Foto: Shutterstock

Divas līdz četrpadsmit dienas pirms mēnešreizēm daudzas sievietes kļūst nomāktas un raudulīgas, citas – viegli aizkaitināmas un pat agresīvas. Apkārtējie bieži vien nespēj saprast, kāds ir piepešo pārvērtību iemesls, prāto, ko nelāgu nodarījuši. Bet zinātāji līdzjūtīgi jautā – PMS? Aiz šīs burtu kombinācijas slēpjas pirmsmenstruālais sindroms, kam raksturīgs lērums citu simptomu. Trīs speciālisti skaidro, kā nepatīkamās sajūtas mazināt.

PMS var būt gan emocionāli, gan fiziski simptomi. Vienas no izplatītākajām ir biežas garastāvokļa svārstības un pastiprināta emocionalitāte. Var būt nervozitāte un grūtības koncentrēties. Daža dāma mājiniekus pārsteidz ar nesavaldību un spējiem dusmu izvirdumiem.

Bieži vien šajās dienās āda kļūst taukaināka, parādās pinnes, arī mati ātrāk sataukojas.

Pirmsmenstruālajā periodā organismā uzkrājas šķidrums, tāpēc svari rāda mazliet lielāku skaitli nekā parasti un tievētājas jūtas ļoti apbēdinātas. Visbiežāk svara pieaugums nepārsniedz divus kilogramus, tomēr tas var būt arī lielāks. Šķidrumam uzkrājoties, mēdz veidoties sejas, kāju vai roku tūska. Krūtis var piebriest un kļūt jutīgas.

Daudzām šajā periodā ir teju neremdināma apetīte. Var būt milzīga kāre pēc saldumiem.

Vienu nomoka nogurums un miegainība, citu gluži pretēji – trauksmainība un grūtības aizmigt. Iespējamas spēcīgas galvassāpes. Diskomfortu mēdz sagādāt vēdera pūšanās, caureja vai aizcietējumi.

Ir sievietes, kurām simptomi ir tik mokoši, ka traucē normāli strādāt un komunicēt ar apkārtējiem.

Ginekoloģe, homeopāte: iespējams, sieviete ilgojas pēc bērniņa

"Nepatīkamo simptomu pamatiemesls ir krasas hormonu līmeņa svārstības pirms mēnešreizēm. Šajā laikā paaugstinās estrogēnu un progesteronu līmenis, taču tie organismā izdalās pulsveidā, tāpēc vienubrīd ir liels hormonu līmeņa pacēlums, bet jau nākamajā – kritums. Ar to izskaidrojama garastāvokļa biežā maiņa," stāsta ginekoloģe reproduktoloģe un homeopāte Oksana Babula.

"Simptomi ir atkarīgi no tā, kuri hormoni ir pārsvarā. Ja dominē progesteroni, ir nomāktība un raudulīgums. Sievietei pēkšņi šķiet, ka viņu neviens nemīl. Ir pastiprināta nosliece uz šķidruma uzkrāšanos organismā, tūsku, krūšu jutīgumu. Svars var pieaugt pat par četriem pieciem kilogramiem. Kājas ātri nogurst un var sāpēt. Bieži vien ir vispārējs nespēks.

Savukārt, ja prevalē estrogēni un androgēni, sievieti burtiski velk uz kašķi. Viņa ir nesavaldīga, viegli aizkaitināma, var sākt kliegt. Starp citu, šķiršanās visbiežāk notiek tieši PMS laikā. Tāpat šajā periodā mammas mēdz saasināti uztvert nenozīmīgas bērnu sūdzības un nepamatoti izsaukt ātro palīdzību, jo ir nemierīgākas, vairāk uztraucas. Pētījumi liecina, ka PMS bieži piemeklē lielpilsētā dzīvojošas sievietes ar augstāko izglītību, kuras daudz strādā un cieš no stresa. Lielākoties tās ir garīgā darba veicējas, sievietes augstos un atbildīgos amatos. Ir teorija, ka šis sindroms saistāms ar stresu un psiholoģisko pārslodzi. Daudzas ir novērojušas, ka simptomi ir smagāki, ja šajā laikā piedzīvo lielu spriedzi.

PMS iemesls var būt arī sievietes ilgas pēc bērniņa, kas dažkārt pat ir neapzinātas, apslēptas zemapziņā. Tuvojoties mēnešreizēm, sieviete ar skumjām apjauš, ka iespēja tikt pie mazulīša palaista garām. Ne velti ir teiciens, ka mēnešreižu laikā dzemde raud par to, ka nav iestājusies grūtniecība. PMS biežāk raksturīgs sievietēm, kurām bērnu nav vai ir tikai viens, gribētos vēl kādu, bet aizņemtības vai finansiālu apsvērumu dēļ nevar atļauties. Sievietēm, kurām ir vairāki – trīs vai četri – bērniņi, PMS parasti nav. Dažām manām pacientēm simptomi ir pilnībā izzuduši pēc pirmajām vai atkārtotajām dzemdībām. Statistika liecina, ka līdz 30 gadiem nepatīkamās sajūtas ir gandrīz 25% sieviešu, bet pēc tam jau vairāk nekā 50%, iespējams, tāpēc, ka šajā vecumā bioloģiskais pulkstenis sāk tikšķēt aizvien straujāk.

Daļai sieviešu PMS var izpausties kā organisma reakcija uz bailēm no neplānotas grūtniecības – tā notiek, ja ikreiz ļoti uztraucas, vai sagaidīs menstruācijas.

Pētījumos noskaidrots, ka šis sindroms bieži vien raksturīgs sievietēm, kuras cieš no migrēnas, paaugstināta asinsspiediena vai alerģiskām reakcijām. Ir teorija, ka PMS iemesls ir organisma alerģija pret paša hormoniem, kas pastiprinās, paaugstinoties to līmenim.

Tāpat simptomi var kļūt izteiktāki pēc gripas vai kādas ginekoloģiskas infekcijas pārslimošanas.

Taču PMS nav nemaz tik slikts. Ja sieviete stāsta par ļoti izteiktiem simptomiem, ginekologs reproduktologs priecājas, jo pat bez hormonālām analīzēm ir pilnīgi skaidrs, ka viņai notiek ovulācija. Ja PMS nav, iespējams, ir problēmas ar auglību. Protams, arī sievietēm, kurām ar reproduktīvo veselību viss ir kārtībā, nereti nav nekādu sliktu izpausmju, vai viņas tām vienkārši nav pievērsušas uzmanību," stāsta daktere.

Ieteikumi

* PMS iespējams novērst, lietojot hormonālo kontracepciju, jo tās ietekmē hormonu līmenis visu laiku ir nemainīgs, nav krasu svārstību.

* Ja bail no neplānotas grūtniecības, vislabākais nomierinošais līdzeklis ir droša kontracepcija.

* PMS var ārstēt simptomātiski, piemēram, lietot pretsāpju un nomierinošus līdzekļus.

* Ja cēlonis ir psiholoģisks, simptomi var mazināties vai izzust, apmeklējot psihoterapeitu.

* Kaut gan loģiskāka šķistu pretēja rīcība, lai mazinātu tūsku, pirmsmenstruālajā periodā jādzer daudz ūdens – ne mazāk kā pusotra litra dienā. Tas izskalo no organisma uzkrājušās šlakvielas, kas veicina tūsku.

* Jāsamazina sāls patēriņš, jo grams kristālisko graudiņu organismā piesaista litru ūdens.

* PMS iespējams novērst ar homeopātiju. Netradicionālajai ārstniecības metodei nav konkrētu medikamentu, kas derētu ikvienai, kā, piemēram, analgīns pret galvassāpēm. Preparātu piemeklē pēc pacientes rakstura. Piemēram, ja sieviete ir ļoti pedantiska, derēs viens, bet, ja haotiska, – pavisam cits dabiskas izcelsmes līdzeklis. Tie neiedarbojas konkrēti uz hormonālo sistēmu, bet gan harmonizē visu organismu, līdz ar to mazinot PMS simptomus.

* Dodoties pie homeopāta, jāsamierinās, ka viņš var uzdot ļoti intīmus jautājumus, piemēram, kādas ir jūsu attiecības ar vīru, kāda ir jūsu seksuālā dzīve un libido, vai patīk, ka jūs samīļo, vai gluži otrādi – nevarat izturēt pieskārienus? Tikai atbildot uz tiem godīgi, iespējams atrast vajadzīgo preparātu.

* Homeopātijā ir tūkstošiem medikamentu, un diemžēl ne vienmēr uzreiz izdodas atrast īsto. Daudzas sievietes slēpj savu patieso būtību. Nereti izrādās, ka, piemēram, aiz skarbas, atturīgas biznesa lēdijas tēla slēpjas ļoti maiga, jūtīga sieviete. PMS cēlonis var būt arī iekšējais konflikts. Ar hormonālo kontracepciju ir vienkāršāk, jo visas tabletes atbrīvo no PMS.

* Hormonālās kontracepcijas mīnuss – tā novērš simptomus tikmēr, kamēr to lieto. Pārtraucot terapiju, sūdzības parasti atjaunojas. Turpretī homeopātijas efekts ir ilgstošs, jo tā novērš cēloni.

* Ja simptomi ir viegli un dzīves ritmu neietekmē, nevajag censties tos mazināt. Dažreiz ir labi paraudāt, izteikt partnerim visu, kas sakrājies uz sirds. Sievietei piestāv būt neparedzamai un jūtīgai, jo tieši tas viņu padara par sievieti. PMS patiesībā ir sievišķības pazīme.

Adatu terapeite: jānovērš enerģijas sastrēgumi

"Ķīniešu tradicionālajā medicīnā visas ķermeņa daļas un iekšējos orgānus savstarpēji saista meridiānu sistēma jeb transporta ceļi, caur kuriem plūst enerģija un asinis. Par harmonisku un vienmērīgu plūsmu caur meridiāniem atbild aknu funkcionālā sistēma, kas Rietumu medicīnas izpratnē ietver ne tikai aknas, bet arī hormonālās un veģetatīvās nervu sistēmas daļas. Pirms mēnešreizēm daudzām sievietēm veidojas aknu enerģijas depresija jeb stāze – aknu funkcionālā sistēma vairs nespēj pilnībā veikt savu uzdevumu, un rodas enerģijas sastrēgumi dažādās organisma daļās. Kādā tie var būt vairāk, citā mazāk izteikti, turklāt sastrēgumi var mainīt atrašanās vietu. Ķīniešu tradicionālajā medicīnā tos uzskata par PMS izraisītājiem," stāsta akupunktūras ārste Inese Kokare.

"Pamatiemesls, kāpēc rodas stāze, ir ilgstoša emocionālā spriedze, kas aknu funkcionālo sistēmu padara jutīgāku. Sava loma ir iedzimtībai, proti, cik lielā mērā sieviete ir noturīga pret stresa situācijām, jo ne visām ir PMS.

Otrs iemesls ir ilgstošas kļūdas diētā. Ķīnieši uzskata, ka pārmērīga piena produktu un treknu ēdienu lietošana sekmē flegmas veidošanos. Tas ir patoloģisks substrāts, viens no galvenajiem slimību cēloņiem, ko Rietumu medicīna nepazīst. Flegma ķermenī veido sablīvējumus, kas izraisa orgānu darbības traucējumus un smaguma sajūtu. Kombinācijā ar aknu enerģijas depresiju tā var izraisīt spiedošu sajūtu krūškurvī vai paribē, smaguma sajūtu iegurnī, vēderā vai kājās, spiedošas galvassāpes.

Trešais iemesls, kas PMS var padarīt smagāku, ir pārslodze darbā, jo tā vājina aknu un nieru enerģētiku."

Ieteikumi

* Var doties pie akupunktūras ārsta, kurš noteiks, kuros meridiānos plūsma ir apgrūtināta un kuru orgānu darbība ir traucēta, un atkarībā no tā, stimulējot noteiktus punktus ar adatām, ārstēs.

* Akupunktūra lieti noder PMS ārstēšanā, taču ir grūti prognozēt, cik ilgi efekts saglabāsies. Adatu terapijas ietekmē tiek drenēti meridiāni un atjaunota harmoniska asiņu un enerģijas plūsma. Taču dzīve atkal mēdz ieviest korekcijas. Ja sieviete cieš no stresa vai pārslodzes un ēd nepareizi, organisma enerģētiskais līdzsvars atkal var sašūpoties.

* Ja ir tendence uz flegmas veidošanos, jāierobežo piena produktu, treknu ēdienu un aukstas, termiski neapstrādātas pārtikas lietošana uzturā. Vai šī nosliece ir, visprecīzāk var noteikt ārsts, taču cilvēks pats var apskatīt savu mēli, kas akupunktūrā ir ļoti labs diagnostikas instruments. Ja tā ir bāla ar zobu iespiedumiem vai klāta ar biezu, baltu vai dzeltenīgu aplikumu, ļoti iespējams, ka organismā uzkrājusies flegma.

* Ja strādā smagu, stresa pārpilnu un nogurdinošu darbu, kas gandarījumu nesagādā, jāapsver tā maiņa, jo enerģijas resursu pārmērīga tērēšana var beigties ar daudz nopietnākām veselības problēmām nekā PMS.

Ājurvēdas ārste: var mazināt, bet ne novērst

"Ājurvēdā izšķir trīs cilvēku konstitucionālos pamattipus: vāta jeb vējš, pita jeb uguns un kapha jeb zeme. Taču ir cilvēki, kuros vienlīdz spēcīgi izpaužas divu vai pat visu trīs tipu iezīmes," par klasifikācijas pamatiem atgādina ājurvēdas konsultante un ģimenes ārste Ilona Ābele-Šrenka. "Kaphām PMS nav raksturīgs. Ar to saskaras vātas, bet visvairāk – pitas. Viņām PMS ir ierakstīts gēnos, tāpēc pilnīgi likvidēt nepatīkamos simptomus nav iespējams. Taču tie var būt smagāki, apgrūtināt dzīvi gan pašai, gan apkārtējiem, ja organismā izveidojies disbalanss. To novēršot, simptomi, protams, mazināsies.

Vātas tipa sievietes ir ļoti aktīvas, nevar ilgi nosēdēt uz vietas. Vienmēr alkst pēc pārmaiņām un piedzīvojumiem, tāpēc visur iesaistās. Ir diezgan nepastāvīgas savās izvēlēs, nodarbēs un vaļaspriekos. Viņām parasti ir sausa āda, arī tendence uz aizcietējumiem. Vātas ir tramīgas un ļoti emocionālas. Bieži mokās ar grūtībām aizmigt un trauslu naktsmieru. Naktī redz sapņus, kuros notiek kustība – viņas skrien, lec, brauc vai lido, bet no rīta pamostas neizgulējušās, nogurušas. Pārlieku aizraujas ar kafijas dzeršanu, tā sevi pātagojot, jo bieži jūt enerģijas trūkumu. Vātām gremošana ir visai lēna, tādēļ pēc krietnas maltītes jūtas ļoti nogurušas un miegainas.

Pitas tipa sievietes ir ugunīgas gan darbos, gan vārdos. Allaž pārliecinātas, ka viņām ir taisnība. Grib panākt savu par katru cenu. Šerpas komunikācijā, taču tas nenozīmē, ka viņas ir dusmīgas. Kad tiešām sadusmojas, var kļūt agresīvas. Ļoti apķērīgas un mērķtiecīgas. Labas plānotājas. Pieskaroties viņu āda šķiet ļoti silta. Pitas viegli apdeg saulē, bet slikti iedeg. Viņām nepatīk liels karstums – svelmainas vasaras dienas, atrašanās siltajās zemēs un karsēšanās pirtī. Gremošanas uguns ir ļoti laba, taču bieži cieš no gastrīta jeb kuņģa iekaisuma. Ir tendence uz pūtīšu un dažādu izsitumu veidošanos.

Kaphas tipa sievietes ir lēnas, mierīgas, parasti ar palielinātu svaru. Tas ne vienmēr nozīmē, ka viņas ir aptaukojušās. Kaphām ir lieli kauli un locītavas, tāpēc izskatās masīvas. Viņas domā lēni un ir ļoti sievišķīgas, jo tehnisku jautājumu izpratne prasa ilgu laiku, taču, kad informāciju sagremo, to labi patur prātā. Viņas bieži kavē, laikā nenodod darbus un šajā ziņā nav pāraudzināmas. Arī gremošana ir lēna, taču viņām patīk garšīgi paēst, tāpēc ir tendence uz gļotu uzkrāšanos organismā, kas veicina liekā svara veidošanos."

Ieteikumi

* Diemžēl ājurvēdā nav viena preparāta, pēc kura lietošanas PMS kā uz burvja mājienu izzustu uz visiem laikiem. Lai iedarbība būtu paliekoša, ājurvēdai jākļūst par dzīvesveidu.

* Vispirms jādodas pie ājurvēdas ārsta, kurš noteiks konstitucionālo tipu, izmantojot pulsa diagnostiku, apskati un sarunu. Kad viss noskaidrots, jāsāk dzīvot saskaņā ar atbilstīgajām uztura un dienas režīma rekomendācijām. Tieši to neievērošana izraisa disbalansu organismā un paspilgtina PMS simptomus.

* Pašsajūtas tūlītējai uzlabošanai ājurvēdā lieto dažādu augu preparātus. Populārākais hormonālās sistēmas līdzsvarotājs ir šatavari jeb sparģelis, kas pieejams tinktūras, tablešu un pulverīša veidā. Sparģeli var lietot uzturā arī svaigā veidā, taču būtu jāpārtiek gandrīz tikai no tā, lai uzņemtu organismam nepieciešamo vērtīgo vielu dienas devu. Preparātos ir šā auga koncentrāts. Izmanto arī līdzekļus, kas satur ārstniecisko augu kombināciju un līdzsvaro visu organismu. Tie var palīdzēt 3–5 mēnešus, kamēr cilvēks sakārto organismu, bet nav paredzēti ilgākai lietošanai

* Vātām jāēd mazām porcijām. Jāievēro regulāras ēdienreizes, lai gan, izlasot šo ieteikumu, viņas uzreiz teiks, ka tas nav iespējams. Tomēr, ja izdodas ielikt sevi rāmjos, pašsajūta ir ļoti laba. Svarīgi, lai uz šķīvja būtu silts un termiski apstrādāts – tvaicēts vai sautēts – ēdiens, nevis zaļbarība, sausmaizītes vai, vēl trakāk, ātrās uzkodas. Dzērienam vienmēr jābūt mazliet siltākam par istabas temperatūru. Neko aukstu vai ar ledu dzert nevajadzētu.

* Pitām nav vēlami asi ēdieni, jo tie viņas vēl vairāk uzkurina. Ieteicams nodarboties ar meditāciju, jo tā iespējams iegūt iekšējo līdzsvaru. Vēlams ieturēties trīs reizes dienā. Parasti pitām nemaz nav jāsaka, ka jāievēro regulāras ēdienreizes, jo neēdušas viņas izjūt lielu diskomfortu un kļūst dusmīgas. Vasarā vēlams dot priekšroku svaigiem dārzeņiem, bet rudenī un ziemā uz šķīvja likt siltu ēdienu.

* Kaphas tipa sievietēm nevajadzētu lietot uzturā govs piena produktus, jo tie veicina gļotu veidošanos, bet kazas piena produktus – var un vajag! Kaphas drīkst ēst tikai vienreiz dienā, taču mūsdienu steidzīgā ikdienas ritma dēļ tomēr ieteicamas divas ēdienreizes – pusdienas un vakariņas. Lai izvairītos no svara pieauguma, pusdienām vajadzētu būt sātīgākām, vakariņām – pieticīgākām. Nedrīkst gulēt pusdienlaiku, kaut gan pēc maltītes ļoti velk uz miegu. Prātīgāk ir ēst drusciņ mazāk. Kaphām ir svarīgas pastaigas svaigā gaisā un fiziskās aktivitātes.

Konsultantes: 

OKSANA BABULA, ārstu prakses Quartus ginekoloģe reproduktoloģe un homeopāte

INESE KOKARE, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas akupunktūras ārste

ILONA ĀBELE-ŠRENKA, veselības centra Aparmita plus ājurvēdas konsultante un ģimenes ārste

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!