Foto: Shutterstock
Rudens ļoti daudzos dārzos ir sācies ar bagātīgu ābolu ražu. Arī tad, ja ne visur ābolu ir patiešām daudz, ir skaidrs, ka to sezona jau ir sākusies. Rudens auglis ir iecienīta uzkoda un kārums daudziem, bet izrādās, ka tam piemīt arī virkne veselībai derīgu īpašību. Tiesa, der paturēt prātā, ka kilogramiem ābolus ēst nevajadzētu, un ābolu plātsmaize nebūt nebūs tik veselīga kā svaigs auglis.

Lielisks šķiedrvielu un C vitamīna avots

Āboli ir ne tikai viegli pieejami un garšīgi, bet arī ļoti vērtīgs vitamīnu un citu vērtīgu vielu avots. Tos droši vari iekļaut savā ēdienkartē, nesatraucoties par “tukšām” kalorijām. Ābols sniegs ne tikai enerģiju, bet arī tavam organismam nepieciešamas vielas. “Healthline” skaidro, ka vienā vidēja izmēra ābolā ir apmēram 95 kalorijas un 25 grami ogļhidrātu.

Viens vidēja izmēra ābols satur apmēram 14 procentus no dienā nepieciešamā C vitamīna devas, tāpat tajā ir arī ap četriem gramiem šķiedrvielu. Vienā ābolā ir arī apmēram seši procenti no dienā nepieciešamā kālija daudzuma un pieci procenti no nepieciešamā K vitamīna apjoma. Nelielos daudzumos ābolā ir arī mangāns, varš un vitamīni A, E, B1, B2 un B6.

Āboli ir arī bagātīgs polifenolu avots. Šīs augos atrodamās vielas ir zināmas ar savu pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību. Populārajos rudens augļos ir arī antioksidanti, kas palīdz aizsargāt plaušas un ir ļoti noderīgi astmas slimniekiem. Atceries, ka ābolus vislabāk ēst ar visu mizu, jo tā satur lielāko daļu šķiedrvielu un daudzas citas vērtīgas vielas.

Veselības avots tepat dārzā

Foto: Shutterstock
Tā kā ābolos ir patiešām daudz vērtīgu un noderīgu vielu, rudens gardumi palīdzēs uzlabot un stiprināt veselību. “Medical News Today” norāda, ka tos varētu uzskatīt par vienu no veselīgākajiem produktiem, ko iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Piemēram, daži no ābolos esošajiem antioksidantiem palīdz nervu un smadzeņu darbības uzlabošanai un Alcheimera slimības riska samazināšanai. Tiesa pētījumus, kas to pierāda, finansēja ASV ābolu asociācija un ābolu produktu pētījumu un izglītības centrs. Tomēr arī citos pētījumos ir atklāta ābolu pozitīvā ietekme uz cilvēka prāta spējām – to iekļaušana ikdienas uzturā var palīdzēt samazināt demences risku.

Izrādās, ka ābolu ēšana palīdzēs arī tavai sirdij – pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 9000 vīriešu un sieviešu, atklāts, ka lielākajiem ābolu ēdājiem ir zemākais insulta risks. Populārajos augļos esošās vielas palīdz arī samazināt tā sauktā “sliktā” holesterīna līmeni, attiecīgi samazinot dažādu sirds un asinsvadu slimību risku. Tiesa, lai tas notiktu, āboli jāēd regulāri.

Plašā pētījumā noskaidrots, ka regulāra ābolu, kā arī citu augļu un ogu, piemēram, vīnogu, melleņu, bumbieru, ēšana palīdz samazināt otrā tipa cukura diabēta risku. Gardā rudens velte samazina arī krūts vēža un aptaukošanās risku. Jāpiebilst gan, ka ļoti daudzi augļi, dārzeņi un ogas pozitīvi ietekmē cilvēku veselību.

Nepārēsties un nemieloties ar sēkliņām


Ābolu lietošanai uzturā nopietnām blaknēm nevajadzētu būt, norāda “Medical News Today”. Tomēr jāņem vērā, ka ne visas augļa daļas ir veselīgas un ēdamas – ar sēkliņu patērēšanu noteikti nevajadzētu aizrauties. Tās nelielos daudzumos satur cianīdu, tāpēc teorētiski var izraisīt nāvi, bet tad ir jāapēd ļoti, ļoti liels daudzums sēklu.

Tāpat der paturēt prātā, ka ābolos esošās skābes var kaitēt zobiem un padarīt tos jutīgus. Lai šo risku mazinātu, ieteicams ar āboliem mieloties maltīšu laikā, nevis kā uzkodu. Āboli ir veselīgi, un tie ir jāēd, bet svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kad tas notiek.

Uztura speciāliste Eva Kataja atgādina, ka arī ar ābolu lietošanu uzturā nevajadzētu pārspīlēt, jo tas var radīt nepatīkamas sajūtas: “Kā jau ar visu, arī ābolus nevajadzētu ēst bez ierobežojumiem. Kilograms un vairāk dienā būs par daudz. Tiks uzņemts pārmēru daudz cukuru, kā rezultātā būs jūtams diskomforts kuņģa zarnu traktā.”

Tomēr baidīties no rudens labumiem nevajadzētu.” Bet vietējos ābolus ēst vajag! Svaigi tie būs visvērtīgākie, taču arī kaltētā veidā āboli sniegs gana daudz vērtīgu uzturvielu un kalpos kā laba uzkoda un alternatīva cukurotiem našķiem,” uzsver Kataja.

Ieteikumi gardai ābolu pagatavošanai

Foto: Shutterstock
Āboli lieliski noderēs dažādu našķu pagatavošanai – kūkām un dažādiem saldajiem. Uztura speciāliste Eva Kataja gan atgādina, ka ar kārumiem, kuru sastāvā ir āboli, pārlieku aizrauties nevajadzētu. “Ābolus var lieliski kombinēt arī salātos, piemēram, sarīvēt kopā ar burkāniem,” viņa iesaka, “krāsnī cepti āboli būs lielisks kārums vēsajos rudens un ziemas mēnešos. Ābolu plātsmaizes un pīrāgus gan atstājam svētku reizēm, bet ikdienā izvēlamies nesaldinātu ābolu ēšanu.”

Ābolu biezenis ar iebiezināto pienu ziemai

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt ziemas krājumiem bagātīgo ābolu ražu. Maigs ābolu biezenis ar iebiezināto pienu būs gan gards kārums, ko leksēt karotēm vien, gan varēsi to izmantot, lai ziestu uz maizes, brokastu pankūkām vai tortes biskvīta.

Lasīt vairāk

Drupaču kūka ar āboliem, plūmēm un mellenēm

Foto: Publicitātes foto

Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs "nelien iekšā", iesaka kulinārijas eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize

Foto: DELFI

"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.

Lasīt vairāk

Sulīgs ābolu kēkss ar krēmsiera glazūru

Foto: Shutterstock

Ikdienā vai svētkos, vienmēr gaidīts ir sulīgs ābolu kēkss ar kārdinošu krēmsiera glazūru.

Lasīt vairāk

Vārītu biešu un ābolu salāti ar mārrutkiem un olām

Foto: Shutterstock

Svaigie salāti svētku galdam ar bietēm, āboliem un mārrutkiem.

Lasīt vairāk

Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci

Foto: Shutterstock

Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Pufīgās ābolu un kanēļa pankūkas

Foto: DELFI

Kad mājās pilni grozi ābolu, jākļūst radošam un jāmeklē vēl iespējas, kā tos izmantot bez ābolkūku cepšanas. Pufīgās pankūkas izcili garšos gan ar ievārījumu, gan karameļu mērci un skābenām ogām. Pasniedz brokastīs vai kā desertu pēc pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Vienkāršie virtuļi jeb ābolu gredzeni mīklā

Foto: Shutterstock

Vēl viens veids, kā pagatavot ābolus, kas vēl nav apēsti svaigā veidā. Šādi sacepti āboli gredzeni, tie apēdīsies zibens ātrumā.

Lasīt vairāk

Rudens ābolu našķis

Foto: Karlīna Latsone

Rudenim piestāv smaržīgi, cepti āboli un silta kanēļa smarža. Karlīna Latsone, bloga "Ir.Bene" autore, piedāvā vienkāršu kāruma recepti, kas priecēs mājiniekus un patīkami pārsteigs ciemiņus. "Mans pēdējā laika labākais atklājums ir āboli, kas pildīti ar šķiedrvielām un proteīna bagātu musli," stāsta Latsone. "Cepšanai iesaku izvēlēties pašmāju ābolus, turklāt – pēc iespējas skābākus. Liesāka alternatīva saldajam krējumam ir bezpiedevu jogurts, savukārt medus vietā var lietot kļavu vai agaves sīrupu."

Lasīt vairāk

Vienkāršā ābolu šarlote

Foto: DELFI

Ātri un vienkārši pagatavojama apgrieztā šarlote, kas īpaši lieliski garšos ar saldējuma bumbu. Recepti iesaka Antuanete.

Lasīt vairāk

Ābolu un karameļu smalkmaizītes

Foto: DELFI

Kas gan būtu rudens sezona bez tikko ceptām ābolu kūkām? Šoreiz rudens dārza veltes saceptas kārtainās mīklas maizītēs, kur kārdinoši pāri malām līst karamele. Smaržos un garšos dievīgi!

Lasīt vairāk

Saldais makaronu-biezpiena sacepums ar āboliem

Foto: Shutterstock

Makaronus var baudīt ne vien ar gaļas mērci vai kotletēm, bet arī izmantot ļoti garšīga saldā sacepuma pagatavošanai, papildinot ar biezpienu un ābolu šķēlītēm.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolkūka ar īrisa karameļu mērci jeb 'tarte tatin'

Foto: Shutterstock

Ātrā, apgāztā ābolkūka jeb "tarte tatin" ar gardu karameļu mērci, kuru būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam virtuvē.

Lasīt vairāk

Sulīgā ābolu un jāņogu plātsmaize

Foto: DELFI

Nereti jāpieķer sevi pie mūžsenā jautājuma – ko lai paņem cienastā? Šoreiz draugi paši pačukstēja, ka vēlas kādu pašgatavotu gardumu, tāpēc tapa sulīga ābolu un jāņogu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar karamelizētiem āboliem un kanēli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ir tādas dienas, kad rīta cēlienu gribas iesākt ar saldu noti. Tad nu šādā reizē jāpagatavo saldās brokastu maizītes.

Lasīt vairāk

Olu, ābolu un marinētu gurķu salāti

Foto: Shutterstock

Olu un ābolu salāti ar jogurta mērci būs gana sātīgi, lai pamielotos pusdienās vai vieglās vakariņās.

Lasīt vairāk

Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem

Foto: Shutterstock

Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!