Foto: Shutterstock

Daudziem no mums ārkārtīgi patīkami un relaksējoši šķiet ilgi stāvēt zem ļoti siltas dušas vai labu laiku pakarsēties vannā. Nevar noliegt – tas mazina stresu, uzlabo miegu un pat palīdz atbrīvot aizliktu degunu. Lai gan dušošanās vai vannošanās ļoti siltā ūdenī sniedz baudu, tā var kaitēt ādai, īpaši, ja to dara pārāk bieži vai ūdens ir pārlieku karsts, vēstī informācija Pitsburgas Universitātes Medicīnas centra mājaslapā.

Āda ir mūsu lielākais orgāns, un to veido trīs slāņi, kas aizsargā mūs no mikrobiem, palīdz regulēt ķermeņa temperatūru un kopā ar nervu sistēmu nodrošina taustes sajūtu, spēju sajust aukstumu un karstumu.

Iešana karstā dušā vai vannā var sakairināt ādu, izraisīt ādas apsārtumu, niezi vai pat lobīšanos, jo ikreiz izjauc ādas dabisko hidrolipīdu aizsargslānīti un sausina to. Taču pietiekams mitruma līmenis un tauku aizsargslānītis ir nepieciešams, lai āda būtu veselīga. Ja āda ir sausa un neaizsargāta, ievērojami pieaug risks iegūt kādu infekciju. Turklāt kā ādas aizsargreakcija uz pārlieku sausināšanu sākas pastiprināta tauku dziedzeru darbība, kā ietekmē āda kļūst taukaina. Taukaina āda, savukārt, nozīmē lielāku piņņu veidošanās risku.

Lai uzturētu savu ādu veselīgu, vannojoties vai ejot dušā, ievēro četrus vienkāršus ieteikumu, kuru autors ir Pitsburgas Universitātes Medicīnas centra Dermatoloģijas departamenta eksperts Nikolass Voltjens (Nicholas Woltjen).

Foto: Shutterstock

1. Pazemini ūdens temperatūru

Bieža iešana teju karstā dušā vai vannā var beigties ar sausu, sakairinātu ādu vai pat pastiprinātu piņņu veidošanos. Ja izvēlēsies viegli siltu vai remdenu ūdeni un mazgāsies vien dažas reizes nedēļā, tas palīdzēs uzturēt ādu veselīgu, kā arī matus – stiprus un spīdīgus, jo karsts ūdens sausina arī tos. Ja vannošanās vai dūšas ietekmē tava āda kļūst sārta, tas nozīmē, ka ūdens ir par karstu.

2. Samazini mazgāšanās laiku

Pavadot vannā vai dušā mazāk laika, ne tikai izdarīsi labu savai ādai, bet arī samazināsi ūdens patēriņu. Kāp ārā no vannas, pirms tava āda kļūst krunkaina kā vecmāmuļai. Protams, jāņem vērā daudzi faktori, piemēram, tavs ikdienas aktivitātes līmenis, profesija un sezona, bet ir ļoti iespējams, ka vari pat izlaist kādu dušošanās reizi, ja līdz šim esi tajā gājis katru dienu vai pat vairākas reizes dienā. Cītīgu beršanos dušā reizēm vērts aizstāt arī ar vieglu noskalošanos.

Foto: Shutterstock

3. Izvairies no pārlieku agresīvām ziepēm

Ziepes ne tikai palīdz atbrīvoties no netīrumiem, bet arī vairāk vai mazāk sausina ādu un noārda tās aizsargkārtiņu, jo īpaši, ja tās satur agresīvas ķīmiskas vielas. To vietā izmēģini maigu, smaržvielas un ziepes nesaturošu mazgāšanās līdzekli vai mitrinošu dušas želeju.

4. Mitrini ādu

Noslaukies un uzklāj ādai mitrinošu losjonu, krēmu vai eļļiņu, kas nesatur smaržvielas. Tas palīdzēs ādu uzturēt veselīgu. Vairumam cilvēku derēs viegls mitrinošs līdzeklis uz ūdens bāzes. Izvēlies līdzekli ar norādi "nekomedogēns" (Non-comedogenic), kas nozīmē, ka tas nenosprosto poras. Priekšroka dodama produktiem, kam sastāvā ir kumelīšu, alvejas vai auzu graudu efekts, jo tie nomierina ādu. Ļoti labi ir līdzekļi ar keramīdiem – ādas aizsargkārtiņu veidojošajiem lipīdiem (taukiem) līdzīgām vielām, kas palīdzēs saglabāt normālu ādas mitruma līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!