Foto: Shutterstock
Saldais ķirsis ir viens no pirmajiem augļiem, kuru pavasara nogalē steidzam uzmeklēt tirgū vai kādā lielveikalā. Ejot uz auto, plauksta jau pilna kauliņu un lūpas un mēle iekrāsojušās tumšāk sarkanas. Savukārt tiem, kam paveicies, stalts ķiršu koks aug turpat piemājas dārzā. Un nav šaubu, ka tas ne tikai labi izskatās un garšo, bet arī palīdz uzturēt mūsu veselību stipru.

Šķiet, saldie ķirši tik drīz savu sezonu nebeigs, taču pirms mutē saskrējušas siekalas, kas tā vien lūdz, lai steidz iegādāt vismaz mazu kastīti ķiršu, piedāvājam iepazīties ar uztura speciālistes Evas Katajas un portālu ''Live Strong'' un ''Health Line'' ekspertu viedokli par to, kādas uzturvielas satur saldie ķirši, kā auglis var palīdzēt samazināt stresu un uzlabot miega kvalitāti un kāpēc vienā piegājienā labāk neēst kilogramu ķiršu, lai arī nekas traks nenotiks. Tāpat uzzini, kā caur vienkāršām receptēm ķiršus ne tikai ieviest ikdienas, bet arī svētku uzturā.

Bagāts uzturvielu avots un veselības sargs


Foto: Shutterstock
Saldie ķirši ir ne vien gardi, bet arī uzturvielām bagāti augļi. Daudzi pret tiem ir skeptiski noskaņoti to lielā cukuru satura dēļ (kas ir ļoti tuvs vīnogās esošajam cukuru daudzumam – 15.4 g), taču tas nav vienīgais, ko vajadzētu pamanīt, uzsver Eva Kataja. Ķiršu sastāvs sniedz mūsu organismam daudz vērtīgu savienojumu. Vislielāko ievērību ir pelnījuši ķiršos esošie antioksidanti, kuri lielā mērā ir atbildīgi par ķiršu spēju uzlabot cilvēka veselību.

Simts grami saldo ķiršu satur:

  • Enerģija – 65 kilokaloriju
  • Ūdens – 82.7 grami
  • Ogļhidrāti – 15.7 grami, no kuriem 14 grami ir cukurs
  • Glikoze – 7.3 grami
  • Fruktoze – 6.3 grami
  • Saharoze – 0.4 grami
  • Šķiedrvielas – 1.7 grami
  • Olbaltumvielas – 1 grami
  • Tauki – 0.1 grami

Tāpat saldo ķiršu saturā ir daudz vitamīnu un minerālvielu kā kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, folāti, C un K vitamīns, niacīns un pantoskābe. Piemēram, C vitamīns ir ļoti nozīmīgs imūnsistēmas un veselīgas ādas uzturēšanā, bet kālijs ir nepieciešams muskuļu darbībai, nervu funkcijai, asinsspiediena regulēšanai un citiem svarīgiem ķermeņa procesiem, raksta ''Health Line''.

Saldais ķirsis – stresa mazinātājs un miega uzlabotājs


Foto: Shutterstock
Saldais auglis ne tikai lieti noder, kad kārojas kaut ko saldu un veselīgu, bet arī ir nozīmīgs veselības uzlabotājs. Eva Kataja skaidro, ka saldie ķirši var palīdzēt samazināt stresu, uzlabot miega kvalitāti, cīnīties ar iekaisumiem, kā arī samazināt vēža vai Alcheimera slimības risku.

Zinātnieki mudina iekļaut saldos ķiršus uzturā, lai mazinātu vēža risku. Laboratoriskos pētījumos un pētījumos ar dzīvniekiem, saldajos ķiršos esošie cianidīni samazināja atsevišķu vēža risku un palīdzēja cīņā ar audzēju šūnām. Tāpat tā kā ķiršos esošajiem antocianīniem un kvercetīnam piemīt spēja neitralizēt oksidatīvā stresa sekas, zinātnieki lēš, ka tie varētu palīdzēt arī mazināt diabēta risku.

Pierādījumi rāda, ka antocianīni palīdz mazināt glikozes intoleranci un insulīna rezistenci, un saldie ķirši pieder pat pie ieteicamajiem našķiem cukura diabēta slimniekiem. Savukārt ķiršu sastāvā esošais cianidīns un malvidīns pieder pie tiem savienojumiem, kuriem ir visizteiktākā pretiekaisuma iedarbība, tāpēc zinātnieki pēta saldo ķiršu potenciālu pie tādām slimībām kā artrīts, podagra un citām iekaisuma, hroniskām slimībām. Atsevišķi pētījumi, tostarp ar cilvēkiem, uzrāda labvēlīgu ietekmi uz iekaisumu marķieru un sāpju samazināšanos.

Svarīgi atzīmēt, ka ķirši ir arī viens no augu valsts produktiem, kas satur melatonīnu. Tie var palīdzēt uzlabot miega kvalitāti un mazināt diennakts ritma izjaukšanu garajos pārlidojumos uz citām valstīm. Bet ķiršu saturā esošie flavonoīdi un procianidīnu savienojumi ir uzrādījuši spēju samazināt oksidatīvo stresu un bēta-amiloīdu veidošanos, tādējādi ķiršu ēšana varētu netieši samazināt Alcheimera slimības risku.

Nekas traks nenotiks, bet vienā piegājienā kilogramu ēst nevajag


Foto: Shutterstock
Uz jautājumu - cik daudz ķiršu drīkst ēst - nav vienkārši atbildēt, konkrētu daudzumu, kāds būtu jāapēd, neviens nav noteicis, skaidro Eva Kataja. Kādā pētījumā, kur pieaugušajiem ik dienu tika doti 280 grami saldo ķiršu, novēroja to spēju samazināt iekaisuma marķierus. Kā uzkoda, 300 gramu ķiršu noteikti nebūs par daudz. Ja netīšām sanāk apēst ievērojami vairāk, nekas trakāks par šķidru vēdera izeju nedraud, bet vienā piegājienā kilogramu ķiršu ēst nevajadzētu.

Lai gan kārdinājumam pusdienlaikā vai vakarā pēc darba našķēties ar saldo augli gribētu ļauties ikviens, tomēr ķirsis ir alerģisks produkts. Tāpēc, ja tev no tā ir alerģija, tas var izraisīt nepatīkamas sajūtas - nopietnākos gadījumos var parādīties sāpes kaklā, elpas trūkums un nātrene, raksta ''Live Strong''. Ja līdz šim par alerģiju nezināji, bet augļa baudīšanas laikā tev parādās kāds no minētajiem simptomiem, konsultējies ar speciālistu.

Kompots, liķieris un kūkas. Receptes ar ķiršiem

Foto: Shutterstock

Tā ir tiesa, ka saldais ķirsis svaigā veidā ļoti labi noderēs kāruma nodzīšanai. Tāpat auglis ir kā lieliska piedeva kūkām, pīrāgiem un smūtijiem. Savukārt ziemas aukstajos vakaros ies pie sirds kāds ķiršu kompots vai liķieris.

Tāpēc ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā un uzzini, kā izmantot ķiršu dažādu gardu ēdienu pagatavošanā.

Ņujorkas siera kūka ar ķiršiem

Foto: Shutterstock

Slaveno Ņujorkas siera kūku var uzskatīt par visu siera kūku vecmāmiņu. Klasisko recepti papildinot ar skābenajiem ķiršiem, garšu baudījums būs neaizmirstams.

Lasīt vairāk

Karaliskā Švarcvaldes ķiršu torte

Foto: Privātais arhīvs

Karaliski gards ķiršu laika kārums - Švarcvaldes ķiršu torte. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Karaliskā šokolādes kūka ar rumu un ķiršiem

Foto: Privātais arhīvs

"Viesi pieprasīja super šokolādīgu torti, tādu arī sagādāju," stāsta receptes iesūtītāja Silvija. Ņem vērā, ka šīs proporcijas paredzētas veidnei ar 24 cm diametru. Ja gribas tikai divas kārtas un mazāka diametra kūku, dali visu uz divi!

Lasīt vairāk

Dzērveņu – ķiršu kokteilis ar džinu

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Latvijas 100 gadu jubilejai, valsts karoga krāsās tiek izrotāti ne vien arhitektūras pieminekļi un mākslas objekti, bet arī ēdieni un dzērieni. Dzērveņu-ķiršu kokteilis ar džinu no latviskām sastāvdaļām būs īstena svētku galda rota.

Lasīt vairāk

Maigā laima krēma kūka ar ķiršiem bez cepšanas

Foto: Stirna&avocado

Kūkas sastāvā ne vienmēr jābūt piena produktiem un miltiem. Un var itin labi iztikt arī bez cepeškrāsns darbināšanas. Svarīgākā ir prasme pareizi izvēlēties sastāvdaļas un meistarīgi savienot tās, iegūstot debešķīgi gardu rezultātu. Recepti iesaka "Stirna&avocado".

Lasīt vairāk

Ātrā Švarcvaldes ķiršu kūka

Foto: Privātā arhīva foto

Vien 30 minūšu laikā pagatavojama versija par Švarcvaldes ķiršu kūku. Recepti iesaka Mārīte Zizlāne.

Lasīt vairāk

Ķiršu sula

Foto: Shutterstock

Aromātiska ķiršu sula pieliekamā krājumu papildināšanai.

Lasīt vairāk

Aromātisks ķiršu liķieris ar kanēli un vaniļu

Foto: Shutterstock

Aromātisks ķiršu liķieris, kas ziemā atsauks atmiņā vasaras garšas.

Lasīt vairāk

Vareņiki ar sulīgu ķiršu pildījumu

Foto: Shutterstock

Pelmeņiem radniecīgie vareņiki ir slāvu, jo īpaši ukraiņu, virtuvei raksturīgs ēdiens. Plānā mīklas apvalciņā var slēpties ne vien gaļa, biezpiens vai sēnes, bet arī salds pildījums. Šoreiz skaidrosim, kā pagatavot īsteni vasarīgu kārumu – vareņikus ar sulīgu ķiršu pildījumu, kas jo īpaši labi garšos, pasniegti ar vēsu skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Ķiršu un citronu ievārījums ar piparmētrām

Foto: Shutterstock

Ķiršu ievārījums ar spirdzinošu piparmētru aromātu un vieglu, citronīgu skābumiņu. Ziemā, ziežot gardo zapti uz maizes vai pildot pankūkās, gaisā uzvirmos īsta saulainās vasaras aromātu buķete.

Lasīt vairāk

Ķiršu kompots ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotais kompots ļauj kavēties bezbēdīgo vasaras dienu atmiņās. "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis iesaka ķiršus ēst ne tikai svaigā veidā, bet salasīt un pagatavot gardu kompotu ziemai, kas ļaus atgriezties vasaras sajūtā sev vēlamā laikā.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ķiršu ievārījums ar kanēli

Foto: Shutterstock

Siltas pankūkas, baltmaize vai vienkārši karote garda ievārījuma ļaus lūpu kaktiņiem pacelties smaidā. Ne mazums svētdienu rīti ir kļuvuši baudāmāki tikai tāpēc, ka ledusskapī glabājas kripatiņa vasaras – gards ķiršu ievārījums. Recepti iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Sulīgs biezpiena pīrāgs ar ķiršiem

Foto: DELFI

Ziema vai vasara – ķiršu kūkai būs būt! Izmanto svaigas vai saldētas ogas, garšos vienlīdz labi.

Lasīt vairāk

Svētku riekstu vainags ar marmelādi un žāvētiem ķiršiem

Foto: DELFI

Šī kūka ir kā radīta ziemas sezonas svētkiem - tajā jūtama tīkami mājīgā un sildošā garša, ko sniedz kanēlis, kardamons un muskatrieksts. Ņem vērā, ka kūka ir pateicīga eksperimentiem - kaltēto ķiršu vietā vari izmantot citas ogas un augļus, piemēram, žāvētas dzērvenes, aprikozes, plūmes vai cidonijas.

Lasīt vairāk

Vasarīga biezpiena kūka ar ķiršiem un riekstiem

Foto: DELFI

Šai receptei ir vismaz 35 gadi, un tā mammas recepšu kladē ir uzrakstīta ar rakstāmmašīnu krievu valodā. Daudzviet burti jau padzisuši, bet tas tikai apliecina, ka kūka ir ļoti, ļoti garšīga un bieži tiek gatavota.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!