Foto: PantherMedia/Scanpix
Seksuālās baudas un potences stiprināšana cilvēkiem allaž bijis svarīgs un interesants temats, kas mūsdienās arvien biežāk kļūst aktuāls līdz ar Valentīna dienu. Gadsimtiem ilgi cilvēce ir izmantojusi dažādus augu un dzīvnieku izcelsmes produktus, lai uzlabotu savas dzimumspējas. Taču vai zini, ka daba devusi neskaitāmi daudz augu izcelsmes vielu, kuras var palīdzēt?

Vairāk par to stāsta "BENU Aptieka" farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Par godu sengrieķu mīlas dievietei Afrodītei dabas vielas, kas veicina seksuālo baudu un vairo potenci, dēvē par afrodīzijiem. Tiem piemīt spēja stimulēt cilvēka organismu, veicinot seksuālo vitalitāti kā vīriešiem, tā sievietēm. Turklāt šo vielu pozitīvo ietekmi jutīs arī tie, kuri nav saskārušies ar traucējumiem seksuālās dzīves pilnvērtīgai izbaudīšanai.

Kā skaidro Vitālijs Mitrohins, cilvēka seksuālo vitalitāti var negatīvi ietekmēt dažādi faktori, piemēram, nogurums, stress, nieru traucējumi vai asinsrites problēmas. Turklāt vīriešiem potences problēmas nereti var radīt dažādi medikamenti, alkohols un arī nikotīns. Diemžēl vīrieši šāda veida problēmas izjūt salīdzinoši bieži, turklāt novecojot tām ir tendence pieaugt. Vecuma grupā no 20 līdz 40 gadiem vidēji 7-8% vīriešu ir potences problēmas, vecuma grupā no 40 līdz 50 gadiem ar šādām problēmām saskaras 11% vīriešu, savukārt pēc 60 gadu vecuma šāda veida problēmas izjūt jau 40% vīriešu.

Dažādi seksuālas dabas traucējumi ietekmē arī lielu skaitu sieviešu. Populārākās problēmas, ko izjūt sievietes, ir libido pavājināšanās, problēmas sasniegt orgasmu un izjust baudu seksa laikā, kā arī problēmas ar maksts mitrumu. Farmaceits atgādina, ka seksuālas dabas problēmas, protams, negatīvi ietekmē jebkura cilvēka dzīves kvalitāti neatkarīgi no dzimuma, tāpēc ir būtiski meklēt šīm problēmām risinājumu.

Afrodīziji virtuvē

"Ja vēlaties pagatavot īpaši seksuāli stimulējošu maltīti, lielisks auglis, ko iekļaut ēdienkartē, ir avokado. Tas bagātīgi satur vitamīnu E, kas savukārt palīdz organismā aktivizēt vīrišķā hormona testosterona, sievišķā estrogēna un progesterona darbību. Tāpat atsevišķiem seksuālo potenci veicinošiem preparātiem pievienots arī kofeīns. Tā kā kofeīnam piemīt spēja stimulēt nervu galus, tas mazina nogurumu un vairo enerģiju, kā arī veicina asinsriti, kas savukārt uzlabo organisma darbību un organismā stimulē arī seksuālās funkcijas," skaidro Mitrohins.

Taču farmaceits atgādina, ka īpaši spēcīgu efektu cilvēka organismā rada šokolāde. Kakao sastāvā atrodams feniletilamīns, kas ierosina dopamīna un endorfīna atbrīvošanos baudas centros smadzenēs. Abi šie hormoni tiek dēvēti par laimes un mīlestības hormoniem.

Ko potences veicināšanai piedāvā aptieku plaukti?

Aptiekā pieejams gana plašs klāsts preparātu potences veicināšanai. Lai gan visi medikamenti pieejami ar ārsta recepti, aptiekās atrodami arī dažādi uztura bagātinātāji, kas pieejami bez receptes un, lietoti kursa veidā, var palīdzēt uzlabot tuvību ar partneri kā sievietēm, tā arī vīriešiem.

Viena no izplatītākajām vielām, kura ir pamatā daudziem potenci veicinošiem preparātiem, ir peruāņu maka. Maka, kas pazīstams arī kā peruāņu žeņšeņs, ir nelielam rācenim līdzīgs sakņaugs, kas satur daudz vērtīgu minerālvielu, piemēram, kalciju, kāliju, dzelzi, magniju, fosforu un cinku, kā arī vairāk nekā 20 nepieciešamās taukskābes, lipīdus, šķiedrvielas, ogļhidrātus, proteīnus un aminoskābes. Pateicoties augstajam aminoskābju saturam, kuras ir nepieciešamas dzimumhormonu un bioloģiski aktīvo vielu (fenilalanīna, tirozīna, arginīna un histidīna) veidošanai, makas saknei ir ļoti spēcīga ietekme uz seksuālajām funkcijām. Tāpēc maka tiek pievienots preparātiem, kuru mērķis ir paaugstināt libido, risināt neauglības problēmas vīriešiem un sievietēm, atjaunot spēkus, ārstēt slimības. Turklāt mūsdienās makas popularitāte ļoti pieaug, jo cilvēki atklājuši, ka šis augs pastiprina libido, seksuālo funkciju un vispārējo enerģiju.

Potenci veicinošos preparātos nereti tiek izmantots arī Korejas sarkanais žeņšeņs, kam piemīt stimulējošas īpašības. Tas paaugstina izturību un koncentrēšanos, kā arī samazina stresu un pastiprina dzimumdziedzeru darbību gan vīriešiem, gan sievietēm. Preparāti, kuri satur minētās vielas un paredzēti seksuālās potences uzlabošanai, visbiežāk būs lietojami kursa veidā. Tūlītēja iedarbība piemīt, piemēram, piejūras priedes mizas ekstraktam. Tas uzlabo mikrocirkulāciju un, lietojot kopā ar aminoskābēm, uzlabo asins apgādi, kā arī uzlabo slāpekļa oksīda veidošanos, kas paplašina asinsvadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!