielas un liks tavām garšas kārpiņām sajūsmināties. Lai labi garšo!

Kā pagatavot figūrai draudzīgus kartupeļu čipsus bez taukvielām


Kā mikroviļņu krāsnī pagatavot kraukšķīgus bezgrēka kartupeļu čipsus bez taukvielām, skaidro garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Pirmsalgas stāvoklis: 16 lētas gardu krāsnī ceptu kartupeļu receptes

Foto: Shutterstock


Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, nākas īpaši piedomāt par pārtikai atvēlētā ģimenes budžeta racionālu izlietojumu. Šādās reizēs īsts glābējprodukts būs kartupeļi, ko latvieši ne velti jau izsenis godā par otro maizi. Zeltaini apcepti kartupelīši, ko daudzi neatteiktos nobaudīt, pat nakts vidū, ir pagatavojami neiedomājami dažādos veidos. Mēs apkopojām 16 "Tasty" apcirkņos uzietas krāsnī ceptu kartupeļu receptes, kas ļaus bez bažām sagaidīt algas dienu.

Lasīt vairāk

Laša un spinātu sacepums ar kraukšķīgu kartupeļu garoziņu


Brīnišķīgs vakariņu sacepums. Cienīgs, lai pasniegtu nelielās viesībās. Apakšējā kārtā laša gabaliņi pikantā sinepju mērcē, pa virsu raupji saspaidīta kartupeļu biezputra, kas sajaukta ar spinātiem un sakultām olām. Cepoties, veidosies atraktīva un ļoti garšīga sacepuma virsējā kārta. Vēl apetelīgākam izskatam, pa virsu uzkaisi siera skaidiņas, kas kūstot greznos sacepumu. Ja vēlies, vari sacepumu cept vairākās mazās panniņās nevis vienā lielā.

Foto: Shutterstock

Lasīt vairāk

Dievinātais un peltais kartupelis. Deviņas receptes, kas jāizmēģina

Foto: Shutterstock


Laika gaitā kartupelis ir piedzīvojis gan naidu, gan mīlestību, gan nopēlumu un noliegumu, gan, neskatoties uz visu, vēl vairāk mīlestības. Domāju, ka kartupelis ēdājam stimulē laimes un apmierinājuma hormonus, pat, ja ēdājs jūtas vainīgs, ēdot kartupeļus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu zupa indiešu gaumē

Foto: L.Tellgrena


Garšīgā bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena ar prieku piekrita piedalīties BioLoģiski! izaicinājumā – vislielākajā gada "nesezonā" pagatavot gardu zupu no vietējiem produktiem, kas ir bioloģiski sertificēti. Izaicinājuma ietvaros tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, kas tika papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām

Lasīt vairāk

Omlete ar zaļajiem zirnīšiem un rīvētiem kartupeļiem

Foto: Shutterstock


Omlete brokastīs ir klasika, bet tā ir arī visātrāk pagatavojamā uzkoda slinkā svētdienā vai aizņemtas dienas steigā. Izmēģini gardo un vienlaicīgi ātri pagatavojamo omleti ar saldētiem zirnīšiem un kartupeļiem. Papildini to ar kariju un iegūsi austrumniecisku garšas buķeti, kuru īpaši izcels kinzas zaļumiņi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!