Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai āda būtu vesela, skaista un tajā pāragri neiezagtos novecošanās pazīmes, ļoti būtisks ir kvalitatīvs, vitamīniem bagātīgs uzturs. Lai būtu pārliecība, ka visas nepieciešamās vielas tiek uzņemtas pietiekamā daudzumā, daudzi papildus lieto kompleksos vitamīnus. "Apotheka" farmaceite Ivanda Krastiņa stāsta, kuri vitamīni ir vissvarīgākie sejas ādai un kāda tieši ir to iedarbība.

A vitamīns elastībai un pinņu kontrolei

A vitamīns ir veselīgas ādas atslēga. Ja organismā ir A vitamīna trūkums, āda var lobīties, izskatīties sausa, nereti veidojas sarkani plankumi, cieš arī matu un nagu veselība. Šos simptomus īpaši labi var novērot tad, ja ir sausa sejas āda, taču no A vitamīna trūkuma cieš arī normālas un kombinētas ādas īpašnieki. Īpaši svarīgi šo vitamīnu atsevišķi vai citu multivitamīnu sastāvā ir uzņemt tiem cilvēkiem, kuri ikdienas uzturā lieto daudz pusfabrikātu.

Savukārt, izvēloties skaistumkopšanas līdzekļus, vērts izpētīt to sastāvu – tie produkti, kas satur A vitamīnu, palīdz kontrolēt pinņu rašanos un mazināt grumbiņas.

A vitamīna avoti pārtikā: gaļa, aknas, olas, piens, siers, burkāni, spināti, aprikozes, zirņi.

B vitamīnu komplekss jaunībai un pret matu izkrišanu

B grupas vitamīni – B1, B2, B3, B6, B9 un B10 – satur dažādas barības vielas un biotīnu, kas ir pamats ne tikai ādas, bet arī nagu un matu skaistumam. Tas aizkavē ādas novecošanās procesus un uzlabo ādas krāsu, stāsta Krastiņa. Visi šīs grupas vitamīni veicina ādas mitrināšanu un aizsargā to no ārējās vides ietekmes.

Ārīgi lietojamie krēmi un ziedes, kuru sastāvā ir B grupas vitamīni, mitrina ādu, radot veselīgu mirdzumu. Savukārt cīņā ar dermatītu un matu izkrišanu talkā jāņem iekšķīgi lietojami B vitamīnu kompleksi.

B1 vitamīna avoti pārtikā: maize, putraimi, klijas, alus raugs.
B2 vitamīna avoti pārtikā: graudaugi, olas, alus raugs, nieres, aknas.
B3 vitamīna avoti pārtikā: rupjmaize, putraimi, gaļā, alus raugs.
B6 vitamīna avoti pārtikā: spināti, burkāni, puķkāposti, zemenes, tomāti, apelsīni.
B9 vitamīna avoti pārtikā: spināti, olas dzeltenums, alus raugs, klijas, liellopu gaļa.
B10 vitamīna avoti pārtikā: nieres, rīsi, burkāni, rieksti, zivis, alus raugs.

C vitamīns – ar kolagēna efektu

Šis svarīgais vitamīns ne tikai palīdz saglabāt ādas skaistumu, bet arī veicina kolagēna šķiedru veidošanos, kas aizkavē novecošanās procesu. Rezultātā tiek attālināts brīdis, kad āda kolagēna deficīta dēļ kļūst blāva un ļengana.

"Jāatzīmē arī tas, ka C vitamīns paātrina brūču dzīšanas procesu, jo tam piemīt pretiekaisuma un reģenerējošas īpašības. Vienlaikus tas novērš zilumu veidošanos, tāpēc tas ir visefektīvākais vitamīns skaistai ādai ap acīm," saka Krastiņa.

C vitamīna avoti pārtikā: upenes, dzērvenes, kivi, citrusaugļi, paprika, kāposti.

D vitamīns pret novecošanos

Saules stari ir galvenais D vitamīna avots, jo to ietekmē organismā notiek šī vitamīna sintēze. D vitamīns būtiski samazina ādas novecošanās procesus.

Vienlaikus jāņem vērā, ka, ilgstoši uzturoties saulē, mēs pārlieku daudz saņemam UVA un UVB starojumu, kas – tieši pretēji – kaitē ādas veselībai. Taču, ņemot vērā to, ka mūsu platuma grādos ir būtisks saules deficīts, praktiski ikvienam cilvēkam ikdienas uzturu vajadzētu papildināt ar zivju eļļu, kas ir lielisks D vitamīna avots, iesaka Krastiņa.

D vitamīna avoti pārtikā: tas nelielā daudzumā ir treknās jūras zivīs, piemēram, lasī, siļķē un skumbrijā, kā arī olas dzeltenumā un sierā, tomēr galvenais tā avots ir un paliek saules gaisma.

E vitamīns rētu mazināšanai

E vitamīns nodrošina ādas jauneklīgāku izskatu, palīdz to mitrināt un aizsargāt no kaitīgajiem ultravioletiem stariem. Tas arī veicina ādas atjaunošanos, tāpēc, lietojot E vitamīnu saturošu eļļu uz ādas, tas palīdz samazināt rētaudus, kā arī mīkstina cietu un sausu ādu.

E vitamīna avoti pārtikā: graudu dīgsti, augu eļļa, olas dzeltenums, pākšaugi, auzu pārslas, mandeles, saulespuķu sēklas, loki, pētersīļi.

K vitamīns pret tumšajiem lokiem

K vitamīns vislabāk palīdz mazināt zilumus un tumšos lokus zem acīm. Tas ir atrodams dažādos losjonos un krēmos, kuru mērķis ir arī palīdzēt mazināt ādas toņa nevienlīdzību un grumbiņas, norāda Krastiņa.

K vitamīna avoti pārtikā: lucerna, spināti, tumšie lapu dārzeņi, olas, piens, aknas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!