Foto: Shutterstock
Viens no pirmajiem zaļumiem, kas pavasarī parādās dārza dobēs, ir skābenes. Tas ir brīnišķīgs vitamīnu un minerālvielu avots, kas ļauj atjaunot spēkus un enerģiju pēc ziemas. Tomēr jāpatur prātā, ka skābenēs ir arī vielas, kas var kaitēt, tāpēc ar to lietošanu uzturā ir jābūt uzmanīgiem, īpaši cilvēkiem, kas saskārušies ar nieru problēmām.


Skābenēs ir ļoti daudz C vitamīna, kas palīdz uzlabot imunitāti un spēcina organismu. Lai gan mūsdienās arī ziemā ir pieejami svaigi augļi un dārzeņi, kas satur dažādus vitamīnus, pavasara zaļumi ir lielisks līdzeklis, lai atjaunotu enerģiju un cīnītos ar nogurumu. Ja pie mājām nav dārza, kur sašķīt sauju ar zaļumiem, tos var iegādāties arī veikalos un uz tirgus. Paturi prātā, ka svaigas skābenes ir vērtīgākas un veselīgākas nekā konservētas.

Zaļumus var pagatavot ļoti dažādos veidos, kā arī, protams, ēst svaigus. Viens no populārākajiem un zināmākajiem ēdieniem ar šo augu Latvijā ir skābeņu zupa. Izrādās, ka arī tai ir dažādas variācijas, ko izmēģināt, ja gadiem izmantotā recepte sāk apnikt. Šeit vari iepazīties ar 13 smeķīgu zupu receptēm, kas palutinās gan tavas, gan tavu tuvinieku garšas kārpiņas.

Vitamīniem un minerālvielām bagāto skābeņu izmantošana veselībai

Foto: Shutterstock
"Skābenes ir lielisks šķiedrvielu, polifenolu, flavonoīdu un antocianīnu avots. Tās satur ievērojamu daudzumu C vitamīna, beta karotīnu, kāliju, dzelzi. Tās noder gremošanas sistēmas veselībai, paaugstināta asinsspiediena normalizēšanai, acu veselībai, imunitātes stiprināšanai un kopējā veselības stāvokļa uzlabošanai. Skābenēm piemīt arī diurētiska iedarbība," skābenes īsumā raksturo uztura speciāliste Eva Kataja.

Viņa norāda, ka tās var ēst gan svaigas, gan termiski apstrādātas. Ja skābenes ēd neapstrādātas, tās vairāk saglabā savu uzturvērtību. Droši var pievienot ēdieniem svaigas vai saldētas skābenes, bet ar konservētajām skābenēm, kas nopērkamas veikalos, speciāliste iesaka nedaudz vairāk uzmanīties, jo tām var būt pievienotas papildu piedevas. Pirms iegādājies un lieto šādas skābenes, izlasi produkta sastāvu un pārliecinies, ka tajā nav nekā tāda, ko nevēlies lietot uzturā.

Skābenes var noderēt ne tikai C vitamīna uzņemšanai, bet arī, piemēram, cīņā ar aukstumpumpām, norāda "Live Strong". Skābenēs esošās vielas satur flavonīdus, kas testos laboratorijās uzradījuši spēju ierobežot herpes vīrusa izplatību. Tieši šajā jomā nepieciešami papildu pētījumi.

Tāpat tiek pētīta skābenēs esošo vielu izmantošana cīņā ar krūts vēzi, raksta "Web Md", kā arī ir atrasti pirmie pierādījumi tam, ka skābenes kopā ar citiem produktiem, piemēram, diždadža sakni un Indijas rabarberu, var mazināt klepu un citus bronhīta simptomus.

Ar skābeņu lietošanu uzturā nevajag pārspīlēt

Foto: Shutterstock
Lai arī skābenes ir drošs un veselīgs pārtikas produkts, ar to lietošanu nevajadzētu pārspīlēt. Tas, protams, attiecas uz teju jebkuru produktu, bet "Web Md" skaidro, ka pārmērīgai lietošanai var būt negatīvi blakusefekti, īpaši cilvēkiem ar nieru problēmām, jo tās var palielināt nierakmeņu iespējamību. Cilvēkiem, kam jau ir nierakmeņi, neiesaka lietot skābenes, nekonsultējoties ar speciālistu.

Tāpat ieteicams uzmanīt bērnus, kas mielojas ar skābenēm. Šis augs satur skābeņskābi un pasaulē ir bijis vismaz viens gadījums, kad bērns ir gājis bojā pēc tam, kad apēdis lielu daudzumu rabarberu lapu, kas arī satur šo vielu. Tāpat ir konstatēts nāves gadījums pēc tam, kad cilvēks bija apēdis puskilogramu skābeņu.

"Nekādā gadījumā negatavojiet skābenes dzelzs vai alumīnija traukos, jo šie metāli savstarpēji iedarbojas ar skābeņskābi un rada nepatīkamu, metālisku garšu," aicina uztura speciāliste Eva Kataja.

Ne tikai svaigas vai zupā: ieteikumi skābeņu izmantošanai virtuvē

Foto: Shutterstock
Skābenes parasti tiek lietotas svaigas vai zupu pagatavošanai. Tomēr tās var pielietot arī citos veidos, piemēram, gatavojot zivis. Piedāvājam ielūkoties "Tasty" arhīva rakstos, lai uzzinātu par dažādiem skābeņu izmantošanas veidiem maltīšu pagatavošanā. Tāpat tajos atradīsi ieteikumus skābeņu uzglabāšanai ilgākam laikam.

Ugunskurā cepti kartupeļi ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci

Foto: Publicitātes foto

"Latvijas Meža dienu" vēstnesis, "Restorāna 3" pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis iesaka viegli pagatavojamu recepti piknikam, izmantojot tepat, Latvijas mežos atrodamas garšvielas un ēdamlietas.

Lasīt vairāk

Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām

Foto: DELFI

Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.

Lasīt vairāk

Liesa skābeņu aukstā zupa

Foto: DELFI

Ja stirnas dārzā nav paspējušas nograuzt gardo skābeņu puduri, pagatavo atsvaidzinošu auksto zupu. Kefīra vietā izmantojot vien dažas karotes liesa skābā krējuma, zupas katls nebūs kaloriju bumba un pludmales sezonu varēsi sagaidīt izcilā formā. Droši var eksperimentēt ar zaļumiem un saplucināt arī rukolu vai kreses.

Lasīt vairāk

Kā saglabāt skābenes ziemas krājumiem: trīs vienkārši veidi

Foto: Shutterstock

Ja vēlies sagatavot ziemas krājumiem vērtīgās skābeņu lapas, ir īstais laiks ķerties pie darba. Svaigas zaļās lapiņas vislabāk baudīt veselīgos salātos, bet, pareizi uzglabātas, ziemā varēsi pievienot skābenes dažādām, zupām, sautējumiem un mērcēm kā bagātīgu dzelzs, C vitamīna, karotīna un dažādu minerālvielu, piemēram, kālija avotu.

Lasīt vairāk

13 smeķīgu skābeņu zupīšu receptes kreptīgām vakariņām

Foto: Shutterstock

Skābeņu zupas mūsu platuma grādos vienmēr ir bijušas varen iecienītas: gan tumīgas un sildošas, gan aukstas un spirdzinošas, gan ar gaļu, gan bez kripatiņas taukuma – "Tasty" apcirkņos uzgājām daudz un dažādas receptes, kas izdabās katra ēdāja gaumei. Tev atliek tikai izvēlēties to, kas šķiet visgardākā, pagatavot un nolaizīt karoti, kāri izbaudot katru pēdējo gardās zupas pilienu – gluži kā bērnībā pie vecmāmiņas.

Lasīt vairāk

Saldētas skābenes zupai

Foto: Shutterstock

Vasaras garšai ziemā – sasaldētas skābenes zupai.

Lasīt vairāk

Skābenes ziemai: varianti, kā iekonservēt labāko no pavasara

Foto: Shutterstock

Piemājas dobes nu jau vai plīst pušu no skābeņu pārbagātības. Tieši tagad ir īstais laiks veidot krājumus ziemai. Vērtīgus padomus, kā sagatavot skābeņu porcijas ziemai, šoreiz smēlāmies portāla "Cālis" foruma dzīlēs.

Lasīt vairāk

Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Cepta plekste ar skābeņu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Īsta pirmsjāņu garša - spēcinoši atsvaidzinošas skābeņu zupas receptes

Foto: Shutterstock

Skābeņu zupa, nenoliedzami, ir īsteni latvisks ēdiens, kas ļauj skaidri saprast - ir sācies pavasaris! Cik saimnieču, tikpat arī versiju, kā gatavojama īstā skābeņu zupa. Piedāvājam septiņus dažādus zupas variantus - gan aukstus, gan siltus, gan ar, gan bez gaļas. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Cepts lasis skābeņu mērcē

Foto: Shutterstock

Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!