Foto: Panther Media/Scanpix
Ar kakla sāpēm šobrīd saskaras daudzi. Viens no veidiem, kā no tām ātrāk atbrīvoties, ir kakla skalošana. "Rutks" apkopoja līdzekļus, ko šim nolūkam var izmantot.

Mandeles darbojas kā filtrs, aizturot nelabvēlīgās baktērijas, kas iekļuvušas mutē. Diemžēl nereti tas beidzas ar to, ka baktēriju dēļ iekaist pašas mandeles un sākas strutojošā angīna.

Angīnai var būt dažādas smaguma pakāpes, līdz ar to arī simptomi var atšķirties. Parasti mandeles ir pietūkušas un apsārtušas, tajās var būt redzami strutu "korķi", jūtamas stipras kakla sāpes, kas pastiprinās, norijot siekalas, ēdienu vai dzērienu. Ir paaugstināta temperatūra un vispārējs vājums. Var būt arī palielināti un sāpīgi kakla limfmezgli, galvas un locītavu sāpes, norāda "Zdorovie".

Angīnas ārstēšanu noteikti jāuztic ārstam, jo ielaistai vai nepareizi ārstētai angīnai var būt ļoti nepatīkamas sekas, piemēram, locītavu, sirds vai nieru iekaisums, vēstī "Inhalators". Ja skārusi smaga angīna, visticamāk, ar kakla skalošanu vien nebūs līdzēts, un būs nepieciešama antibiotiku lietošana. Taču, ja ir vien viegls kakla iekaisums, ar cītīgu kakla skalošanu var izdoties atbrīvoties no slimības.

Kakla skalošana ir vērtīga ar to, ka attīra rīkli un mandeles no aplikuma un slimības izraisītājiem, kā arī mazina sāpes.

Ko izmantot?

  • Klasisks līdzeklis, kas pārceļojot no paaudzes paaudzē jau pierādījis savu efektivitāti, ir sālsūdens. Pusglāzē silta ūdens izšķīdina pustējkaroti sāls un ar šķīdumu pāris minūtes skalo rīkli.
  • Kakla skalošanai var izmantot mārsila, salvijas vai kliņģerītes uzlējumus, jo tiem piemīt dezinficējošas īpašības.
  • Efektīvs līdzeklis ir kālija permanganāta šķīdums. Tautā kālija permanganātu dēvē vienkārši par zilajiem jeb lillā graudiņiem. Glāzei silta ūdens nepieciešams pievienot vien dažus kālija permanganāta graudiņus. Maisot graudiņi rūpīgi jāizšķīdina ūdenī, jo veseli var apdedzināt jau tā iekaisušo kakla gļotādu. Kaklu skalot ieteicams trīs līdz četras reizes dienā.
  • Kā antibakteriālas, tā kakla gļotādu dziedējošas īpašības piemīt melno ķimeņu eļļai. Ja sāp kakls, īsi pirms gulētiešanas iedzer ēdamkaroti ķimeņu eļļas un dažas minūtes nenorijot paturi rīklē, azliet paskalinot. Ķimeņu eļļa iznīcina iekaisumu izraisošos mikroorganismus un nomierina iekaisušo gļotādu. Ja noķer pašu slimības sākumu, no kakla iekaisuma var tikt vaļā pat ar vienu šādu procedūru.
  • Nevienam nav noslēpums, ka efektīvs līdzeklis pret saaukstēšanos ir ķiploks, kas satur fitoncīdus jeb tā dēvētās dabiskās antibiotikas. Ļoti labi ir ik pa laikam apēst ķiploka daiviņu, to rūpīgi sakošļājot un ilgāk paturot mutē, taču vari arī pagatavot ķiploku ūdeni: 100 gramus ķiploku sasmalcini, aplej ar pusglāzi istabas temperatūras ūdens, sešas stundas ļauj nostāvēties, tad izkās. Ar iegūto uzlējumu skalo kaklu.
  • Ķiplokūdens vietā var lietot arī kurkumas ūdeni, kam ir līdzīga iedarbība. Kurkumas pulveris, kas atrodams veikalu garšvielu plauktos, darbojas gluži kā dabas dota antibiotika, nonāvējot iekaisumu izraisošos baciļus. Kakla skalošanai glāzē ūdens ieteicams izšķīdināt tējkaroti sāls un tikpat kurkumas pulvera.
  • Var uzjaukt arī spēcīgāku baciļu "jifti" – sāls, sodas un joda šķīdumu. Glāzē silta ūdens ieber pa pustējkarotei sāls un sodas, piepilina dažus pilienus joda. Rūpīgi samaisa. Kaklu ar šādu šķīdumu iesaka skalot ik pēc divām stundām.
  • Aptiekās nopērkamas daudz un dažādas ūdenī šķīdināmas tabletes un pulverīši kakla skalošanai. Tie satur tādas antibakteriālās vielas kā furagīns vai hlorheksidīns. Tableti vai pulverīti izšķīdina glāzē silta ūdens un lieto šķīdumu kakla skalošanai. Lietošanas biežumu jāskatās instrukcijā.

Svarīgi!

Ar regulāru skalošanu ik pēc stundas vai divām no mutes un rīkles dobuma tiek izskaloti kakla sāpju izraisītāji. Tomēr jāatceras, ka jau tā iekaisušo gļotādu nevajadzētu pārlieku kairināt, taisot ļoti stipru vai karstu šķīdumu kakla skalošanai, kā arī skalojot kaklu pārāk bieži.

Ar tautas līdzekļiem kakla sāpju mazināšanai vari iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!