Rudens vienmēr atnāk ar vējainu un lietainu laiku, tādēļ dažreiz organisms protestē pret šādām laika maiņām. Iesnas un krekšķis rudenī ir visai bieža parādība. Kamēr saslimšana nav "ielaista" un nekā nopietna nav, nevajadzētu skriet uz aptieku, bet ārstēšanos sākt ar to, kas pieejams mājās. Palūkojies savā dārzeņu groziņā. Ja tur ir bietes, rutks un kāposti, tie varētu līdzēt.

Bietes cīņā pret iesnām

Foto: Shutterstock

Izspiež biešu sulu, un liek to vienu līdz divas dienas nostāvēties. Tas nepieciešams, lai sula pagūtu ierūgt. Kad tas noticis, sarūgušo sulu atšķaida ar ūdeni proporcijā 1:1. Gatavo šķidrumu pilina katrā nāsī pa diviem līdz trīs pilieniem trīs reizes dienā. Iesnām vajadzētu pāriet divu dienu laikā.

Kāpostu komprese pret klepu

Foto: Shutterstock

Runā, ka ar kāpostu kompresēm var pat izārstēt bronhītu, no kura parasti tikt vaļā ir visai pagrūti.

Kā rīkoties? Ņem lielu kāpostgalvu, atdala pa lapai un nedaudz tās sakapā, līdz rodas sula un lapu dzīslojums kļūst mīkstāks. Kāpostlapu apsmērē ar medu un liek to uz krūtīm un kakla tā, lai pie ādas atrastos tā kāpostlapas puse, uz kuras uzsmērēts medus. Pa virsu apliek siltu šalli vai lakatu.

Vislabāk šo kompresi likt uz nakti. Pēc trim līdz piecām dienām klepum vajadzētu pāriet.

Rutks pret klepu un imunitātes stiprināšanai

Foto: LETA

Rutkā ir daudz ēterisko eļļu un vitamīnu, tomēr tas ir visai ass, tādēļ, lai to labāk un efektīvāk lietotu saaukstēšanās gadījumos, jāuztaisa sīrups.

Ņem palielu melno rutku, nogriež tam astīti kā vāciņu un viduci izdobj, bet ne līdz pašai mizai – jāatstāj aptuveni centimetru bieza sieniņa. Piepilda rutku ar medu, uzliek vāciņu atpakaļ un atstāj, kamēr sasulojas. Ja gribas, lai ātrāk rastos sīrups, šķidrumu pamaisa ik pēc pāris stundām. Atkarībā no rutka lieluma, medus konsistences un "podiņa" biezuma, dažu stundu līdz diennakts laikā izveidosies sīrups. Ieteicams to gatavot vakarā un atstāt uz nakti, tad no rīta noteikti jau būs izveidojies sīrups, ko lietot ārstēšanai.

Lieto vienu tējkaroti bērniem vai ēdamkaroti – pieaugušajiem ik pēc stundas.

Lietots pa karotei, ik rītu šāds sīrups derēs profilaktiskai imunitātes stiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!