Foto: Shutterstock
Dzintara tēja, smiltsērkšķu dzēriens un skābekļa kokteilis – tās ir tikai dažas no garšām, ko rudens sezonā iespējams baudīt, lutinot ne tikai garšas kārpiņas, bet arī veselību. Šobrīd, kad tik ļoti nepieciešams stiprināt organismu, tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Šai sakarā noderīgus ieteikumus un gardas receptes piedāvā Jūrmalas restorānu šefpavāri.

Rudens sezonā Jūrmalas restorāni, kūrortviesnīcas un SPA izstrādājuši īpašas programmas, kas palīdzēs ne tikai stiprināt organismu, bet arī baudīt Jūrmalas unikālās garšas nianses. Sulu kūres organisma attīrīšanai un vitamīnu uzņemšanai, peldes minerālūdens un jūras baseinos, skābekļa kokteiļi, īpašas ēdienkartes restorānos – tas ir Jūrmalas valdzinājums rudenī.

Baltijas dzintara tēja

Jūrmalā var baudīt unikālo un vērtīgo Baltijas dzintara tēju – dabīgu enerģijas avotu, kas stiprina imunitāti un attīra organismu. Dzintara skābe, ko verdošā ūdenī izdala dzintars, ir dabīgs enerģijas stimulators, tas stiprina imunitāti, regulē organisma darbību, attīra, iedarbojas uz problemātiskajām vietām, atjaunojot audu un orgānu funkcijas.

Siltie dzērieni cīņai ar saaukstēšanos rudenī

"Gardēžus rudenī lutinām ar pašu vāktu piparmētru tēju, kas satur ļoti daudz organismam labvēlīgu vielu un ir ēteriska aromterapija saaukstēšanās gadījumā. Ēdienkartē esam iekļāvuši rudenī mežā lasītās sēnes un sezonālos produktus, kas auguši vietējās zemnieku saimniecībās. 

Savukārt saldo ēdienu cienītājus pārsteidzam ar gardiem rudens ogu sorbertiem un pašu gatavotu ābolu ievārījumu un vitamīniem bagāto pīlādžu čatniju," ar Jūrmalas rudens garšas niansēm iepazīstina restorāna "MaMa" direktore Ilze Kikste – Zandere. Turklāt šajā restorānā arī četrkājainajiem draugiem ir iespēja nobaudīt rudens Jūrmalas garšu – pavāri tiem sarūpējuši vistas fileju ar burkāniem vai liellopa gaļu ar rīsiem.

"Lielākā daļa mūsu klientu uz Jūrmalu brauc baudīt šķietami tradicionālas maltītes, tomēr katrs no tiem meklē kādu netradicionālās garšas baudījumu, kas ierasto ēdienu padara tik neatkārtojamu. Tāpēc arī mums, šefpavāriem, ir jāmeklē īpašās Jūrmalas garšas nianses," skaidro restorāna "36. līnija" īpašnieks Lauris Aleksejevs. 

Viņš sava restorāna ēdienkarti rudenī papildinājis ar dažādiem medījumiem, kā arī sezonālām garšvielām – kanēli, citronzāli, ingveru. Tāpat viesi tiek lutināti ar karsto smiltsērkšķu dzērienu ar medu. Tas izsenis zināms ar savām dziednieciskajām īpašībām un šāds dzēriens būs imūnsistēmu stiprinošs lādiņš, jo nodrošina organismu ar spēcinošu C vitamīna trieciendevu.

Enerģijas avots – skābekļa kokteilis

Daudzu saslimšanu cēlonis ir skābekļa trūkums organismā, jo saspringtā ikdienas ritmā bieži nepietiek uzņemt tik nepieciešamo skābekļa devu. Cilvēka ķermenim nepieciešams ražot enerģiju, un skābeklis ir galvenais enerģijas avots. Nepieciešamo ikdienas skābekļa devu iespējams uzņemt ne tikai pastaigās gar jūru un priežu mežos, bet arī skābekļa kokteiļu veidā.

"Skābekļa kokteilis tiek veidots no sulas, sīrupa vai zāļu tējas, kas piesātināti ar skābekli līdz maigu un gaisīgu putu stāvoklim. Putas satur par 50% vairāk skābekļa nekā gaiss, ko ikdienā elpojam. Skābeklis putu veidā iedarbojas uz organismu, attīrot to un nogalinot infekcijas, kā arī aktivizējot asinsriti," skaidro "Hotel Jūrmala SPA" eksperte Rasma Valdmane.

Nemainīgā vērtība – medus, ingvers, citrons

Eksperti atgādina, ka, gatavojot tējas un karstos dzērienus, medu vajadzētu pievienot vien tad, kad tie atdzisuši zem 40 grādiem. Tā tiek saglabātas medus ārstnieciskās īpašības. Arī citi tautā iecienītie produkti – ingvers, citrons – nav peļami karstā dzēriena gatavošanai un imunitātes stiprināšanai rudenī. 

"Ja esi saaukstējies, tad vispirms sevi "jāizsilda" no iekšpuses. Pagatavo karsto dzērienu no medus, ingvera, dzērvenēm, citrona un upenēm vai, ja labāk tīk, apēd pāris daiviņas ķiploka!" iesaka Lauris Aleksejevs.

Jūrmalas pilsēta rudenī piedāvā virkni iespēju, kā palutināt un uzlādēt sevi, uzlabot pašsajūtu, pieveikt rudens nogurumu. Jūrmalas plašais restorānu piedāvājums remdēs izsalkumu ikvienam gardēdim, kā arī palīdzēs stiprināt imunitāti ar veselīgiem dzērieniem un ēdieniem. Vairāk informācijas par restorānu piedāvājumu Jūrmalā atrodama mājaslapā www.uzladesevi.lv.

Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru

Rudens ir laiks, kad nepieciešams
stiprināt organismu
, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar
vitamīniem
bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Lasīt vairāk

Ābolu sulā marinēta cūkgaļa ar pīlādžu čatniju

Maltītes dažādošanai un papildināšanai ar vitamīniem saturošiem produktiem lieliski noder dabā iegūstamie sezonas dārzeņi un ogas. Piemēram, pīlādžu čatnijs ne tikai papildinās un bagātinās pamatēdiena garšu, bet stiprinās organisma aizsargspējas pret apkārtējās vides kaitīgo ietekmi, jo ir bagāts gan ar vitamīniem, gan minerālvielām. Recepti iesaka Jūrmalas restorāna "MaMa" šefpavāre Terēze Kondrate.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!