Latvijas Farmaceitu biedrība sadarbībā ar Digitālā satura aģentūru "Juno" veikusi un video iemūžinājusi iedzīvotāju aptauju, kuras mērķis bijis noskaidrot, cik daudz cilvēki zina par asinsspiedienu un tā kontrolēšanas iespējām. Izrādās, daudziem no Vērmaņdārzā nejauši sastaptajiem cilvēkiem nav pat nojausmas, kāds viņiem ir asinsspiediens un kādam tam vajadzētu būt.

Rutks.lv atgādina, ka normāls asinsspiediens ir 120/80 mm/Hg. Par paaugstinātu uzskata asinsspiedienu, sākot no 140/90 mm/Hg un virs, bet par pazeminātu – 100/50 mm/Hg un zemāku. Svarīgi asinsspiedienu regulāri mērīt, lai laikus konstatētu nevēlamas izmaiņas. To var izdarīt pie sava ģimenes ārsta, aptiekā vai mājās ar automātisko apakšdelma vai augšdelma mērītāju.

Augsta asinsspiediena simptomi:

  • galvassāpes,
  • redzes traucējumi,
  • deguna asiņošana,
  • grūtības elpot,
  • krampji,
  • ģībonis.

PS: Var nebūt arī pilnīgi nekādu pazīmju, kas liecina par paaugstinātu asinsspiedienu.

Pazemināta asinsspiediena simptomi:

  • galvas reiboņi,
  • ģībšana,
  • redzes traucējumi,
  • lēns pulss vai neregulāra sirdsdarbība,
  • nogurums, vājums, miegainība,
  • grūtības koncentrēties, apjukums.

Arī, ja asinsspiediens ir normāls, tas tik un tā jāpārbauda vismaz reizi gadā.

Paaugstināta asinsspiediena cēloņi un novēršana

Ir svarīgi atcerēties, ka augsts asinsspiediens (hipertensija) ir novēršams un ārstējams. Katra cilvēka spēkos ir pazemināt augstu asinsspiedienu, ievērojot veselīgu dzīvesveidu – lietojot sabalansētu uzturu, saglabājot normālu ķermeņa svaru, esot fiziski aktīvam un nesmēķējot.

Būtisks ierocis paaugstināta arteriālā asinsspiediena pazemināšanai ir sāls patēriņa samazināšana uzturā. Jo vairāk sāls uzturā tu lieto, jo augstāks būs tavs asinsspiediens. Jāatceras, ka pārmērīga sāls daudzuma uzņemšana var paaugstināt asinsspiedienu jebkurā vecumā.

Ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu pārsniegt piecus gramus jeb vienu tējkaroti. Šis daudzums ietver ne tikai to sāli, ko pieber ēdienam tā gatavošanas laikā, bet arī to sāls daudzumu, kas ir maizē, sierā, gaļas izstrādājumos un citos produktos.

Vairums cilvēku sāli apēd daudz vairāk, bieži to pat neapzinoties, jo sāli satur arī rūpnieciski gatavoti produkti – tas ir tā saucamais "slēptais sāls". Trīs ceturtdaļas (75%) sāls, ko uzņemam ar pārtiku, tiek uzņemtas ar gatavajiem pārtikas produktiem. Jāatceras, ka ne vienmēr produktiem ar augstu sāls saturu ir sāļa garša. Šiem produktiem ir pievienots cukurs, kas neļauj sajust sāļo garšu. Daudz sāls var saturēt arī, piemēram, cepumi vai sausās brokastu pārslas.

Nav nepieciešams pilnīgi izslēgt sāls uzņemšanu, bet gan samazināt to pārtikas produktu patēriņu, kuri satur daudz sāls.

Pazemināta asinsspiediena cēloņi un novēršana

Hipotensija jeb pazemināts asinsspiediens parasti izpaužas, pieceļoties kājās pēc ilgstošas sēdēšanas. Šādā brīdī gravitācijas spēks liek asinīm tecēt uz leju, bet normāli organisms piepešo spiediena krišanos kompensē, liekot sirdij čaklāk pumpēt asinis, lai apgādātu ar barības vielām un skābekli smadzenes. Ja cilvēkam ir hipotensija, šis mehānisms nedarbojas – asinsspiediens krītas un parādās reibonis, vājums un citi zema asinsspiediena simptomi.

Pazeminātu asinsspiedienu var izraisīt arī dehidratācija (ūdens trūkums organismā), apdegumi, grūtniecība, sirds mazspēja, paplašinātas vēnas, diabēts un citas veselības vainas. Tāpat cēlonis var būt medikamenti, kam ir nomierinoša vai asinsspiedienu pazeminoša iedarbība.

Asinsspiediens var strauji pazemināties arī pēc ēšanas. Lai gremošanas trakts varētu pārstrādāt ēdienu, tam lielā daudzumā pieplūst asinis. Līdz ar to citās ķermeņa daļās asinsspiediens pazeminās. Normāli sirdsdarbībai vajadzētu paātrināties, lai čaklāk pumpētu asinis un kompensētu asiņu novirzīšanu uz gremošanas traktu, bet cilvēkiem ar hipotensiju šis mehānisms pienācīgi nestrādā. No asinsspiediena pazemināšanās pēc ēšanas var izvairīties, ēdot mazākas porcijas un "vieglākus" ēdienus.

Parasti pazemināts asinsspiediens nav bīstams, ja vien tas nesaglabājas tāds ļoti ilgi.

Pazemināts asinsspiediens var būt būtisks signāls, kas liecina par asiņošanu, piemēram, iekšēju asiņošanu pēc traumas – tad skaidrs, ka jāsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Kardiologija.lv, Heart.org, un Spkc.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!