Foto: Shutterstock

Bieži dzirdams apgalvojums, ka piens vairāk domāts bērniem, lai tie augtu veseli un stipri. Pieaugušie nereti aprobežojas vien ar pienu pie kafijas, nezinot, ka šis produkts patiesībā ir ļoti svarīgs jebkurā vecumā. Uztura speciāliste Inga Pūce atspēko maldīgus priekšstatus par pienu un norāda vairākus iemeslus, kādēļ cilvēkam dzert pienu nepieciešams visa mūža garumā.

Piens ir labs uzturlīdzeklis, kas satur ļoti svarīgas olbaltumvielas ar visām neaizstājamām aminoskābēm. Tajā ir ap 100 dažādu cilvēka organismam vajadzīgu uzturvielu, tai skaitā kalcijs un vērtīgi vitamīni.

"Latvijas platuma grādos cilvēkiem trūkst saules, kas ir labākais D vitamīna avots. Šis vitamīns stiprina imūnsistēmu un kopā ar pienā esošo kalciju rūpējas par kaulu veselību, turklāt tas ietekmē gēnus, kas atbild par dažādām slimībām. Piemēram, zinātnieki ir izpētījuši, ka risku saslimt ar ļaundabīgo audzēju varētu samazināt uz pusi, ja tiktu pietiekamā daudzumā uzņemts D vitamīns, kas atrodams arī pienā. Tā trūkums organismā var būt arī viens no liekā svara iemesliem," saka uztura speciāliste. Ja D vitamīna trūkst, jādomā, kā to pienācīgi uzņemt ar uzturu, jāpēta etiķetes un jāskaita līdzi. Piemēram, glāze (200 mililitri) piena satur 30 procentus no ieteicamās D vitamīna dienas devas pieaugušam cilvēkam.

Pienu ir vērtīgi iekļaut kā lielāku bērnu, tā arī pieaugušo cilvēku ēdienkartē, uzsver Pūce. Ja ir piena cukura jeb laktozes nepanesība, tad to var aizvietot ar pienskābiem produktiem, piemēram, rūgušpienu, paniņām, kefīru vai jogurtu.

Piens ir īpaši svarīgs:

  • Bērniem līdz skolas vecumam, jo tas ir vērtīgs olbaltumvielu, D vitamīna un kalcija avots. Bērna gremošanas sistēma daudz vieglāk pārstrādā piena, nevis gaļas olbaltumvielas. Kalcijs nepieciešams kauliem, un vislabāk tas, starp citu, uzsūcas tieši no treknāka piena. Ņemot vērā Latvijas klimatisko zonu, dzīvesveidu, ēšanas ieradumus un stresa līmeni sabiedrībā, mazajiem līdz skolas vecumam ieteicams lietot divas līdz trīs glāzes šķidro piena produktu (vislabāk svaigpiena, paniņu vai kefīra) dienā.
  • Grūtniecēm, jo tas palīdz uzturēt sārmainu vidi organismā un nodrošina kalcija devu, kas īpaši svarīga pēdējā trimestrī, kad auglim attīstās kaulu sistēma. Ja topošā māmiņa to neuzņems pietiekamā daudzumā ar uzturu, tad var nopietni ciest viņas kaulu, zobu un matu veselība, jo bērns iztukšos grūtnieces iekšējās kalcija rezerves. Dienā vajadzētu uzņemt trīs kalcija porcijas (viena porcija ir 200 mililitri piena vai skābpiena, 30 grami siera, 150 grami pilnpiena biezpiena). Kalcija līmeni asinīs regulē jau minētais D vitamīns.
  • Vecākiem cilvēkiem un sievietēm menopauzes vecumā, kad organisms stipri pārskābinās. Kalcijs ir viena no spēcīgākajām minerālvielām, kas piedalās organisma pH līdzsvara uzturēšanā. Turklāt glāze silta piena pirms gulētiešanas veicina melatonīna izdalīšanos, kas atbild par miega kvalitāti. D vitamīns savukārt stiprina imūnsistēmu, kas uz vecumu mēdz darboties gausāk.
  • Sportistiem, kam ieteicams uzņemt vismaz 3–4 piena produktu porcijas dienā, jo lielas fiziskās slodzes dēļ organisms pārskābinās. Tas savukārt ir iemesls dažādām muskuļu un kaulu problēmām, kā arī imunitātes traucējumiem.
  • Cilvēkiem, kuri strādā vidē, kur ir paaugstināts ķīmiskais piesārņojums, jo piens ir izcils atindētājs.
  • Sievietēm, kurām ir neauglība vai novirzes hormonālajā sistēmā, jo piena tauki ir sieviešu dzimumhormonu priekšteči.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!