Foto: iStock
Ingvers ir viens no retajiem superproduktiem, ko arī speciālisti nebaidās tā saukt. To bieži izmanto saaukstēšanās ārstēšanai un profilaksei, bet tam piemīt arī virkne citu vērtīgu īpašību. Gaišā sakne noder cīņā ar sliktu dūšu, mazina iekaisumu un muskuļu sāpes. Drēgnais un nepatīkamais rudens, kad šķiet, ka saaukstēšanās ir nenovēršama – ir īstais laiks, lai šo vērtīgo veselības sakni iekļautu savā uzturā.

Ingveru ir iespējams izmantot gan kā garšvielu dažādiem ēdieniem, gan pamatu veselīgiem un sildošiem dzērieniem, ar ko sevi palutināt garajos vakaros. Ingveru mēdz arī marinēt, lai ēstu kopā ar suši vai citiem ēdieniem. Iespēju patiešām ir daudz, tikai der paturēt prātā, ka asās garšvielas lietošana uzturā pārmērīgos daudzumos var nenākt par labu, un, ja to ēd, nevajadzētu dienas laikā uzņemt vairāk par pāris gramiem ingvera.

Pret saaukstēšanos, vēdergraizēm sliktu dūšu un citām kaitēm

Foto: Shutterstock
Sildošo ingveru ļoti daudzi izmanto, lai cīnītos ar saaukstēšanos un dažādām vīrusu izraisītām slimībām, tomēr tā pielietojums ir ievērojami plašāks. "Web Md" norāda, ka šo vērtīgo sakni izmanto arī cīņai ar vēdergraizēm un sliktu dūšu. Turklāt tas palīdz uzveikt nelabumu arī tad, ja tā cēlonis nav saistīts ar gremošanas sistēmas un kuņģa darbību.

Ir izpētīts, ka šī sakne ir efektīvs līdzeklis, lai atvieglotu menstruālās sāpes. Pateicoties vielām ingvera sastāvā, kas mazina iekaisumu, tā noderēs gandrīz jebkurā situācijā. Ingvers mazina artrīta simptomus, muskuļu un locītavu sāpes, cīnās pret galvassāpēm. Tāpat tas mazina dedzināšanas sajūtu, pazemina cukura un holesterīna līmeni asinīs, samazina Alcheimera slimības riskus un aizkavē trombu veidošanos.

Arī "Healthline" norāda, ka šim superproduktam piemīt arī daudz citu vērtīgu īpašību. Tas uzlabo sirds veselību, palīdz cīnīties ar hronsikām gremošanas sistēmas problēmām. Tāpat ingvera saknē esošās vietas var palīdzēt samazināt vēža risku, uzlabo atmiņu un palīdz cīņā ar infekcijām.

Kādos gadījumos ingveru lietot piesardzigi

Foto: Shutterstock

Lai arī ingvers ir patiešām veselīgs un vērtīgs produkts, ir reizes, kad ar tā lietošanu jābūt piesardzīgiem. Uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka, vadoties pēc pētījumiem, pieaugušam cilvēkam dienas laikā nevajadzētu uzņemt vairāk par četriem gramiem ingvera saknes. Pāris tasītēs tējas, kam pievienota šī sakne par ļaunu nenāks, jo pēc tās izdzeršanas ingvers notiesāts parasti netiek.

"Vairumam cilvēku ingvers nekādas blakusparādības neizraisīs, taču īpaša uzmanība būtu jāpievērš grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām, kā tas ir ar teju jebkuru produktu attiecīgajā dzīves posmā," norāda Kataja, "tiem, kas lieto asinsreci veicinošus preparātus, arī nevajadzētu pārspīlēt ar ingvera daudzumu uzturā, jo tas var palielināt asiņošanas risku."

Speciāliste norāda, ka uzmanīties vajadzētu arī diabēta slimniekiem, jo ingvers pazemina glikozes līmeni asinīs. Ja lieto ingveru, pievērs lielāku vērību uzņemtajām insulīna devām.

"Tāpat ingvers var arī iedarboties ar medikamentiem, kas paredzēti asinsspiediena samazināšanai. Krūze ingvera tējas noteikti nekādu skādi nenodarīs, taču, ja no ingvera tiek spiesta sula, ko atšķaida ar citām sulām, vai arī tiek lietoti ingvera pulveri vai ekstraktu saturoši uztura bagātinātāji, tad gan augstāk minētie brīdinājumi ir jāņem vērā," skaidro speciāliste.

Ingvera lietošanai var būt arī dažas nepatīkamas blakus parādības, norāda "Web Md". Tas var veicināt gāzu veidošanos, izsitumus, dedzināšanas sajūtu un grēmas, kā arī kairinājumu mutē.

Ingvers ne tikai tējā: ieteikumi saknes izmantošanai uzturā

Foto: Shutterstock

Viena no populārākajām receptēm ar ingveru saaukstēšanās laikā ir ingvera tēja ar medu un citronu. Lai tēja būtu asāka un tai vajadzētu mazāk ingvera, sakni ieteicams ļoti smalki sakapāt vai pat sarīvēt. Sagriezto sakni pārlej ar ūdeni un, kad tēja ir pietiekami atdzisusi, lai to dzertu, tai pievieno medu un citronu pēc garšas. Citronu un medu var pievienot arī karstam dzērienam, bet tad abi šie produkti zaudēs daļu no savām vērtīgajām īpašībām.

Ingvera tēja gan nav vienīgais veids, kā šo sakni lietot uzturā. To var marinēt, pievienot dažādiem ēdieniem un dzērieniem. Lūk, daži ieteikumi ingvera izmantošanai, kā arī gardu un veselīgu ēdienu un dzērienu receptes.

Kā uzglabāt ingveru, lai to lietotu pēc iespējas ilgāk?


Foto: Shutterstock
Līdz ar pirmajām ziemas vēsmām un sakritušajām sniegpārslām daudzās virtuvēs ingvers kļūst par pastāvīgo iemītnieku. To baciļu aizbaidīšanai varam pagatavot karstā tējā vai vienkārši pierīvēt klāt kādai ķirbju zupai. Bet, kur uzglabāt iesākto ingvera saknes gabaliņu, lai to varētu izmantot pat pāris nedēļas?

Lasīt vairāk

Video padoms: Kā veikli nomizot ķeburaino ingveru

Foto: Shutterstock

Reizēm ingvers ir tik ķeburains, ka nevar saprast, kā to notīrīt, neizmetot pēc tam pusi no saknes ar visām mizām atkritumu tvertnē. Ja vēl neesi atklājis vislabāko metodi, aizlienē kādu no šiem diviem padomiem ingera ķidāšanā.

Lasīt vairāk

Rabarberu–ingvera kefīrkūka ar vaniļas mērci

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama kefīra–rabarberu kūka, ko īpaši gardu padara ingvera sildošais aromāts un krēmīga vaniļas mērce.

Lasīt vairāk

Citronu, medus un ingvera marmelāde

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda citronu marmelāde, kas būs īpaši piemērota kādai maizītei vai cepumam pie tējas. Turklāt svētdienas pankūkas būs vēl gardākas, ja pildījumā ieklāsi marmelādi.

Lasīt vairāk

Veselīgais un pikantais ingvers – kā to sagatavot izmantošanai

Foto: Shutterstock

Laikā, kad jāuzmanās no katra baciļa, ingvers ir viens no tiem produktiem, ko vērts izmantot vai katru dienu. Ķeburaino sakni visvieglāk, protams, ir pievienot kādai karstajai citronu un medus tējai. Taču ir vēl tik daudz dažādu veidu, kā likt lietā šo sastāvdaļu. Bet pirms tam vērts saprast – kā sakni sagriezt un kuriem ēdieniem tā vislabāk derēs.

Lasīt vairāk

Karstais piens ar kanēli, ingveru un medu

Foto: Shutterstock

Sildošs dzēriens tiem, kurus nomāc ziemas saaukstēšanās – piens ar kanēli, medu un ingveru. Ja netīk pārāk salds dzēriens, medu pievieno mazāk.

Lasīt vairāk

Saldeni pikantā suši piedeva – kā mājās pagatavot marinētu ingveru

Foto: Shutterstock

Āzijas virtuves kulta ēdiens suši jau labu laiku ir iekarojis arī latviešu ēdāju simpātijas – reti kurš vairs nav baudījis suši gabaliņus, kas pasniegti uz skaista šķīvīša ar sojas mērci, aso vasabi pastu un porciju marinētu rozā ingvera šķēlīšu, kas pirmajā mirklī atgādina kāpostus. Marinēto ingveru paši japāņi dēvē par "gari" – rozā ingvera gabaliņi ir viena no svarīgākajām suši maltītes piedevām. Taču "gari" var atrast arī pielietojumu citās maltītēs un pat paša rokām iemarinēt mājās. Kā to paveikt?

Lasīt vairāk

Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.

Lasīt vairāk

11 spēcinoši dzērieni, kas palīdzēs ātri sasildīties un uzveikt saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Pirmais sniedziņš nu ir sagaidīts, bet līdz ar to varam pasludināt par atklātu arī pilošo degunu un slapjo kāju sezonu. Rūpējoties par tavu labsajūtu, "Tasty" neizsīkstošajos padomu krājumos sameklējām 11 spēcinošus dzērienus, kas palīdzēs tev sasildīties un, ja nepieciešams, arī uzveikt pirmos saaukstēšanās simptomus.

Lasīt vairāk

Ingvera un medus cepumi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigi un garšīgi medus un ingvera cepumiņi no sviesta un miltu mīklas. Ēd kamēr vēl svaigi, kopā ar tasi tējas, kafijas vai piena.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem

Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!