Tomātu apslēptās uzturvērtības: ko tas satur un kā labāk iekļaut ikdienas lietošanā
Foto: Shutterstock

Šobrīd ir aktīvais periods, kad no siltumnīcām tiek ievākta liela raža. Vispopulārākais siltumnīcas augs ir tomāts. Tas ir ne tikai garšīgs, patērējot to svaigā veidā, bet arī ziemas krājumu veiksmīgs papildinājums, taču jāprot to pareizi saglabāt, lai aukstajā periodā var mieloties ar saviem mājas labumiem. Tomāti ir ne tikai garšīgi, bet sniedz arī lielu ieguvumu veselībai.

Tomāti ir nakteņu dzimtas viengadīgi vai daudzgadīgi augi. Portāls "Health Line" raksta, ka bioloģiski tā auglis ir oga, taču pārtikas nozarē to dēvē par dārzeni. Šobrīd tos audzē visā pasaulē, pārtikā tos iecienījuši izmantot itālieši. Latvijā tomāti arī plaši tiek izmantoti zupās un salātos, mums ir tomātu mērces un biezzupas, bieži vien tos pielieto garnēšanā.

Uztura speciāliste Eva Kataja apstiprina tomātu labvēlīgo ietekmi uz organismu, taču, iespējams, ka kāds pat nenojauš, ka tie var samazināt sirds slimības un vēža risku.

Neskatoties uz tomātu popularitāti, pirms apmēram 200 gadiem tie tika uzskatīti par indīgiem. Šobrīd tomāti ir vieni no populārākajiem dārzeņiem, ierindojoties aiz kartupeļiem, salātiem un sīpoliem, skaidrots portālā "Medical News Today".

Source

DELFI Viņa

Tags

Mājas aptieciņa Tomāti Veselīgi produkti C vitamīns Veselīgs uzturs
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form