Foto: Privātais arhīvs
Lai gan šogad rudens ir siltāks nekā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi – tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.

"Aplūkojot sastāvu uztura bagātinātājiem, kas paredzēti imunitātes stiprināšanai, pārliecinājos, ka visas minētās sastāvdaļas jau atrodamas manā ledusskapī vai saldētavā. Turklāt šie produkti nesatur krāsvielas, aromatizētājus, konservantus un citas sastāvdaļas, kas imunitātei nemaz par labu nenāk," tā secinājusi "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

Lai palīdzētu organismam pretoties rudens vīrusiem, bet gadījumā, ja vīruss jau noķerts, ātrāk atgūt spēkus, jāizvēlas produkti, kas bagāti ar vitamīniem, antioksidantiem, minerālvielām un citām bioloģiski aktīvām vielām. Līdzās jau tādiem klasiskiem imunitātes stiprinātājiem kā ķiploks, dzērvenes un medus, Ļubina iesaka dažādot uzturu arī ar citiem pašmāju produktiem – avenēm, cidonijām un smiltsērkšķiem.

Avenes – burvīgs palīgs imunitātes stiprināšanai. Satur gan C vitamīnu, gan kobaltu – minerālvielu, kas piedalās B12 vitamīnu sintēzē, aktivizē lipīdu un folskābes vielmaiņu. Savukārt, avenēs esošā minerālviela varš piedalās oksidēšanas procesos, kā arī dzelzs vielmaiņā, palīdzot nodrošināt organisma šūnas ar skābekli.

Cidonijas ir Latvijas superprodukts, par kuru būtu jāatceras biežāk. Cidonijas, līdzīgi kā avenes, satur gan varu, gan C vitamīnu. Vēl to sastāvā ir daudz organiskās skābes, tādi mikroelementi kā dzelzs, cinks, E vitamīns, fosfors, kā arī ārkārtīgi daudz antioksidantu.

Smiltsērkšķis ir bagāts ar A vitamīnu un beta-karotīnu. C vitamīna koncentrācija svaigā smiltsērkšķī ir vienkārši kolosāla – vairāk nekā 200 procentu no dienā nepieciešamās devas var uzņemt apēdot 100 gramus smiltsērkšķu. Smiltsērkšķa kombinācija ar cidonijām un medu ir īsts C vitamīna sprādziens.

Dzērvenes satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt cilvēka organismu no infekcijām. Vēl dzērveņu sastāvā ir ne mazums citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu – PP, C, K, B1 un B2 vitamīni, lielā koncentrācijā organiskās skābes, flavonoīdi un pektīnvielas. Starp citu, dzērvenes ir arī dabīgs konservants, tāpēc tās ilgi saglabājas svaigas.

Ķiploki darbojas kā pretiekaisuma, pretmikrobu, antiseptiskais līdzeklis un kopumā tiem ir izteikta antibakteriāla iedarbība. Ķiplokus, protams, neēdīsi īsi pirms došanās cilvēkos, taču vakariņās tos ieteicams pievienot, piemēram, salātiem, jo tie satur daudz ēterisko eļļo, fitoncīdus, fitosterīnus, B grupas un D vitamīnus.

Medus ir sastopams gandrīz katrā mājā, jo ir visiem zināms palīgs saaukstēšanās gadījumos. Garšīgs un bagāts ar imūnaktīvām vielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!