Foto: Shutterstock
Viens no sulīgākajiem un saldākajiem augļiem, kura aromāts pat ziemas aukstumā ļaus sajusties tā, it kā atrastos kādā siltā un eksotiskā zemē, ir ananass. To nereti izmanto dažādu vasarīgu dzērienu pagatavošanai, un arī svaigā veidā tas ir patiešām gards. Turklāt eksotiskajam auglim piemīt virkne pozitīvu īpašību, kā dēļ to ieteicams iekļaut savā uzturā.

Lai arī auglis ir salds, virtuvē to izmanto ļoti dažādu ēdienu pagatavošanai – sukādes, salāti, dzērieni un nedaudz eksotiski otrie ēdieni ir tikai daļa no tiem. Ananass ir patiešām gards arī svaigā veidā, turklāt tā sagatavošana ēšanai nebūt nav tik sarežģīta, kā varētu domāt.

Ananass patiešām ir veselīgs un plaši pielietojams auglis, tomēr paturi prātā, ka ar to, tāpat, kā ar daudzām labām lietām, pārspīlēt nevajadzētu. Apēdot par daudz eksotiskā augļa, iespējams saskarties ar nepatīkamām sajūtām, turklāt ir arī cilvēki, kam no tā baudīšanas būtu ieteicams vispār atturēties.

Bagātīgs C vitamīna avots, kas satur maz kaloriju

Foto: Shutterstock
Ananass ir ļoti salds auglis, bet tajā nav ļoti daudz kaloriju – 100 gramos ananasa ir apmēram 50 kilokaloriju, raksta "Live Science". Auglī vispār nav tauku un holesterīna. Šī iemesla dēļ ananasu iecienījuši tie, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Arī olbaltumvielu daudzums tajā ir niecīgs – 100 gramos augļa ir mazāk par vienu gramu olbaltumvielu.

100 gramos ananasa ir deviņi grami ogļhidrātu, 7 grami cukura un nedaudz vairāk nekā viens grams šķiedrvielu. Nelielos daudzumos ir arī kālijs, A vitamīns, kalcijs un dzelzs. Eksotiskais auglis ir ļoti labs C vitamīna avots. 100 gramos ananasa ir krietni vairāk nekā puse no dienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma.

Atceries, ka svaigam un konservētam ananasam ir atšķirīga uzturvērtība. Ņemot vērā, ka ananasu konservēšanā izmanto sīrupu, apstrādātos augļos ir ievērojami vairāk cukura un kaloriju. Tāpat tajos ir mazāk vitamīnu un minerālvielu. Ja iegādājies konservētus ananasus, iepazīsties ar to sastāvu un izvēlies produktu, kam ir vismazāk pievienotā cukura. Ja tas ir iespējams, izvēlies ananasus, kas konservēti augļu sulā, nevis cukura sīrupā.

Pret vēzi un sirdsslimībām, kā arī labākam ādas stāvoklim

Foto: Shutterstock
Ļoti daudzu augļu un dārzeņu lietošanu uzturā saista ar dažādu risku veselībai mazināšanu un pašsajūtas uzlabošanu, un ananass nav izņēmums, norāda "Medical News Today". Cilvēkiem, kas regulāri ēd tādus produktus kā ananass, samazinās aptaukošanās un dažādu sirdsslimību risks, kā arī dzīves ilgums parasti ir garāks.

Ananasu lietošanu uzturā saista ar acs mākulas deģenerācijas vecuma dēļ riska samazināšanos, kā arī astmas profilaksi. Tas saistīts ar to, ka ananasos ir vielas, kas var mazināt šo problēmu risku. Tiesa, lai samazinātu astmas un acs mākulas deģenerācijas risku, eksotiskais auglis jālieto lielos daudzumos. Tāpat atceries, ka ananass nav vienīgais produkts, kas var palīdzēt samazināt šo problēmu risku.

Eksotiskajos augļos esošais kālijs var palīdzēt samazināt augsta asinsspiediena risku, bet antioksidanti un C vitamīns aizkavē radikāļu, kas veicina vēža attīstību, veidošanos. Tāpat šīs smagās slimības risku palīdz mazināt arī šķiedrvielas un citas ananasos esošas vielas. Ananasi var palīdzēt izvairīties no diabēta, gremošanas problēmām, un neauglības.

Ananasiem piemīt arī pretiekaisuma īpašības, tie paātrina dažādu brūču dzīšanu. Eksotisko augļu lietošana uzturā uzlabo sirds veselību un ādas stāvokli.

Alerģija un medikamenti – kādos gadījumos no ananasa labāk atteikties

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī ananass patiešām ir ne vien gards, bet arī veselīgs, ne visos gadījumos tas ir ieteicams. Turklāt tas jāēd ar mēru. "Vivendi" uztura speciāliste Eva Kataja norāda: "Ja vien nav alerģijas pret ananasu, ēdot to mērenos daudzumos, veselam cilvēkam nekādu risku nav." Ja cilvēkam ir veselības problēmas un tiek lietoti noteikti medikamenti, situācija jāizvērtē rūpīgāk, tomēr kopumā pāris ananasa ripiņu cilvēkam noteikti nekaitēs.

Tomēr, ēdot ananasu, ir jāseko līdzi apēstajam daudzumam. Aizraušanās ar saldo augli var radīt diskomfortu. "Ja mēs vienā piegājienā apēdam veselu ananasu, tad var būt ne tikai caureja, bet arī jēla mute un citas problēmas, bet tās ir pārejošas un tās var novērst, samazinot apēsto daudzumu," norāda Kataja.

Speciāliste aicina izvēlēties gatavus ananasus un nepārspīlēt ar apjomu. Ēdot gardo augli, pievērs uzmanību tam, lai neciestu mutes gļotāda.

Ieteikumi vienkāršai ananasa nomizošanai un gardu ēdienu pagatavošanai

Foto: Shutterstock
Eksotiskais ananass svaigā veidā ir patiesi gards, tomēr tā nav vienīgā iespēja tā izmantošanai virtuvē. Auglis noderēs gan brīnišķīgu saldo ēdienu, gardu uzkodu un kārdinošu otro ēdienu pagatavošanai. Lai ananasa izmantošana virtuvē būtu viegla un daudzveidīga, piedāvājam iepazīties ar vairākiem padomiem un receptēm no "Tasty" krājumiem.

Bez traumām un liekas ķēzīšanās – rokasgrāmata grūti sagriežamiem un mizojamiem augļiem

Foto: Shutterstock

Kurš gan nav bijis situācijā, kad tik ļoti kārojas sulīgu ananasu vai kraukšķīgas granātābolu sēkliņas, taču nemaz negribas ķerties klāt pie laikietilpīgās mizošanas, griešanas un citādas augļa apstrādes. Visai bieži vēlme noplok jau tad, kad iedomājamies vien par ķēpīgo darbu, taču tā nebūs, ja zināsi, kā visu izdarīt ātri un vienkārši.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar šķiņķi, ananasiem un sieru

Foto: Shutterstock

Salāti garšo tiešām lieliski, turklāt visi atzīst, ka ananass ļoti eksotiski iederas šajā kombinācijā.

Lasīt vairāk

Kā lietderīgi un gardi izmantot pārpalikumus no ananasa

Foto: Shutterstock

Tie, kas labprāt mielojas ar sulīgām ananasa šķēlēm, noteikti zina, cik ķēpīga ir mizošana, tāpēc ir gluži vai žēl ananasa pārpalikumus izmest. Kā izrādās, mizas nebūt nav jāizmet, tās var noderēt garda dzēriena pagatavošanai.

Lasīt vairāk

Ananasu sukādes

Foto: Shutterstock

Gardas ananasu sukādes - kārums īstiem saldummīļiem.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.

Lasīt vairāk

Salāti ar kūpinātu šķiņķi, ananasiem un paipalu olām

Foto: Shutterstock

Tik gardi salāti, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Kārdinošais ananasu pīrāgs ar sulīgu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Gards ananasu pīrāgs ar kraukšķīgu pamatni un īpaši kārdinošu konservētu ananasu-krēmsiera pildījumu. Recepti iesaka lasītāja Sendija Zariņa.

Lasīt vairāk

Sulīgs cūkas cepetis ar ananasiem un kokteiļķiršiem

Foto: Shutterstock

Svinību dienas gardais un sulīgais cepetis, kas dekorēts ar ananasiem un kokteiļķiršiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī gatavots liesais plovs ar malto gaļu un konservētiem ananasiem

Foto: DELFI

Šī plova burvība slēpjas vienkāršībā, jo sastāvdaļas nav iepriekš jāapcep – visu kārtām saliec karstumizturīgā traukā un šauj krāsnī, lai jau pēc stundas varētu mieloties. Turklāt šajā gadījumā izvairīsies arī no liekas taukvielu pievienošanas un nevajadzīgām kalorijām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!